Linkuri accesibilitate

SUA: democrații preiau controlul în Senat, după alegerile din statul Georgia


​​​​​​​În Statele Unite, candidații democrați au câștigat alegerile senatoriale din statul Georgia, asigurându-i astfel președintelui ales Joe Biden majoritatea de care are nevoie în Senat pentru a-și promova agenda.

Actualizat, 7 ianuarie 2021, ora 5.00, ora Chișinăului:

Raphael Warnock și Jon Ossoff i-au învins pe republicanii, care erau favoriți în această cursă, Kelly Loeffler și David Perdue. Cu aceste două victorii sperate dar neașteptate, democrații reiau pentru prima dată din 2009 controlul asupra ambelor camere ale Congresului, având și Casa Albă.

În jur de patru milioane de georgieni au votat în cele două alegeri senatoriale, alegeri repetate pentru că inițial, în noiembrie, cei doi republicani care câștigaseră ambele curse nu obținuseră și 50% din voturi, cum cere legea electorală din statul Georgia.

------------------------------------------------------

Speranțe democrate în Georgia, tensiune la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct

În vreme ce la Washington se adunau, începând de marți, suporterii lui Donald Trump, zeci de republicani din Congres au semnalat că vor ridica obiecții miercuri la confirmarea legislativă a rezultatului alegerilor prezidențiale.

„Tentativă inutilă” de a anula rezultatele alegerilor din SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:20 0:00

Demersul este sortit eșecului, căci contestarea alegerilor trebuie sprijinită de majoritatea membrilor Congresului, dar unii din suporterii învinsului Trump continuă să spere.

Miercuri dimineață, Trump i-a cerut vicepreședintelui Mike Pence, care prezidează ședința de confirmare din Congres, să susțină că alegerile au fost fraudate, deși nu există dovezi.

„Este timpul pentru acte de curaj extrem, Mike!”, a scris Trump pe Twitter. Potrivit presei americane, Pence îi explicase deja în particular că nu are căderea să facă ce îi cere.

Începând de marți, autoritățile din capitala federală americană au trimis în stradă forțe de ordine suplimentare.

Suporterii lui Trump, din care majoritatea nu poartă măști sanitare, au pregătit o scenă și spun că manifestațiile de sprijin pentru președintele la capăt de mandat vor dura toată săptămâna.

Reporterii spun că au văzut în mulțime membri ai unor organizații de extremă-dreapta.

Poliția a avertizat că cine va veni la demonstrații cu arme va fi arestat și a făcut apel la localnici să nu se lase provocați de „agitatori”.

În ultimele luni, unele din protestele și contra-protestele post-electorale americane, alimentate de refuzul lui Trump de a-și recunoaște înfrângerea, s-au soldat cu câteva înjunghieri.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG