Linkuri accesibilitate

SUA o sancționează pe Evghenia Guțul și trei companii moldovene care au livrat piese de avion în Rusia


Bașcana Evghenia Guțul, într-o sală de judecată la Chișinău, la primele audieri în procesul său în care este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, 30 aprilie 2024.
Bașcana Evghenia Guțul, într-o sală de judecată la Chișinău, la primele audieri în procesul său în care este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, 30 aprilie 2024.

Statele Unite au anunțat miercuri că impun sancțiuni împotriva guvernatoarei găgăuze, Evghenia Guțul, pentru înlesnirea unor interferențe ale Kremlinului în R. Moldova. Au fost sancționate și trei companii moldovene care au intermediat vânzări de piese de avion în Rusia.

Anunțul a fost publicat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA la Chișinău.

Sancțiunile impuse Evgheniei Guțul includ interdicție de călătorie în Statele Unite, precum și blocarea proprietăților pe care le-ar putea avea în SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

În anunț, se spune că Guțul este sancționată „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Statele Unite l-au sancționat pe Șor în octombrie 2022, dar și pe un alt oligarh fugar, Vlad Plahotniuc. În februarie 2024, a fost sancționată de SUA o altă aliată a lui Șor, deputata Marina Tauber.

Într-o primă reacție, premierul Dorin Recean a salutat sancțiunile, spunând într-o postare pe Facebook că survin în urma „unei colaborări eficiente cu partenerii noștri” și că Guțul ar fi fost sancționată „pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale”. Guțul nu a reacționat imediat.

Noile sancțiuni americane vizează și companiile moldovene Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service. Acestea ar fi ajutat Rusia să ocolească sancțiunile occidentale care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022 și i-au furnizat componente pentru avioane și produse electronice.

În ianuarie, Europa Liberă a scris că cele trei firme moldovene au vândut unor companii aeriene din Federația Rusă, în 2022 – 2023, componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.

La fel ca în cazul lui Guțul, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților pe care aceste firme le-ar putea avea din Statele Unite, dar și interzicerea de tranzacții cu persoane din SUA, a furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

Airrock și Aerostage au fost fondate în noiembrie 2021 și, respectiv, aprilie 2022, de către Ivan Melnikov, fost șef al departamentului de achiziții și logistică al Air Moldova, fostul operator aerian național, aflat actualmente în procedură de lichidare.

Maxjet Service este o firmă înregistrată în raionul Hâncești, în 2011, și este condusă de Serghei Ranga.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG