Președintele ales, democratul Joseph Biden a început tranziția numind un grup de lucru pentru combaterea pandemiei, în timp ce președintele Donald Trump continuă să nu recunoască rezultatul și să încerce să-l conteste în justiție. Apropiați ai lui Donald Trump apreciază că această acțiune în justiție ar putea lua circa o lună. Cei mai mulți republicani cu poziții influente au dat curs cererii președintelui să nu recunoască încă victoria lui Biden și să aștepte deznodământul din tribunale.
Majoritatea observatorilor susține că atacurile în justiție nu au șanse de izbândă dar vor creat senzația că totuși s-ar fi comis o ilegalitate, idee împărtășită de susținătorii lui Trump. Totodată vor îngreuna tranziția spre o nouă administrație, pentru că nu-i oferă lui Biden mijloacele necesare să-și pregătească președinția.
Apropiați ai șefului executivului spun că acesta este furios și volatil și că nu are de gând să facă un gest de unitate, recunoscând rezultatul. Există chiar un plan ca președintele să participe la mitinguri – similare celor de campanie – la care să vorbească pe larg despre așa-zisul „furt electoral” care până acum nu este susținut cu nici o dovadă substanțială.
O sursă republicană a spus că între consilierii lui Trump opiniile sunt împărțite, unii cerându-i să continue lupta și alții, mai timid, încearcâd să-l convingă să renunțe, cu argumentul că are șansa de a deveni lider de facto, cu o influență enormă asupra partidului, poate chiar să candideze încă o data în 2024. Ei susțin că toate acestea ar putea fi pierdute dacă își compromite imaginea acum, nerecunoscând rezultatul. Republicanii se mai tem că asaltul în justiție al lui Trump, cu șanse minuscule de reușită, distrage atenție și fonduri de la importantul obiectiv al partidului de a-și menține controlul asupra Senatului, control care depinde de doua alegeri la începutul lui ianuarie, în statul Georgia.
În ultimă instanță, deciziile vor depinde însă numai de ceea ce președintele crede că este în interesul lui și de ceea ce are de gând să facă după președinție.
În toți acești ani, susținătorii lui Trump au susținut că resping sistemul politic existent, că sunt mereu nedreptățiți, furați, neglijați și neînțeleși. Procesul dificil al tranziție de acum, cu toate riscurile pentru societatea americană deja profund divizată, nu face decât să cimenteze aceste stereotipuri de gândire.