Linkuri accesibilitate

SUA: Pe ce categorii de votanți poate miza democratul Joe Biden


Fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden după un discurs ținut în Philadelphia, Pennsylvania. 10 martie 2020
Fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden după un discurs ținut în Philadelphia, Pennsylvania. 10 martie 2020

Două dintre categoriile sociale menționate – albi fără educație universitară și femei – sînt extrem de relevante din perspectiva confruntării cu Trump.

Cursa democraților pentru Casa Albă este aproape de final, fostul vicepreședinte Joseph Biden, fiind aproape de a fi ales să-l înfrunte în toamnă pe Donald Trump. Etapa de ieri a confirmat tendința, începută odată cu victoria lui Biden în Carolina de Sud.

SUA: Pe ce categorii de votanți poate miza democratul Joe Biden
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct



Primele trei state pe care Biden le-a cîștigat ieri ilustrează coaliția pe care acesta încearcă și reușește să o formeze. În Mississippi, Biden și-a adjudecat 86% din votul negrilor americani. El a cîștigat și la categoria demografică a albilor fără educație universitară, un grup pînă acum apropiat de Bernie Sanders, cu un scor categoric 78 la 19%. Aceste două categorii demografice fac ascensiunea lui Biden, în aceste preliminarii, de neoprit.

În Missouri, această situație s-a repetat, dar acolo Biden s-a bucurat și de sprijinul alegătoarelor, cu un scor de 58 la 36%. Firește că statele din sud și unele din midvest nu votează de obicei cu democrații în alegerile generale. Dar două dintre categoriile sociale menționate – albi fără educație universitară și femei – sînt extrem de relevante din perspectiva confruntării cu Trump. Dar cea mai importantă victorie de ieri a fost în Michigan, un stat cu mulți muncitori, cîștigat de puțin de Trump în 2016, la o diferență de cîteva mii de voturi. Michigan fusese cîștigat de Sanders în preliminariile democrate din 2016. Dar miracolul care l-a propulsat pe Sanders în urmă cu patru ani nu s-a repetat, demonstrînd că coaliția sa, în special tinerii, nu i-a răspuns de data asta apelului.

Sanders a mizat pe faptul că tinerii se vor prezenta la urne în număr mare, după mitingurile sale ample, în care anunța o revoluție, dar asta nu s-a întîmplat. Alegătorii cei mai conștiincioși au rămas cei mai în vîrstă și locuitori din suburbii și aceste categorii au votat pentru Biden.

Speranța democraților este că dacă reușește să mențină cele trei categorii – negrii americani, femei și albi fără educație universitară – Biden poate beneficia de o coaliție similară președintelui Obama. Poate ce-i va lipsi este votul tinerilor, care nu par atrași de mesajul îndreptat către trecut al lui Biden.

În pregătirea alegerilor generale, Biden va trebui să îmbrățișeze dacă nu programele cel puțin retorica adversarului sau politic, pentru a atrage tineri la urne. Se pare că diferențierea între un candidat care extinde baza de stînga și un altul care lărgește coaliția democrată, atrăgînd independenți și republicani este irelevantă. Pentru a cîștiga împotriva lui Trump, Biden va avea nevoie de amîndouă și e posibil ca fostul vicepreședinte să fie cel mai indicat pentru această misiune.

XS
SM
MD
LG