Linkuri accesibilitate

SUA: Președintele Trump pe punctul de a-și lăsa amprenta asupra Curții Supreme înainte de alegeri


Președintele american Donald Trump și Amy Coney Barrett, candidata la un loc de judecător la Curtea Supremă, Washington, 27 septembrie 2020.
Președintele american Donald Trump și Amy Coney Barrett, candidata la un loc de judecător la Curtea Supremă, Washington, 27 septembrie 2020.

Președintele Trump a nominalizat-o pe Amy Coney Barrett pentru un loc de judecător la Curtea Supremă. Opoziția democrată își analizează opțiunile strategice.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Președintele Donald Trump are dreptul constituțional să numească un judecator la Curtea Supremă, chiar cu o lună înainte de alegeri, iar Senatul are dreptul să voteze numirea. Acesta este criteriul legal.

Democrații din opoziție spun însă că, într-o situație similară, republicanii care acum și-au modificat poziția, au respins o oportunitate similară, când președinte era Barack Obama, spunând că alegătorii trebuie lăsați să decidă. În aceste condiții și în plină campanie electorală, democrații trebuie să decidă ce strategie să adopte când Senatul organizează audieri și votul, în legătură cu propunerea președintelui. La ceremonia de la Casa Alba, Amy Coney Barrett a avut un discurs echilibrat și unificator, acest gest fiind privit ca unul de bunăvoință. Unii democrați se tem că dacă la audieri atacurile împotriva lui Amy Coney Barrett sunt puternice, asta ar putea crea resentimente în electorat.

E drept că prezența ei la Curtea Supremă înseamnă înlocuirea unei judecatoare cu vederi de stânga, cu una dintre cele mai conservatoare juriste, dar Amy Coney Barrett este considerată capabilă și experimentată și de acea unii democrați doresc o atitudine reținută la audieri.

În plus, Amy Coney Barrett are imaginea unei familiste, ea are șapte copii, doi adoptati din Haiti și asta face o impresie foarte bună. Un consultant democrat a spus că opoziția riscă dacă boicotează procesul sau dacă o tratează pe Amy Coney Barrett cu lipsă de respect. Se pare deocamdată strategia democraților este să se prezinte la audieri dar să scoată în evidență aspecte practice, cu ecou electoral și anume probabilitatea ca judecatoarea conservatoare să încline balanța în defavoarea programului de îngrijire a sănătății „Obamacare” – caz care va fi judecat curând. Ei se vor concentra asupra pozițiilor lui Amy Coney Barrett cu privire la sistemul de îngrijire a sănătății și dreptul la avort. Cu alte cuvinte, se vor feri de atacuri la persoană, preferând să scoată în evidență riscurile numirii pentru sănătatea publică, în timpul unei pandemii și alte chestiuni între care dreptul femeilor la întreruperea sarcinii și cele care țin de drepturile salariaților.

Cele patru zile de audieri în Comisia Juridică urmează sa debuteze la 12 octombrie. Președintele comisiei, senatorul Lindsey Graham intenționează să înainteze documentele de nominalizare la 26 octombrie, votul în plen putând avea loc înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Democrații pot încetini procesul cu puțin dar nu-l pot bloca. Ceea ce unii democrați ar putea face este să refuze să se întâlnească, înainte de audieri, cu Amy Coney Barrett, așa cum este obiceiul, pentru a-și exprima în felul acesta protestul.

XS
SM
MD
LG