Linkuri accesibilitate

SUA: realitatea financiară reduce ambițiile „revoluției sociale” promisă de democrați


Președintele american Joe Biden la Casa Albă discutând despre nevoia unui compromis bugetar in Congres, Casa Albă, Washington, 28 octombrie 2021.
Președintele american Joe Biden la Casa Albă discutând despre nevoia unui compromis bugetar in Congres, Casa Albă, Washington, 28 octombrie 2021.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Președintele Joe Biden le-a spus membrilor în Congres din Partidul Democrat că președinția sa depinde de voturile pe care le vor da pentru planul bugetar de 1,75 miliarde de dolari care extinde ajutorul social și pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii de 1,2 miliarde.

Este o situație paradoxală în care se găsește liderul celei mai puternice țări din lume, fiind pus în situația de a nu-și putea pune în aplicare planurile, chiar și în condițiile în care partidul său controlează ambele camere ale Congresului. Dar este pe de altă parte, tradiția politică în America că membrii în Congres nu votează întotdeauna cu partidul și pot deraia planurile președintelui, dacă acestea nu coincid cu ceea ce electoratul lor dorește sau ceea ce interesul lor politic dictează.

De o parte se află aripa stângă a Partidului Democrat, care dorește ca cele două proiecte să fie votate împreună, temându-se că altfel își va vedea și mai mult compromise proiectele de ajutor social. Să ne reamimtim că inițial bugetul vizat pentru dezvoltare socială era de circa 10 miliarde și a tot scăzut până la 1,75 miliarde, în negocieri. Stânga își spune că vine o vreme în care un pachet de măsuri superficiale și temporare se poate îndrepta împotriva democraților în următoarele alegeri. Biden și stânga visau la un program revoluționar, ca cel al preșdintelui Johnson în anii ‘60 și întrebarea este dacă se vor mulțumi cu mult mai puțin.

În alocuțiunea sa de ieri, Biden a spus că noua structură inaintată Congresului este un exemplu de compromis. „Nimeni nu a obținut tot ce și-a dorit, și asta mă include și pe mine, asta înseamnă compromisul” – a spus Biden, adăugând că a promis in calitate de candidat să obțină rezultate, ceea ce și încearcă să facă.

Majoritatea democraților încă susține că noile proiecte au suficiente părți bune, vizând ajutorul social sau combaterea schimbărilor climatice, ca să merite aprobarea partidului.

Biden nu își poate permită să piardă nici un vot democrat în Senat și doar patru în Cameră.

El știe că noile proiecte nu sunt într-atât de istorice precum își dorise, dar mai bine decât a înfățișa americanilor un partid dezbinat, incapabil să conducă.

De partea cealaltă, republicanii nu oferă proiectelor sprijin, sperând că democrații nu vor reuși și ca o consecință vor pierde controlul asupra Congresului în alegerile parțiale din 2022.

XS
SM
MD
LG