Linkuri accesibilitate

Afganistan: „Am încercat să construim un stat, nu am putut construi o națiune” (audieri în Congresul SUA)


Luptători talibani patrulează baza militară și aeroportul din Bagram , Afganistan, 23 septembrie 2021.
Luptători talibani patrulează baza militară și aeroportul din Bagram , Afganistan, 23 septembrie 2021.
Corespondența de la Washington: audieri in Congres despre retragerea din Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

A venit rândul liderilor militari din Statele Unite să răspundă în fața Congresului pentru maniera în care s-a desfășurat retragerea americană din Afganistan.

Luna trecută, președintele Joe Biden a negat că ar fi fost sfătuit de comandanții militari să mențină trupe în Afganistan. Fără să dezvăluie conversațiile cu președintele, șeful statelor majore reunite Mark Milley și cel al Comandamentului Central, generalul Frank McKenzie au spus însă că în opinia loc ar fi trebuit menținută o forță de circa 2,500 de persoane.

Generalul Milley a declarat: „Mi se cere mie și comandanților militari li se cere să ofere cele mai bune sfaturi, din perspectivă militară, dar cei care iau deciziile nu sunt obligați să urmeze acele sfaturi”.

În privința evacuării, considerată haotică, ministrul apărării, Lloyd Austin a spus că operațiunea nu a fost executată perfect, dar că pregătirile începute în primăvară au făcut posibil ca ea să fie declanșată, într-o situație de urgență, atât de repede. Întrebat de ce nu a fost menținută baza militară Bagram, Austin a explicat că asta ar fi solicitat încă cinci mii de militari americani, fără să ajute operațiunile de evacuare. „A rămîne la Bagram – fie și pentru scopuri anti-teroriste – ar fi însemnat să rămânem angajați în război, în Afganistan, ceea ce președintele a spus cu claritate că nu vrea” – a declarat Austin. El a arătat, în legătură cu prăbușirea atât de rapidă a forțelor de securitate afgane: „Am ajutat la construcția unui stat, dar nu am putut crea o națiune. Faptul că armata afgană, pregătită de noi și de aliați, s-a volatilizat, în multe cazuri fără să tragă vreun glonț, ne-a luat pe toți prin surprindere. Ar fi necinstit să susținem altceva”.

Milley și McKenzie și-au exprimat opinia că acordul de la Doha – încheiat cu talibanii de administrația Trump – a demoralizat militarii afgani și diminuat capacitatea lor operațională. Ministrul apărării a negat că Statele Unite i-ar fi cerut lui Putin permisiunea să utilizeze baze militare ruse pentru operațiuni anti-teroriste, dar a spus că generalul Milley așteaptă clarificări în legătură cu o propunere a Moscovei în acest sens.

Generalul a mai spus că credibilitatea Statelor Unite în lume, inclusiv în rândurile adversarilor este reanalizată și că ea a avut de suferit de pe urma celor întâmplate.

Audierea a fost în fața membrilor Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului american.

XS
SM
MD
LG