Lucru uitat astăzi, primul mandat al lui Obama a fost mai degrabă întors spre Pacific și spre Orientul Apropiat. Europa părea ceva care se înțelegea de la sine.
Președinte SUA din 2009, Obama a venit în Bruxelles abia în 2014. Sărind peste paranteza Donald Trump și în continuarea aceleiași politici a lui Obama, mai ales dată fiind deteriorarea relațiilor SUA-China, prima vizită peste ocean a noului secretar de stat (ministru de externe) SUA Antony Blinken a fost la Tokio, în Japonia, pentru a vorbi despre pericolul crescând pus de China, dar iată-l săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru a se întâlni cu lideri NATO și UE, în cadrul eforturilor președintelui Joe Biden de a restabili relațiile transatlantice.
Blinken participă luni la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO și a avut deja în timpul dimineții o conversație publică cu secretarul general Jens Stoltenberg. Reuniunea ministerială NATO de astăzi este de altfel prima care are loc fizic, în persoană, de mai bine de un an încoace și prima de după încheierea erei Trump.
Cei doi, Blinken și Stoltenberg, au discutat rolul NATO în Afganistan, securitatea cibernetică, combaterea terorismului, schimbările climatice, securitatea energetică, dar mai ales îngrijorările legate de China și Rusia.
E de remarcat, de altfel, că în vreme ce la sediul NATO se discută pericolul pus de Rusia și China, chiar astăzi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se află la Pekin pentru a discuta relațiile între cele două puteri care îngrijorează Alianța transatlantică.
În întâlnirea sa de dimineață cu Antony Blinken, secretarul general Stoltenberg a făcut un bilanț al relațiilor transatlantice și a anunțat “Agenda NATO 2030”.
Cum a spus-o Antony Blinken: „Cred că ar fi o eroare să gândim că Alianța se înțelege de la sine. Uneori uităm că este vorba de o construcție formată din 30 de țări, care acoperă un miliard de oameni, reuniți într-o alianță voluntară.”
La fel, Stoltenberg a reamintit: „Împreună, aliații din NATO reprezintă 50% din PIB-ul planetei, dar și 50% din puterea militară a lumii.”
Vorbind despre fenomenul erodării democrațiilor, la care asistăm pe toată planeta, Blinken a subliniat că nici SUA nu sunt la adăpost de asta, făcând iarăși aluzie la mandatul lui Donald Trump.
Trump numise NATO de la început o organizație învechită (obsolete) și a spus la un moment dat, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial. În urma întâlnirii sale cu Putin la Helsinki, în 2018, Trump se întrebase, într-un interviu acordat Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru (devenit între timp membru în NATO). În felul acesta, Trump a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cartei fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor.
În același timp, Antony Blinken a avut luni, la sediul NATO, cuvinte dure pentru ceea ce a numit „agresiunea” rusă și pericolul reprezentat de China.
La Bruxelles, Antony Blinken va avea de asemenea convorbiri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, despre redresarea post-pandemică, schimbările climatice și consolidarea democrației.
“Proud @ NATO”: prima conferință despre situația LGBTQ+ în Alianța Nord Atlantică
Tot la sediul NATO din Bruxelles a avut loc, joi 18 martie, și prima conferință internațională despre drepturile minorităților LGBTQ+ la locul de muncă. Și, desigur, drepturile LGBTQ+ în NATO. Evenimentul a fost găzduit și animat de adjunctul Secretarului general NATO, Mircea Geoană.
Evenimentul NATO a survenit la o săptămână după ce o foarte largă majoritate a eurodeputaților a votat, joi 11 martie, o rezoluție prin care au declarat, simbolic, Uniunea Europeană o „zonă de libertate” pentru persoanele LGBT (“LGBTIQ Freedom Zone”), despre care am mai scris aici. 21 din țările UE sunt în același timp membre în NATO, dar Alianța a fost prima din lume de aceste dimensiuni care a aprobat și încurajat căsătoriile între persoane de același sex. În 2002, Olanda, membru important al NATO, era singura țară din lume care legalizase căsătoriile gay. Astăzi, 13 aliați le-au legalizat (din totalul de 30).