Linkuri accesibilitate

SUA: se radicalizează Partidul Republican?


Liderul republicanilor din Senat, MItch McConnell, Washington, martie 2020.
Liderul republicanilor din Senat, MItch McConnell, Washington, martie 2020.

Schimbările politice din Statele Unite – pe plan intern și internațional – sunt vizibile, dar analiști se întreabă cât vor dura, ținând cont de faptul că de la o administrație la alta, oscilațiile sunt majore.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

În acest sens este urmarită dinamica din Senatul american, unde este egalitate între cele două partide 50 de mandate pentru democrați, 50 pentru republicani. Plus votul decisive al vicepreședintei Kamala Harris. În plus, un număr de senatori republicani au anunțat că nu vor mai candida, ultimul dintre ei fiind Roy Blunt din Missouri. De obicei, alegerile dintre cele prezidențiale favorizeaza opozitia, dar republicanii au motive să fie îngrijorați din cauza numarului neobițnuit de mare de retrageri. Riscul pe care ei îl văd este și ca înlocuitorii potențiali să împingă partidul și mai mult către extreme, impulsionați de fostul preșeedinte Donald Trump. S-ar putea ca și Senatul să fie populat cu membri cum sunt în Cameră, Marjorie Taylor Greene sau Lauren Boebert, adeple ale teoriilor conspirațiilor.

Nu există nici o îndoială că fostul președinte va încerca din greu să sprijine astfel de candidați în preliminariile republicane. In Missouri de exempl, unul dintre senatori este considerat „trumpist”– Josh Hawley – în timp ce Roy Blunt este moderat. Întrebarea este care dintre ei reprezintă acum mai bine Partidul Republican. Nici un republican nu a votat pentru programul de impulsionare economică al președintelui Biden, alegerile de peste doi ani ar putea duce la și mai mari diviziuni partizane. Senatorii care se retrag sunt considerați moderati – Blunt, Rob Portman în Ohio, Pat Toomey în Pennsylvania, Richard Shelby în Alabama și Richard Burr în Carolina de Nord. Ei erau o speranță pentru revenirea spiritului bipartizan, dar acum se retrag.

În următorii doi ani, ei vor fi însă mai puțin temători să încheie înțelegeri cu democrații sau să ia decizii independente, cum au făcut Burr și Toomey, care au votat pentru condamnarea prețedintelui Trump, în legătură cu incidentele violente de la 6 ianuarie.

Liderul republican Mitch McConnell a spus că unicul criteriu pentru selectarea candidaților va fi șansa lor de a câștiga. În Partidul Republican asta ar putea însemna politicieni de tip Trump, mai curând decât alternativele lor moderate.

XS
SM
MD
LG