Linkuri accesibilitate

SUA, solidare cu deținuții politici care „înfruntă minciunile Kremlinului cu adevăruri”


Departamentul de Stat a cerut eliberarea disidentului rus, Alexei Navalnîi, la aniversarea a doi ani de la încercarea regimului de la Moscova de a-l asasina.

SUA, solidare cu deținuții politici care „înfruntă minciunile Kremlinului cu adevăruri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

Povestea lui Alexei Navalnîi care a scăpat cu viața după încercarea unor agenți ruși de a-l otrăvi pentru ca apoi să revină de la tratament, în Occident și să fie arestat la întoarcerea în Rusia este bine cunoscută de opinia publică americană. Moscova neagă că ar fi încercat să-l omoare pe Navalnîi, dar investigațiile ulterioare au dovedit nu doar implicarea rusă, ci și identitatea asasinilor.

În declarația Departamentului de Stat este condamnată folosirea de agenți chimici de către Rusia pentru otrăvirea unui oponent politic al președintelui Putin, cerându-se Kremlinului să dezvăluie și să renunțe la programul său de arme chimice. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price a spus „Ne alăturăm de-asemenea familiei lui Alexei Navalnîi , colegilor și sprijinitorilor săi din întreaga lume, cerând eliberarea sa imediată”.

Declarația Departamentul de Stat continuă: „Ne reafirmăm solidaritatea cu Alexei Navalnîi , Vladimir Kara-Murza și alți deținuți politici din Rusia ca și cu mii de cetățeni ruși curajoși care, în ciuda riscului la care se expun, înfruntă minciunile Kremlinului cu adevăruri”.

În martie, Alexei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani și jumătate închisoare sub acuzația de fraudă, cererea sa de recurs fiind respinsă. El are și o condamnarea pentru violarea condițiilor de eliberare, pentru că a fost transportat în Germania în vederea tratamentului, după ce fusese otrăvit. Noi condamnări sunt probabile pentru că ar conduce ceea ce autoritățile caracterizează drept o „grupare extremistă”, Fundația Anti-Corupție, întemeiată de Alexei Navalnîi și alte două persoane pentru a da la iveală corupția Kremlinului.

La începutul săptămânii, Navalnîi a trimis un mesaj din care rezultă că este supus în închisoare unui regim de izolare. Tratamentul aplicat de Putin lui Alexei Navalnîi face parte din încercarea mai amplă de a elimina disidența politică și grupările care se pronunță pentru drepturile omului și reforme democratice.

XS
SM
MD
LG