Linkuri accesibilitate

SUA | Un membru al Gărzii Naționale, arestat pentru publicarea unor documente secrete ale Pentagonului


Agenții federali americani îl arestează pe Jack Teixeira în Massachusetts, pe 13 aprilie.
Agenții federali americani îl arestează pe Jack Teixeira în Massachusetts, pe 13 aprilie.

Numele suspectului este Jack Teixeira. El va fi acuzat de sustragerea neautorizată de informații clasificate din domeniul apărării naționale.

Autoritățile americane au arestat un membru al Gărzii Naționale Aeriene, în vârstă de 21 de ani, în legătură cu ancheta privind scurgerea unor documente ultrasecrete din domeniul apărării și al serviciilor de informații care au fost difuzate online, a declarat la 13 aprilie procurorul general Merrick Garland.

Garland a spus că numele militarului este Jack Teixeira, care va fi acuzat de sustragerea neautorizată de informații clasificate din domeniul apărării naționale în una dintre cele mai mari breșe de securitate din ultimii ani în SUA.

Agenții federali au ajuns la locuința lui Teixeira din statul american Massachusetts în cursul după-amiezii de 13 aprilie și l-au luat în custodie pe bărbat - îmbrăcat în tricou și pantaloni scurți - „fără incidente”, a precizat Garland.

Pentru că este vorba despre un membru al Gărzii, în vârstă de 21 de ani, cu un grad relativ mic, mulți s-au întrebat cum a putut el avea acces la documente strict secrete.

Fără a confirma identitatea militarului, Garda Națională a Forțelor Aeriene americane a declarat: „Suntem la curent cu ancheta privind presupusul rol pe care un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts l-ar fi jucat în recenta scurgere de documente foarte secrete”.

Președintele SUA, Joe Biden, a încercat să-i liniștească pe aliații îngrijorați de scurgerea documentelor clasificate, care ar fi dezvăluit detalii despre capacitățile militare ale unor aliați și adversari ai SUA.

Departamentul de Justiție a deschis o anchetă penală oficială în acest caz, după ce a fost sesizat de Pentagon, care continuă să evalueze daunele provocate de publicarea informațiilor online.

Washington Post relata pe 12 aprilie că persoana care ar fi postat documentele pe un mic grup de chat pe platforma de socializare Discord era un tânăr de 20 de ani, pasionat de arme, care lucra la o bază militară. Cotidianul și-a bazat informațiile pe interviuri cu doi membri anonimi ai grupului. Documentele au fost postate în urmă cu câteva luni fără a atrage atenția până când New York Times a relatat despre ele.

„După cum știți, este în curs o investigație complexă, cu comunitatea de informații și Departamentul de Justiție”, a declarat Biden jurnaliștilor la Dublin, la 13 aprilie, înainte de anunțarea arestării. „Și se apropie”.

Biden, care se află în mijlocul unei vizite de patru zile în Irlanda de Nord și în Republica Irlanda, a declarat că „nu este îngrijorat de scurgerea de informații”, deoarece documentele conțin date deja perimate: „Nu există nimic actual, din câte știu eu”.

Casa Albă a spus că Biden nu a discutat despre acest subiect cu premierul britanic Rishi Sunak atunci când cei doi s-au întâlnit în Irlanda de Nord, la începutul acestei săptămâni.

Nu se știe câte documente, unele strict secrete, au fost publicate. Se presupune că acestea conțin informații importante despre Ucraina, Coreea de Sud, Israel și altele. Administrația Biden se teme că scurgerea de informații ar putea cauza daune de durată relațiilor SUA cu aliați-cheie și parteneri strategici.

XS
SM
MD
LG