Linkuri accesibilitate

SUA: un regat pentru un vaccin


Dr. Anthony Fauci, directorul Institului Național de Alergii și Boli Infecțioase la conferința de presă cotidiană a președintelui Donald Trump despre evoluția pandemiei de coronavirus în Statele Unite.
Dr. Anthony Fauci, directorul Institului Național de Alergii și Boli Infecțioase la conferința de presă cotidiană a președintelui Donald Trump despre evoluția pandemiei de coronavirus în Statele Unite.

Conferință de presă după conferință de presă, președintele Trump exprimă speranța sau chiar recomandă medicamentul hydroxychloroquine, în lupta împotriva coronovaris.

Coerespondență de la Washington: depinde viitorul politic al lui Trump de un vaccin?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Pandemia COVIT-19 va aduce doua săptămâni grele pentru Statele Unite. Economia se prăbușește și odată cu ea sunt în pericol și șansele președintelui Trump de a fi reales.

Poate de aceea, el își pune speranța în hydroxychloroquine ca leacul salvator împotriva bolii care paralizează țara. Problema este că acest medicament, folosit împotriva malariei și altor afecțiuni, nu este dovedit să fie eficient în cazuri de coronavirus și are și posibile efecte secundare serioase.

Încrederea președintelui este alimentată de prieteni, de personal care încearcă să-l mulțumească sau de medici care apar la canalul său favorit, Fox.

Principalul expert din grupul de lucru de la Casa Alba, doctorul Anthony Fauci l-a avertizat pe președinte să fie prudent când îl recomandă. Dar Trump are încredere în “instinctele” sale și spune că pacienți în situații limită, nu au oricum nimic de pierdut. Poziția lui publică a creat de-acum disensiuni între medici, care-l sfătuiesc în grupul de lucru și alți consilieri. Nu este singura temă care-l desparte pe președinte de experții săi medicali. Au mai fost și purtatul de maști de protecție sau idea de a readuce oamenii la lucru, înainte de stăvilirea virusului, pentru a repune pe picioare economia.

Sunt unii medici care dau pacienților hydroxychloroquine, acesta fiind un medicament autorizat pentru alte boli. Grupul de lucru de la Casa Alba a livrat în câteva orașe aflate în situații grele hydroxychloroquine, precizând că medicamentul poate fi folosit doar la recomandarea medicilor.

Consilierul economic al președintelui, Peter Navarro spune că prudența este recomandabilă pe timp de pace, dar atunci când alternativa este decese în masă, riscurile suplimentare sunt acceptabile.

Cel care i-a explicat lui Trump beneficiile medicamentului este medicul din New Jersey, Stephen Smith. Agenția federală care se ocupă cu autorizarea medicamentelor a fost la întâlnire și a recomandat flexibilitate în utilizare. Cu toate acestea, nu este încă dispusă să sprijine acest medicament drept leac pentru Covid-19, înainte ca medicamentul să fie testat.

Navarro, care a avut o dispută cu Anthony Fauci pe această temă a spus: „Cred că istoria va decide cine are dreptate dar pariez pe intuiția președintelui Trump”. Duminică, atunci când un ziarist i-a pus o intrebare lui Fauci cu privire la hydroxychloroquine, Donald Trump nu l-a lăsat să răspundă. Cei mai multi experți susțin că datele acumulate până acum nu dovedesc că medicamentul este eficient, dar studiile trebuie să fie mai îndelungate pentru a fi relevante, într-un sens sau altul. Surse din jurul președintelui spun ca hydroxychloroquine reprezintă speranța lui Trump într-un miracol, care peste noapte să-l scoată din impas. Aceasta iluzie îi este alimentată și de anturajul său, care-i pun în față articole de natură să sporească încrederea în leacul miraculos. Și ecoul acestor speranțe se regăsește la Fox News, canalul pe care președintele îl urmarește cu sfințenie.

Numai că agențiile guvernamentale nu autorizează medicamente după principiul „nu avem nimic de pierdut” sau „oricum nu face rău”, nici bazându-se pe intuiției. Autorizarea se bazează pe studii riguroase, într-o perioadă suficientă de timp.

XS
SM
MD
LG