Linkuri accesibilitate

SUA: viața după pandemie și perspectiva unei veri „normale”


O anumite normalitate pe stadioane în America/ Matt Kartozian-USA TODAY Sports

În Statele Unite, sărbătoarea „Memorial Day” marchează practic începutul verii. Dar ce fel de vară vom avea depinde de COVID-19. Cifrele din ultima vreme - și în privința vaccinării și al numărului de cazuri - sunt dătătoare de speranță și ca o consecință din ce în ce mai mulți americani renunță la izolare.

Cu un an în urmă, începutul verii aducea vești cu privire la ceea ce nu putem face. Acum piscinele publice și taberele se redeschid.

Nunți amânate de cîteva ori sunt reprogramate, la fel și alte întruniri publice. Acum un an, liga profesionistă de baschet – NBA – anunța un sistem de playoff, în completă izolare, acum arenele au în tribune circa jumatate din capacitate, chiar și mai mult.

Americanii au reînceput să călătorească, în acest weekend s-a înregistrat cel mai mare număr de zboruri cu avionul de la debutul pandemiei.

Restaurantele – cele care au supraviețuit – caută să angajeze personal. Un recent sondaj arată ca opt din fiecare zece americani intervievați plănuiesc să mănânce la un restaurant, la un moment dat, în această vară. Doi din trei americani plănuiesc o călătorie mai lungă de o zi și intenționează să își trimită copiii în tabere.

În ultimul an, un număr de state americane nu au urmat recomandările și restricțiile. Acolo situația nu se va schimba. Dar în locuri în care au existat restricții și au fost tratate cu seriozitate, multe persoane încă ezită să se expună complet, chiar și unii dintre cei vaccinați. Dar restricțiile sunt ridicate din ce în ce mai mult, numeroase firme își reiau activitatea integral, iar continuarea vaccinării va duce la ridicarea restricțiilor cu privire la portul de mască. Școlile intenționează să se redeschidă cu program normal, la toamnă.

Dar pandemia de coronavirus continua să facă victime numeroase în alte părți ale lumii și Statelor Unite li se cere să ofere și altora vaccinuri disponibile.

Medicii spun că cei vaccinați sunt în mare parte feriți de pericolul unei îmbolnăviri grave și pe măsură ce mai mulți se vaccinează, va scădea probabilitatea de molipsire și vom putea reveni la o viață normală.

Vezi comentarii

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG