Linkuri accesibilitate

SUA vor să accelereze transferul de avioane F-16 în Ucraina


Avioane de luptă F-16 aparținând forțelor aeriene olandeze (foto arhivă)
Avioane de luptă F-16 aparținând forțelor aeriene olandeze (foto arhivă)

Olanda și Danemarca vor putea livra Ucrainei avioane de luptă F-16, imediat după ce au încheiat antrenarea piloților și tehnicienilor ucraineni.

Decizia administrației Biden a fost confirmată pentru agenția DPA de un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Apreciem că Danemarca și Olanda conduc această coaliție pentru a pregăti piloți ucraineni”, a spus el.

Ambele țări au fost asigurate că cererile lor de a transfera avioane F-16 în Ucraina vor intra într-o procedură accelerată de aprobare. Statele Unite dețin licența acestor avioane moderne, motiv pentru care transferul lor într-o terță țară necesită aprobarea Washington-ului.

Încă miercuri, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yuri Ihnat declara că nu mai speră la avioane F-16 în această toamnă sau iarnă. Într-un interviu televizat, el declara că oricum este un progres faptul că începe antrenarea piloților și tehnicienilor.

Coaliția „F-16”

Încă din vară, în cadrul NATO, Danemarca și Olanda au inițiat așa-numita coaliție internațională „F-16” pentru antrenarea piloților ucraineni, lansată și cu aprobarea Statelor Unite.

Ulterior, Danemarca, Olanda, Belgia sau Norvegia ar putea livra Kievului avioanele pe care le cere de luni de zile.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă forțele terestre ucrainene în timpul ofensivei lor este superioritatea aeriană a Rusiei, care îi împiedică să înainteze.

În luna mai, președintele american Joe Biden a informat liderii G7 că Statele Unite vor sprijini un efort comun al aliaților și partenerilor de a pregăti piloți ucraineni pe avioane de generație a patra, inclusiv F-16, deși la acel moment nu era clar când va începe această pregătire.

Avionul produs în Statele Unite are capacitate de realimentare în aer și este compatibil cu majoritatea armamentului NATO furnizat deja Ucrainei. Deși a intrat în producție pentru prima dată în anii '80, acesta a trecut prin mai multe modernizări, devenind mai avansat și mai versatil decât orice avion pe care Ucraina îl are în prezent în flota sa, și un rival puternic pentru majoritatea avioanelor rusești, scrie corespondentul Europei Libere la Washington.

Amenințările Rusiei

Imediat după lansarea „coaliției F-16” , ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov avertiza că Rusia va considera avioanele occidentale trimise în Ucraina drept o ameninţare „nucleară” din cauza capacităţii lor de a transporta arme atomice. Într-o declarație făcută pe 13 iulie, Lavrov preciza : „Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. Nicio asigurare nu va schimba această realitate”, a spus Lavrov, citat de ministerul rus de externe.

„În cursul operațiunilor de luptă, militarii noștri nu vor putea decide pentru fiecare avion în parte, dacă este sau nu echipat cu arme nucleare”. „Vom considera însuși faptul că forțele armate ucrainene au astfel de avioane drept o amenințare nucleară din partea Occidentului ”, a mai spus Lavrov.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG