Linkuri accesibilitate

Summitul de la Sofia a confirmat perspectiva europeană a Balcanilor de Vest


UE va aloca 10 miliarde de euro pentru importante proiecte de infrastructură, energetică și în domeniul digital.

Summitul UE-Balcanii de vest s-a încheiat cu semnarea unei declarații finale. Reprezentanții celor 28 de state membre și ai celor 6 țări din Balcanii de Vest au confirmat perspectiva europeană a regiunii. Pe ordinea de zi s-au aflat și probleme internaționale precum acordul nuclear cu Iranul, situația în Orientul mijlociu și relațiile comerciale UE-SUA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Declarația finală confirmă sprijinul Uniunii pentru perspectiva europeană a țărilor din Balcanii de Vest. Bruxelles-ul va finanța importante proiecte de infrastructură, în energetica și în domeniul digital.

Președintele Parlamentului european Antonio Tajani a declarat că dacă doresc aderarea, cele 6 state din regiune trebuie să respecte regulile Uniunii. Pe ordinea de zi se află rezolvarea disputelor moștenite din trecut, lupta anticorupție, respectarea libertății de exprimare și edificarea statului de drept.

„Uniunea Europeană va investi 10 miliarde euro în proiecte regionale de infrastructură și în energetica”, a spus Tajani.

În cursul dimineții a avut loc întâlnirea primilor miniștrii din Grecia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Alexis Tsipras și Zoran Zaev, la care au fost conveniți următorii pași pentru rezolvarea disputei denumirii Macedoniei. Zoran Zaev a anunțat că soluția va putea fi anunțată până la finele președinției bulgare a Consiliului Uniunii. În acest mod se va deschide calea spre aderarea Macedoniei la NATO și începerea tratativelor cu Uniunea Europeană.

Alexis Tsipras (dreapta) și Zoran Zaev (stânga)
Alexis Tsipras (dreapta) și Zoran Zaev (stânga)

Președintele Kosovo, Hashim Thaci, și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic s-au întâlnit în prezența înaltului reprezentant al Uniunii pentru politica externă Federica Mogherini. Cei doi președinți au convenit să continue eforturile pentru normalizarea relațiilor.

Angela Merkel (centru), Aleksandar Vucic (dreapta) și Hashim Thaci (stânga)
Angela Merkel (centru), Aleksandar Vucic (dreapta) și Hashim Thaci (stânga)

Faza finală a dialogului va începe în curând cu participarea UE, SUA și altor țări. Vucic a declarat că pentru succesul tratativelor este nevoie de compromisuri.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat că UE sprijină acordul nuclear cu Iranul, chiar dacă acesta nu este perfect. Avem o poziție comună foarte clară cu privire la comerțul cu SUA. Nimeni nu dorește un război comercial. Pacea și stabilitatea în Balcanii de vest este în interesul tuturor, a spus Merkel.

Preşedintele României Klaus Iohannis a susţinut că Uniunea Europeană şi România nu vor intra într-o logică de adversitate cu SUA în contextul în care o bună relaţie transatlantică este vitală.

XS
SM
MD
LG