Linkuri accesibilitate

Summitul de la Sofia și disputa macedo-elenă


Pregătiri pentru reuniunea de la Sofia
Pregătiri pentru reuniunea de la Sofia

Progrese în calea definitivării unui proiect de acord despre denumirea fostei republici iugoslave.

Primii miniștri ai Greciei și FRI Macedonia, Alexis Tsipras și Zoran Zaev, se vor întălni la Sofia joi dimineața, în cadrul summitului UE-Balcanii de vest. Zaev a anunțat că miniștrii de externe elen și macedonean au realizat, în cadrul celor șase întâlniri cu participarea reprezentantului special ONU, Matthew Nimetz, progrese în calea definitivării unui proiect de acord despre denumirea fostei republici iugoslave.

„Dacă nu altceva, la Sofia vom discuta căile pentru depășirea a divergențelor. Este însă tot mai probabilă definitivarea acordului cu Athena”, a spus Zaev.

Într-un interviu, adjunctul ministrului elen de externe Jorgos Katrougalos a exprimat optimism moderat cu privire la posibila rezolvare a problemei denumirii la întălnirea primilor miniștri.

„Am muncit mult. Am ajuns la esența problemelor și a venit timpul să discutăm la cel mai înalt nivel. Suntem optimiști în privința găsirii unei soluții permanente”, a subliniat Katrougalos.

Diplomatul a dezmințit informația apărută în urmă cu câteva zile în unele medii elene că se prevede o perioadă de tranziție pentru punerea în aplicare a acordului cu fosta republică iugoslavă. El a subliniat că nu se prevede semnarea unui acord tranzitoriu.

Katrougalos și-a exprimat convingerea că documentul va fi ratificat de Parlamentul de la Atena.

Comisarul european Johannes Hahn și-a exprimat și el convingerea că la Sofia va putea fi rezolvată problema denumirii. O decizie în acest sens va deschide calea pentru începerea tratativelor de aderare la UE și pentru intrarea Macedoniei în NATO.

XS
SM
MD
LG