Linkuri accesibilitate

Summit UE-Ucraina la Kiev | Zelenski cere o aderare mai rapidă la blocul comunitar


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denis Șmîhal și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de alți oficiali înainte de începerea summitului Ucraina-UE, Kiev, 2 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denis Șmîhal și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de alți oficiali înainte de începerea summitului Ucraina-UE, Kiev, 2 februarie 2023

Alerte de raid aerian au fost auzite la Kiev și în întreaga Ucraină pe 3 februarie, în timp ce liderii Uniunii Europene și ai Ucrainei aveau o întâlnire istorică. 

Alarmele s-au declanșat în jurul orei locale 10.30. Autoritățile le-au cerut cetățenilor să se îndrepte către cel mai apropiat adăpost. În ultimele luni, atacurile cu rachete rusești au provocat daune importante rețelei electrice din Ucraina în plină iarnă și au făcut victime în rândul civililor.

Liderii Uniunii Europene și ai Ucrainei au o întâlnire istorică pe 3 februarie, în cadrul căreia sprijinul UE pentru Kiev în fața invaziei Rusiei și candidatura Ucrainei pentru aderarea la blocul de 27 de membri sunt prioritare pe ordinea de zi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit la Kiev la conducerea unei echipe de 15 comisari pe 2 februarie, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că intenționează să sancționeze Rusia cu un nou pachet de măsuri punitive - al zecelea de la începutul invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, vor avea o nouă rundă de discuții cu Zelenski pe 3 februarie.

Zelenski a declarat tot pe 2 februarie că Ucraina merită să înceapă discuțiile de aderare la UE în acest an. El a spus că o integrare mai rapidă cu blocul comunitar i-ar inspira pe ucraineni și le-ar da „motivația” de a lupta împotriva trupelor rusești.

Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat pentru aderarea la blocul cu 27 de membri în luna iunie.

Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles au fost fermi spunând că, deși susțin candidatura Ucrainei, țara va trebui să introducă o gamă largă de reforme democratice și economice și să elimine corupția endemică, înainte de a fi admisă în blocul comunitar. Procesul de admitere, au avertizat oficialii UE, ar putea dura mulți ani.

Zelenski s-a angajat să elimine corupția înrădăcinată care a slăbit eficiența instituțiilor statului, chiar și în timp ce țara s-a confruntat cu o Rusie din ce în ce mai agresivă din 2014, culminând cu invazia neprovocată a Moscovei.

Război cu corupția

Locuințele mai multor oficiali de rang înalt au fost percheziționate de agenții anticorupție la 1 februarie, în cea de-a doua razie care are loc într-o săptămână. Acum două zile, pe 1 februarie, agenții Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și Biroului de Securitate Economică au percheziționat locuințele magnatului miliardar Ihor Kolomoiski și ale fostului ministru de interne Arsen Avakov, într-un presupus caz de deturnare de fonduri în valoare de peste un miliard de dolari.

Și tot atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertiza că va face schimbări de directori și de personal atât cât va fi necesar, pentru a se asigura că este respectată legea. Era un comentariu pornind de la anunțul că şefii serviciului vamal au fost demişi şi că s-au făcut mai multe percheziţii.

„Astăzi şefii serviciului vamal au fost demişi. Am fost informat că împotriva unora dintre cei daţi afară au fost iniţiate proceduri disciplinare. Din păcate, în unele sfere, singura modalitate de a garanta legitimitatea este schimbarea liderilor odată cu implementarea schimbărilor instituţionale. Schimbăm atât cât este necesar pentru a ne asigura că oamenii nu abuzează de putere. (...) mişcarea către justiţie este tangibilă. Se va asigura dreptatea”, a spus Zelenski.

Von der Leyen a lăudat guvernul ucrainean pentru că a luat măsuri rapide împotriva corupției. „Determinarea dumneavoastră de a adera la Uniunea Europeană este impresionantă", a declarat von der Leyen. „Sunt bucuroasă să văd că organismele dumneavoastră anticorupție sunt în alertă și eficiente în detectarea cazurilor de corupție..... De asemenea, vă felicit pentru că ați reacționat atât de rapid la nivel politic pentru a vă asigura că lupta împotriva corupției dă rezultate tangibile și este intensificată în continuare", a conchis șefa CE.

Răspunzând la o remarcă a lui Zelenski, care a declarat că Kievul speră ca valul de sancțiuni adoptate de UE să prindă din nou avânt pentru că pare să fi „încetinit” în ultima vreme, von der Leyen a spus: „Vom introduce, împreună cu partenerii noștri din G7, un plafon de preț suplimentar pentru produsele petroliere rusești, iar până pe 24 februarie - exact un an de la începutul invaziei - ne propunem să intre în vigoare cel de-al zecelea pachet de sancțiuni”.

Summitul are loc după ce comisarii UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean pentru prima reuniune comună din istorie, la 2 februarie.

XS
SM
MD
LG