Linkuri accesibilitate

Poza de grup a liderilor țărilor europene și oficialilor UE reuniți la cea de-a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023
Poza de grup a liderilor țărilor europene și oficialilor UE reuniți la cea de-a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023

Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete

Aproape 50 de lideri europeni se întâlnesc pe 1 iunie la Castel Mimi, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, descris drept o manifestare de solidaritate diplomatică cu Republica Moldova și Ucraina, în timp ce Kievul pregătește o contra-ofensivă împotriva invaziei rusești.

Principalele titluri

14:54 1.6.2023

Klaus Iohannis: Suntem aici pentru R. Moldova

În discursul său din deschiderea summit-ului Comunității Politice Europene, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să se adreseze către toți cetățenii Republicii Moldova: „Nu sunteți singuri. Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova”.

„Consolidarea R. Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Trebuie să facem în așa fel încât sprijinul nostru să fie mai vizibil pentru cetățenii din R. Moldova. Trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru o poveste de succes în R. Moldova”, a spus liderul de la București... Continuarea citiți AICI.

13:13 1.6.2023

Zelenski cere ca Ucraina să fie admisă în NATO

La Bulboaca, au început lucrările summit-ului Comunității Politice Europene. În deschidere, președinta Maia Sandu a spus că acest summit asigură o platformă pentru identificarea unor soluții pentru a readuce pacea pe continentul european și a-l proteja.

„Va trebui să găsim soluții pentru crizele din domeniul energiei și climei. Trebuie cu toții să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur, trebuie să ne asigurăm tranziția energetică, să diversificăm sursele de energie și să protejăm mai bine infrastructura critică și rețele de electricitate ale țărilor noaste. Cu toții avem un interes puternic pentru a îmbunătăți conectivitatea țărilor noastre”, a spus Sandu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor NATO să ia la summit-ul lor apropiat de la Vilnius decizia de a admite Ucraina în NATO, spunând în debutul summit-ului Comunității Politice Europene care se desfășoară în apropierea Chișinăului, că o asemenea evoluție va avea un efect pozitiv pe termen mai lung și pentru Republica Moldova, dar și pentru Georgia.

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să se adreseze cetățenilor moldoveni: „Nu sunteți singuri. UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Consolidarea R. Moldova este și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Trebuie să facem în așa fel ca sprijinul nostru să fie mai vizibil pentru cetățenii din R. Moldova. Trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru o poveste succes în R. Moldova”.

După adresările de salut ale unor lideri, urmează discuțiile cu ușile închise și mesele rotunde la care se vor discuta subiecte ce țin de securitate, energie, conectivitate și mobilitate.

12:07 1.6.2023

Charles Michel speră la normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia

Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că va avea astăzi o „întâlnire foarte importantă” cu președintele azer, Ilham Aliev, și premierul armean Nikol Pașinian.

„Am avut ocazia să discut cu cei doi lideri acum câteva săptămâni, la Bruxelles. Am făcut anumite progrese și sperăm să confirmăm astăzi voința politică pentru a normaliza relațiile dintre cele două țări”, a spus oficialul european.

Azerbaidjan și Armenia ar putea semna, la Bulboaca, un acord de pace privind conflictul lor vechi de decenii asupra teritoriului Nagorno-Karabah, a sugerat săptămâna trecută ambasadoarea Azerbaidjanului în Franța.

11:51 1.6.2023

Roberta Metsola: „Locul R. Moldova este în Uniunea Europeană”

Negocierile de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană urmează să fie lansate chiar în acest an, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după ce a fost întâmpinată la summit de președinta Maia Sandu.

„Noi suntem impresionați de viteza cu care R. Moldova a răspuns la toate recomandările și cum avansează în activitatea pe care o desfășoară și sarcinile pe care le-a impus Comisia Europeană și vom fi gata atunci când în R. Moldova va fi gata. Locul R. Moldova este în Uniunea Europeană”, a declarat Metsola.

Ea a amintit că a participat, săptămâna trecută, la adunarea „Moldova Europeană” de la Chișinău, la care „peste 80.000 de cetățeni moldoveni au cântat și au declarat cu fermitate că locul Moldovei este în UE”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Chișinău în aceeași aeronavă cu Roberta Metsola. „Este un moment oportun pentru a arăta că Moldova nu este singură”, a comentat Iohannis într-o postare pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG