Linkuri accesibilitate

Summitul Donald Trump-Kim Jong Un: prima zi


Președintele SUA, Donald Trump, și liderul nord-coreean Kim Jong Un, la Hanoi. 27 februarie 2019
Președintele SUA, Donald Trump, și liderul nord-coreean Kim Jong Un, la Hanoi. 27 februarie 2019

Comentatorii de presă spun că Trump a acceptat ca summit-ul să aibă loc tocmai în Vietnam pentru că țara sud-est asiatică ar putea să-i pară lui Kim un exemplu de urmat.

La Hanoi, în Vietnam, are loc al doilea summit al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, și liderului Coreii de Nord, Kim Jong Un, concentrat, ca și primul, cel din Singapore, din iunie 2018, pe de-nuclearizarea peninsulei coreene. Miercuri, în prima zi a noii reuniuni la vârf, Trump și Kim au participat la o cină comună, după o scurtă întrevedere față în față.

În total, întâlnirile din prima zi a noului summit americano-nord-coreean au durat doar două ore, iar presa a avut acces limitat la ele, datorită a ceea ce purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a numit „caracterul delicat al întâlnirilor”.

Înaintea cinei de miercuri seară, pe care anturajul lui Trump a numit-o „socială”, președintele american s-a purtat foarte prietenos cu liderul de la Fenian, pe care-l numise cândva, de la tribuna Adunării Generale ONU, „omul-rachetă”.

Iar Kim a vorbit și el elogios despre relația cu Trump: „Iată-ne alături, astăzi... asta ne dă speranțe că de data aceasta vom reuși să ne atingem scopul”, a spus liderul nord-coreean.

Donald Trump a mai spus că el și Kim au făcut de la summitul din iunie „multe progrese”, iar cel mai mare este „relația” dintre el și liderul nord-coreean, care este „una cu adevărat bună”.

În apariția în fața reporterilor, la Hanoi, Trump și Kim și-au dat mâna, au zâmbit, au râs și au făcut conversație măruntă.

În pregătirea summitului, președintele american nu a dat detalii despre lucrurile pe care i le va cere și oferi lui Kim, dar înaintea discuțiilor de miercuri a vorbit din nou despre cum poate depăși Coreea de Nord actualele sale probleme economice grave dacă acceptă de-nuclearizarea. „Cred că țara dvs. are un potențial economic enorm – incredibil, nelimitat – și un viitor minunat”, a spus Trump.

În declarațiile făcute înaintea discuțiilor de miercuri cu Kim, Trump a recunoscut că criticii săi îi reproșează că după primul summit, cel de la Singapore, din urmă cu aproape opt luni, nu s-a întâmplat nimic crucial în efortul de rezolvare a tensiunilor din peninsula coreeană. „Ei ar vrea ca lucrurile să meargă mai repede”, a spus Trump.

Președintele american, ca și liderul nord-coreean, au anticipat însă că noul summit va fi încununat de succes. Kim l-a lăudat pe Trump pentru „decizia curajoasă” de a se angaja în dialog și a spus că summit-ul va avea un „rezultat excelent”. Întrebat dacă nu cumva are de gând să „dea înapoi” în efortul de a-l face pe Kim să renunțe la armele nucleare, Trump a răspuns negativ.

În zilele dinaintea summit-ului, Trump arătase o nouă flexibilitate, spunând că nu se grăbește să obțină eliminarea arsenalelor Fenianului.

Presa americană a speculat că Trump va încerca să facă la Hanoi o declarație privind încheierea oficială a războiului dintre cele două Corei...

Presa americană a speculat că Trump va încerca să facă la Hanoi o declarație privind încheierea oficială a războiului dintre cele două Corei, care nu au semnat niciun acord de pace, dar nici acest obiectiv nu a fost confirmat explicit de liderul de la Washington.

Comentatorii de presă spun că Trump a acceptat ca summit-ul să aibă loc tocmai în Vietnam pentru că țara sud-est asiatică ar putea să-i pară lui Kim un exemplu de urmat, fiind dominată de un partid unic, comunist, dar îmbrățișând un model mai degrabă capitalist de dezvoltare economică.

Cel puțin trei dizidenți vietnamezi au fost reținuți miercuri când încercau să-i vadă de aproape pe Trump și Kim, pe străzile Hanoiului. Le Dung este citat de AFP cu declarația a fost înșfăcat de polițiști în civil, împreună cu alți doi activiști, și a fost dus la o secție de poliție.

Joi, Trump și Kim vor avea o serie de întâlniri, a anunțat miercuri Casa Albă, iar președintele însuși a spus că ziua de joi va fi „foarte încărcată”. Reuters amintește că anul trecut Trump a spus că el și Kim „s-au îndrăgostit” unul de celălalt, dar notează că este greu de anticipat dacă această bonomie poate duce cu adevărat la eliminarea arsenalului nuclear și balistic nord-coreean, care amenință și Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG