Linkuri accesibilitate

Summitul G20 de la Hamburg. O declaraţie finală diplomatică... (VIDEO)


Marș pașnic la Hamburg: „Solidaritate fără frontiere în loc de G20”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Marș pașnic la Hamburg: „Solidaritate fără frontiere în loc de G20”

...și 100.000 de protestatari antiglobalizare în stradă.

Două puncte ale declaraţiei finale au continuat pînă în ultima clipă să creeze neînţelegeri între reprezentanţii statelor G20 prezenţi la reuniune din Hamburg: Comerţul liber şi protecţia climei globale.

În ceea ce priveşte primul punct, ţările din grupul G20 se pronunţă pentru comerţul liber şi împotriva protecţionismului.

Privitor la celălalt punct controversat se spune că toate ţările membre vor face eforturi în vederea reducerii emisiilor carbogazoase.

Tot acolo se mai spune, că 19 ţări, în afară de Statele Unite ale Americii, vor respecta tratatul de la Paris care reglementează protecţia mediului. Prin includerea acestui detaliu în declaraţia finală, se respinge propunerea americană de a renegocia tratatul de la Paris.

În ultimele şedinţe de lucru, înaintea încheierii reuniunii de la Hamburg, participanţii au discutat despre ajutoarele pentru Africa (SUA va acorda ţărilor afectate de foamete un sprijin umanitar de 639 milioane de dolari), soluţii pentru stoparea fluxului de refugiaţi, digitalizarea, crearea de locuri de muncă şi consolidarea drepturilor pentru femei.

În cursul dimineţii a mai avut loc o întrevedere trilaterală, Merkel-Macron-Putin, în cursul căreia s-a discutat problema găsirii unei soluţii politice în ceea ce priveşte situaţia din estul Ucrainei. Un purtător de cuvînt al guvernului federal a precizat că cei trei politicieni au căzut de acord că tratatul de la Minsk trebuie respectat şi aplicat.

În acest context, amintim că vineri statele din grupul G20 au dat publicităţii o declaraţie comună în care se pronunţă pentru combaterea terorismului internaţional.

Demonstraţiile împotriva globalizării au continuat şi sâmbătă. Circa 100.000 de persoane au luat parte la o demonstraţie care s-a desfăşurat sub motto-ul „În loc de G20 - solidaritate fără frontiere”.

Incidente violente au provocat în cursul nopţii grupuri extremiste care şi vineri au incendiat maşini, au spart vitrine şi au atacat forţele de ordine.

La Hamburg au continuat protestele antiglobalizare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00

Acestea au replicat, intervenind cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Într-un bilanţ provizoriu al incidentelor, prezentat la prînz de către poliţia din Hamburg, se vorbeşte despre 213 de poliţişti răniţi.

Se mai precizează că 143 de manifestanţi, aparţinînd aşa numitului „bloc negru”, au fost temporar reţinuţi, iar 122 de extremişti au fost arestaţi.

Uniunea Creştin-Socială (bavareză) şi Partidul Stîngii au lansat critici aspre la adresa manifestanţilor violenţi.

Şi organizaţia antiglobalistă Attac a condamnat incidentele şi s-a distanţat de grupurile extremiste care au provocat pagube materiale şi s-au dedat la violenţe.

În buletinele de ştiri ale radioteleviziunii germane s-a anunţat că mai multor jurnalişti le-a fost retrasă acreditarea. S-a precizat că decizia retragerii acreditărilor a fost luată în urma unor solicitări din partea Ministerului de interne.

Persoanele vizate ar constitui un risc pentru securitatea G20, a declarat un purtător de cuvînt al guvernului, fără să ofere ale detalii. Ziarul „Weser Kurier a protestat contra acestei decizii, afirmînd că acreditarea i-a fost retrasă şi unui fotograf care lucrează pentru acest ziar, fără a-i oferi vreo justificarea. Este vorba despre fotoreporterul, Rafael Heygster - aici una din fotografiile sale publicate în ziarul „Weser Kurier”.

Ziarul a anunţat că va înainta justiţiei o plîngere, considerînd retragerea acreditării drept o încălcare a libertăţii presei.

XS
SM
MD
LG