Linkuri accesibilitate

Summitul UE și ce mai e nou pe frontul de Est


Cei 27 de lideri europeni se reunesc la Bruxelles joi și vineri, 16-17 decembrie, în ceea ce este ritualic numit „summitul de iarnă”, când întotdeauna țara care a deținut vreme de șase luni președinția rotativă europeană (actualmente Slovenia), i-o predă celei care o va exercita în prima jumătate a anului următor (Franța).

Summitul UE și ce mai e nou e frontul de Est
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Temele principale pe agenda summitului UE care începe astăzi sunt nu doar Covidul și criza economică, dar și Ucraina și relațiile cu Rusia. Ieri, de altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit într-un mini-summit cu Emmanuel Macron și cu noul cancelar german Olaf Scholz. Zelenski a venit miercuri la Bruxelles cerând încă o dată primirea țării sale în NATO.

La summitul UE, certificatul Covid nu are nicio valoare

Cum o scrie la Bruxelles cotidianul francofon Le Soir, paradoxul acum este că regulile din ce în ce mai stricte impuse de către statele membre, în urma răspândirii fulgerătoare a mutantului Omicron, fac că, în mod paradoxal, certificatul european de vaccinare pare să nu mai aibă nicio valoare.

După Portugalia, iată că Italia și Grecia au anunțat săptămâna aceasta că vor impune teste Covid chiar și călătorilor europeni vaccinați, lăsând să se pună întrebarea la ce mai folosește atunci „certificatul verde”. Ba chiar, accesul la summitul UE pentru delegațiile naționale și jurnaliști deopotrivă va fi supus astăzi și mâine acelorași reguli, asta luându-i pe nepregătite pe majoritatea jurnaliștilor acreditați pe lângă UE.

Se anunță că nici un test PCR pozitiv recent nu va fi suficient, deoarece îi este preferată dovada unei infecții recente și atestate de un medic. Iar asta, chiar în Bruxelles, în instituțiile UE, în locul unde s-a născut certificatul european Covid. Evident, echipa lui Charles Michel, șeful Consiliului European, justifică acest lucru prin faptul că, summitul UE de azi și mâine venind după cel de ieri al Parteneriatului Estic, cu toate delegațiile din Est, din Ucraina până în Georgia și Moldova, ar fi necesară o doză suplimentară de vigilență în sediul puterii din UE.

Toate acestea lasă însă să plutească întrebarea: este cumva certificatul european Covid în pericol? La ce mai servește vaccinarea, dacă și jurnaliștii cu pașaport verde de tip UE trebuie să prezinte un nou test negativ?

Ucraina și ce e nou pe frontul de est

A doua mare temă va fi situația din Ucraina. Atât Macron, cât și Scholz, l-au avertizat pe Vladimir Putin că o incursiune în Ucraina ar avea „serioase consecințe” economice și diplomatice.

În schimb, cum a spus-o Joe Biden, nu poate fi vorba de un răspuns militar al NATO sau SUA. Aflat la Bruxelles, Volodimir Zelenski a vizitat de altfel astăzi și sediul NATO, unde a primit obișnuitele asigurări de sprijin de la secretarul general Jens Stoltenberg, însă nu așteptatele promisiuni de sprijin militar concret, cu trupe.

Hrană pentru militarii din Ucraina: justiția rusă trădează secretul aprovizionării

Toate astea în vreme ce un tribunal rus a dezvăluit informații despre aprovizionarea cu alimente pentru armata rusă staționată în republicile separatiste autoproclamate din estul Ucrainei. După cum se precizează în verdictul tribunalului districtual din Rostov, 1300 de tone de alimente din regiunea Rostov sunt trimise armatei ruse staționate pe pozițiile separatiștilor la fiecare două săptămâni. Moscova a negat întotdeauna prezența soldaților săi în Donbass.

Verdictul Judecătoriei Kirovski din Rostov a fost emis în noiembrie 2021 într-un dosar de corupție penală, iar textul său a fost publicat pe site-ul instanței. Astăzi, în după-amiaza zilei de 16 decembrie, textul sentinței a dispărut de pe site-ul instanței, dar Radio Europa Liberă are o copie salvată a paginii corespunzătoare a site-ului din seara zilei de 15 decembrie cu textul verdictului.

Nicio armată rusă nu a intrat vreodată pe teritoriul acelor republici autoproclamate

urtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat joi informațiile despre verdictul instanței, care se referă direct la prezența armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Trupe ruse nu s-au aflat nicipodată și nu sunt în Donbass, iar acuzațiile contrare sunt o eroare, a spus Peskov: „Probabil vorbim despre greșeala celor care au scris acest text (verdictul instanței). Pentru că acest lucru este imposibil, nicio armată rusă nu a intrat vreodată pe teritoriul acelor republici autoproclamate. Forțele armate ale Federației Ruse sunt pe teritoriul Federației Ruse ", a spus el, citat de „Interfax".

În același timp, Peskov a precizat că Rusia a furnizat și continuă să furnizeze ajutor umanitar în „Republica Populară din Donbas” („ДНР”) și „Republica Populară din Lugansk” („ЛНР”). Peskov nu a spus însă cum ar fi putut fi comisă o astfel de eroare și cui, în opinia sa, îi era destinată hrana la care se face referire în verdict.

Rusia neagă că ar avea intenția de a lansa un atac în Ucraina, ba chiar acuză Occidentul și NATO de creșterea tensiunilor regionale, inclusiv în Marea Neagră și cere garanții juridice de data aceasta că Alianța Nord-Atlantică va pune capăt extinderii spre est, începând cu Ucraina și că nu va amplasa noi sisteme de arme în apropierea graniței sale vestice.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG