Linkuri accesibilitate

Sunt în biserici, dar e gratis (INFOGRAFIC)


De ce au ales autoritățile moldovene cel puțin patru biserici baptiste din Statele Unite pentru a deschide în incinta lor sau în imediata apropiere secții de votare pentru diaspora în alegerile parlamentare din 24 februarie? Pentru că e gratis.

„De cele mai dese ori, comunitățile bisericești din SUA (...) sunt dispuse să ofere aceste spații cu titlu gratuit”, a spus într-un comunicat ambasada moldoveană la Washington, după ce amplasarea secțiilor de votare în biserici baptiste a fost semnalată în presă.

În circumscripția 51-a pentru diaspora din America de Nord, candidează 13 pretendenți, printre care politicianul baptist și deputatul Valeriu Ghilețchi. Alți candidați au spus că Ghilețchi va fi avantajat de faptul că mai multe secții sunt deschise acolo unde există comunități religioase. Ghilețchi susține că nu a fost implicat în niciun fel în alegerea secțiilor.

Ambasada moldoveană la Washington mai spune că practica deschiderii secțiilor de votare în biserici baptiste a fost folosită „în toate scrutinele electorale de până acum”, în care Ghilețchi nu a candidat.

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, în Statele Unite vor fi deschise 12 secții de votare, dublu față de alegerile parlamentare precedente, din 2014.

Cu ajutorul informațiilor de pe site-urile Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md, www.voteaza.md), Europa Liberă a comparat secțiile de votare pentru cele două scrutine și amplasarea lor.

Față de parlamentarele din 2014, când o singură secție era amplasată în biserică (cea din Chicago), acum există patru secții amplasate în biserici (una a apărut inițial la prezidențialele din 2016).

Alte două secții de votare sunt amplasate în proxima apropiere a unor biserici, la aproximativ 50 și 180 de metri.

Amplasarea secțiilor de votare în incinta bisericilor baptiste are oare vreo relevanță pentru rezultatul votului? Se va putea judeca mai bine când se va ști cum s-a votat. N-au mai rămas decât 11 zile.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG