Linkuri accesibilitate

„Sunt tristă că am ajuns unde am ajuns, pe mâna rușilor”


Ana Bejan
Ana Bejan

Jurnalul sâptămânal cu Ana Bejan.

Născută la 26 iunie 1948 în Căinarii Vechi, Soroca. A absolvit Facultatea de Filologie la USM. În anul 1991, fondează primul în Soroca și unul dintre primele în Republica Moldova licee românești, „Constantin Stere”, la cârma căruia a stat șapte ani, după care a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova și numai după un an de activitate în forul legislativ a acceptat funcția de prefect al județului Soroca. Ultima funcție de pedagog a fost cea de director al Liceului privat „Basarabia”, după care s-a dedicat și se dedică activităților de voluntariat în domeniul social și politic.

Luni

M-am trezit ca de obicei, dis-de-dimineață. Cine se trezește dimineața poate asculta ciripitul păsărilor, admira răsăritul soarelui. Ce frumoasă este natura și cât de scumpă este viața pe care trebuie să o trăim cu sens.

Citesc, scriu, nimeni nu-mi încurcă. Îmi place liniștea, pacea sufletească. Admir oamenii pozitivi. Caut în oameni tot ce au frumos. Sunt sub impresia dialogului cu o doamnă ziaristă despre curaj și frică. Cât aș fi putut să-i mai spun.

Este o zi plină de evenimente. Organizăm la Baxani, Soroca, o conferință științifică și un tedeum în memoria lui Emanuil Gavriliță, care este înmormântat aici. Trebuie să mergem și în sate. Oamenii au nevoie de culturalizare. Vor lumină, iar lumina o pot aduce intelectualii.

M-am uitat la oameni și m-am bucurat pentru ei. Ascultau cu interes. Am pus accentul pe demnitatea personală și națională și importanța cunoașterii trecutului istoriei.

Am reușit să ajung și la Chișinău la o consfătuire. Mi-am apărat punctul de vedere și mă mândresc că am caracter. Colegii mei se vor convinge că am avut dreptate.

Am ajuns târziu acasă, la ora 24:00. Sunt tristă că am ajuns unde am ajuns, pe mâna rușilor.

Quo vadis, oameni buni?

Marți

În loc de gimnastica de dimineață, fac curat la nutrii, îngrijesc florile, mătur în curte. Am ocupație. Soțul este bucuros că rămân acasă. Aștept nepoții în ospeție.

Dedic ziua familiei, lecturii. Am primit de la prof. Gheorghe Negru ultimele reviste „Destin românesc”, citesc Claudia Partole, Andrei Pleșu. Selectez cărți din diferite domenii.

După masă, mi-a sunat un un fost elev al meu, care a fost viceministru, deputat. Am vorbit, despre istorie, rădăcini, sensul, vieții.

Din nou plouă. Eu admir ploaia, îmi place apa. Ea vine de la Dumnezeu care plânge pentru noi rătăciții. Aud cum plânge Dumnezeu!

Ana Bejan
Ana Bejan

Miercuri

O dimineața frumoasă cu mult soare. A început canicula. Plec în oraș. Am de soluționat câteva probleme legate de două proiecte: să construim la Egoreni, pe malul Nistrului, un campus pentru copii de pe ambele maluri ale Prutului. E visul duhovnicului nostru, al românilor din Soroca. Şi al doilea, să se ridice la Baxani o cruce în memoria sătenilor deportați.

Mă întâlnesc cu primarii din ambele localități. Omul, cred eu, trebuie să fie permanent în activitate, în comunicare.

Îmi felicit o prietenă cu ocazia zilei de naștere. I-am făcut o bucurie mare!

Spre seară urmăresc evenimentele la televizor, citesc, scriu, gospodăresc.

Joi

Cafeaua de dimineață mi-o prepar singură. Avem gusturi diferite cu soțul meu. Mi-am amintit că duminică e ziua lucrătorului medical. E medic. A activat 50 de ani în domeniu. Să nu uit să-l felicit.

Astăzi, 13 iunie, e o zi neagră în calendar. E primul val al deportărilor. E calvarul prin care a trecut elita intelectuală, oamenii gospodari. Am participat la slujba de pomenire a celor deportați la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”, care a devenit centrul de cultură românească.

Vorbesc cu fiica la telefon și nepotul Cristi, care sunt la Paris și București.

Vineri

Ca de obicei, pun la cale lucrurile în gospodărie. Atâtea flori și verdeață nu am avut nici într-un an. Vorbesc cu cei doi căței drăgălași. Așteptă să-i mângâi. Sunt foarte sensibili și harnici.

Salut vecinii, le doresc o zi bună și-i petrec la serviciu. Suntem de zeci de ani în relații de respect.

Plec în oraș. Am intrat pe la redacția „Observatorului de Nord”. Colaborez cu ei.

După masă, am avut întâlnire cu preotul meu duhovnic. Pregătim un simpozion al românilor din fostul județ Soroca. Trebuie să ne unim și să continuăm lupta pentru idealul nostru național - Unire cu România.

Seara, ne-au venit în ospeție feciorul, nora cu cei doi nepoței - Dionisie și Luca. Aceasta este fericirea cea mare a omului de a-și construi Cetatea, Familia.

E sfârșit de săptămână, dar sâmbătă și duminică vor fi pline de evenimente.

XS
SM
MD
LG