Linkuri accesibilitate

Superficialitate jurnalistică


Mă întîlneam deseori cu un jurnalist bonom, un omulean de circa 65 de ani. Ori de cîte ori mă vedea, omuleanul mă saluta respectuos şi mă întreba: "Cum merge treaba?" "Binişor..." îi răspundeam eu, flatat de interesul mai vîrstnicului coleg. "Bravo!!!" exclama omuleanul şi acest "Bravo" conţinea parcă un soi de preţuire a muncii mele literare.

Superficialitate jurnalistică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link directEi bine, deunăzi eram într-o sală în care urma să înceapă o ceremonie de acordare a premiilor pentru debut în literatură. Şi s-a apropiat de mine omuleanul bonom, m-a salutat respectuos şi m-a întrebat: "Eşti şi tu nominalizat?"
Ne-am privit în ochi, preț de câteva clipe, după care omuleanul a bombănit ceva şi a dispărut...

Există un soi de superficialitate jurnalistică autohtonă care uneori frizează grotescul. Alteori merge mînă-n mînă cu politeţea făţarnică, goală. Jurnaliştii au auzit ceva despre un om sau au citit ceva în grabă despre el şi rămîn cu această informaţie sumară, îşi creează o imagine falsă. În multe prezentări pe care mi le fac jurnaliştii moldoveni eu apar pe post de critic literar. Stimabililor, m-am lăsat de critică 13 ani în urmă! Şi dacă nu aveţi timp să-mi citiţi vreun roman, faceţi măcar un search pe Google şi aflaţi că sunt acum prozator. Nu mai sunt critic de multă vreme. Dar asemenea gafe pot fi găsite în presa noastră şi legate de alte persoane. E vorba de un soi de documentare grăbită, superficială, care devine un semn distinct al jurnalismului din RM.

XS
SM
MD
LG