Despre folosirea în mod econom a resurselor materiale şi bunurilor s-a vorbit aici mult şi în perioada sovietică, şi în cei 30 de ani ai tranziţiei interminabile. Dar abia acum, în anul 2022, am impresia că economisirea e cu adevărat la ordinea zilei. Prefaţând noua scumpire a gazelor naturale de către ANRE, Ministerul Sănătăţii a cerut spitalelor să economisească energia electrică şi căldura. Şi Ministerul Infrastructurii a făcut nişte recomandări pentru instituţiile publice, în speţă aceea ca să fie instalate termostate care să menţină o temperatură de 19 grade, astfel micşorându-se volumul de gaze folosit. Şi am văzut că mai mulţi directori de spitale au explicat deja, la Pro TV, cum economisesc căldura. Eu am reţinut explicaţia directorului ANSP: „Nu deschidem geamurile pentru prea mult timp, aerisirea o facem mai repejor”.
Fireşte, aşa cum s-au grăbit să precizeze guvernanţii, noul tarif la gazele naturale, cel de 15,18 lei, se aplică doar dacă folosim mai mult de 150 de metri cubi, pentru primii 150 oferindu-ni-se compensaţii. Dar tocmai această precizare ne duce spre economisire.
Trebuie să economisim ca să evităm tariful uriaş de 15.18 lei...
Cum? În diferite feluri. Cineva îşi reglează temperatura cu ajutorul termostatului, cineva, vorba funcţionarului sus-pomenit, face repejor aerisirea. Dar să nu uităm că nu toată lumea se simte confortabil la temperatura de 19 grade. Şi să nu uităm că această majorare a tarifului la gaze, chiar cu existentele compensaţii, va genera alte scumpiri în lanţ, tot aşa cum precedenta majorare din noiembrie a făcut-o.
Prin urmare, pentru mulţi moldoveni economisirea va deveni un modus vivendi, asta mi se pare evident. Va trebui să fim economi, vigilenţi, va trebui să renunţăm la ceva. În fond, viaţa întreagă e un şir lung de renunţări. Supravieţuirea prin economisire e la ordinea zilei, stimaţi ascultători.