Linkuri accesibilitate

Suspendarea vaccinului AstraZeneca este o decizie „pripită” (Ștefan Dascălu, Oxford)


Ștefan Dascălu, doctorand în imunologie la Universitatea Oxford, Marea Britanie.
Ștefan Dascălu, doctorand în imunologie la Universitatea Oxford, Marea Britanie.

Majoritatea țărilor din UE (17) au suspendat temporar utilizarea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca/Oxford, o decizie „pripită” declară Europei Libere un cercetător român la Oxford.

Ștefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Universitatea Oxford, arată că în Marea Britanie au fost vaccinați peste 11 milioane de oameni și nu se poate pune problema presupusei relații de cauzalitate dintre apariția evenimentelor de coagulare și vaccinul de la AstraZeneca. Însă, cu toate acestea, neîncrederea a fost deja sădită.

Ne gândim că incidența evenimentelor tromboembolice este chiar mai scăzută în rândul oamenilor care au primit vaccinul, decât în rândul aceluiași număr de oameni nevaccinați”, a spus Ștefan Dascălu pentru Europa Liberă.

Când vaccinăm 100 de oameni totul este ok, când vaccinăm 1.000 de oameni totul este ok, când vaccinăm de ordinul milioanelor deja intervin anumite evenimente prin natura întâmplării datorită numărului mare de oameni. Practic, din 10 milioane de oameni vaccinați este foarte posibil să înregistrăm câteva cazuri în care persoanele care au primit vaccin în aceeași zi au avut un accident rutier. Este corectă asocierea că persoanele care au făcut vaccin au făcut și accident rutier? Nu este. Tocmai pe același principiu se bazează și această asociere și această cauzalitate cu evenimentele tromembolice”, explică Ștefan Dascălu, care spune că numărul de cazuri de tromboze este mai mic decât cel așteptat.

Cercetătorul român arată că nu este demonstrată, din punct de vedere științific, asocierea dintre trombozele apărute și administrarea vaccinului.

Continuarea interviului: romania.europalinera.org

În România, vaccinarea cu AstraZeneca continuă. Un număr mare de români au anulat programările. Potrivit datelor furnizate de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul programului național de vaccinare, marți mai erau aproximativ 18.347 de locuri libere pentru vaccinul AstraZeneca.

XS
SM
MD
LG