Linkuri accesibilitate

Sute de copii așteaptă să fie luați acasă. În R. Moldova nu ajung 40% de asistenți parentali profesioniști


Rodica Musteață din orașul Drochia a adoptat trei copii și a luat acasă alți trei copii în calitate de asistentă parentală.
Rodica Musteață din orașul Drochia a adoptat trei copii și a luat acasă alți trei copii în calitate de asistentă parentală.

În R. Moldova lipsesc 40% din numărul necesar de asistenți parentali profesioniști, iar în Chișinău – chiar 60%, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Responsabilitățile mari și salariile mici îi fac pe mulți să renunțe la acest serviciu sau să evite să se angajeze.

La începutul anului 2024, în R. Moldova erau angajați 398 de asistenți parentali profesioniști, care aveau în grija lor 785 de copii. Dintre aceștia, cei mai mulți (667 de copii) erau plasați în familii din sate, iar 118 locuiau în orașe.

„Avem nevoie de cel puțin încă 140 de asistenți parentali profesioniști pentru a-i da în grija familiilor, în special, pe copiii din serviciile de plasament de tip rezidențial”, a spus Europei Libere secretara de stat a Ministerului Muncii și protecției Sociale, Felicia Berchtoldt.

Asistentul parental profesionist este angajat oficial în câmpul muncii: primește un salariu lunar, are contract individual de muncă carnet de muncă și asigurare medicală. În asistența parentală profesionistă nu pot fi luați copiii care sunt rude cu asistentul. În familie pot fi plasați simultan până la trei copii, cu excepția cazurilor când aceștia sunt frați și surori. Atunci, numărul maxim poate ajunge la patru copii, dar salariul asistentului este același ca și pentru un copil.

Responsabilitățile mari și salariul mic sunt cauzele pentru care mulți asistenți parentali profesioniști renunță la acest serviciu.

Familia Suprovici din satul Bănești, raionul Telenești, are patru copii biologici, iar acum 16 ani a luat doi frați în asistență parentală profesionistă. De atunci, soții Suprovici au avut grijă de opt copii, iar acum 2 ani au decis că nu vor mai lua alții.

„Acum avem o fetiță care a absolvit clasa a IX-a. Am adus-o acasă când avea doi anișori și deja o creștem, dar ne vom opri la ea. În toți acești ani, nu am luat copiii pentru bani, i-am luat pentru a face o faptă bună. Salariul e foarte mic în comparație cu prețurile, dar responsabilitatea e foarte mare. În 2008, primeam 800 de lei”, a povestit Europei Libere Taisia Suprovici.

Acum, un asistent parental profesionist are un salariu de circa 5.000 de lei. Excepție fac persoanele care au studii în domenii precum medicina, pedagogia și dreptul. Aceștia primesc 7.000 de lei pentru serviciul de asistență parentală profesionistă. În plus, fiecare copil primește o indemnizație lunară de 1.400 de lei, dar care, de cele mai multe ori, nu acoperă cheltuielile de întreținere.

Vedeți aici istoria unei asistente maternale din Drochia, care timp de 30 de ani a crescut 28 de copii:

Mamă pentru 28 de copii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

În municipiul Chișinău sunt angajați 27 de asistenți parentali profesioniști, care au în grija lor 29 de copii. Alți peste 100 de minori fără ocrotire părintească așteaptă să fie luați în familie. Pentru ca acești copii să fie plasați în familii, ar mai fi nevoie de cel puțin 40 de asistenți parentali profesioniști, potrivit managerei serviciului de asistență parentală profesionistă din Chișinău, Lăcrămioara Chicaroș.

„În Chișinău sunt multe locuri de muncă și o persoană mai bine merge să fie vânzătoare decât asistentă parentală. Salariul unui asistent parental profesionist este mult prea mic, iar responsabilitățile sunt foarte mari”, a explicat Europei Libere responsabila.

Serviciul de asistență parentală profesionistă funcționează în R. Moldova începând cu anul 2001, fiind o soluție pentru copiii care, din diverse motive, au fost separați de familiile lor biologice.t

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG