Linkuri accesibilitate

Târguieli în NATO: SUA răscumpără de la Turcia rachetele rusești S-400


Primul transport rusesc de sisteme S-400 aduse în Turcia, 12 iulie 2019
Primul transport rusesc de sisteme S-400 aduse în Turcia, 12 iulie 2019

Cumpărând rachetele rusești de la Turcia, SUA ar putea studia și testa tehnologia rusească folosită la S-400.

În numărul său de astăzi, cotidianul rusesc independent (și deseori critic față de Putin) Moskovski Komsomoleț scrie că republicanii din Senatul SUA studiază acum modalitățile unei eventuale cumpărări de la Turcia a rachetelor de tip S-400 pe care Ankara le-a achiziționat din Rusia.

Târguieli în NATO: SUA răscumpără de la Turcia rachetele rusești S-400
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Ideea, anunțată și de site-ul militar SUA Defense News, este de a depăși impasul la care au ajuns Washington și Ankara în legătură cu excluderea Turciei din programul SUA al avioanelor F-35, construite de Lockheed Martin. Când Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, membru vechi în NATO, a început să se orienteze spre Rusia, cumpărând de la Putin rachete de tip S-400, asta a părut pentru NATO începutul unui coșmar.

Contractul fusese semnat încă din 2017, iar această apropiere militară a Turciei de Rusia lui Putin a dus la mari tensiuni între Ankara şi aliații occidentali din NATO, în special cu SUA.

Nici NATO și nici Uniunea Europeană nu prevăzuseră vreodată o asemenea situație, în care unul din membri ar comite ceva reprobabil (precum cumpărarea de rachete rusești), care să necesite sancțiuni colective și, eventual, excluderea, pentru care nici un mecanism nu a fost prevăzut nici în UE, nici în NATO.

Se punea chiar la un moment dat întrebarea dacă nu cumva Turcia e pe cale de a-și pregăti ieșirea din NATO pentru o alianță militară cu Rusia. Spaimă neîntemeiată: Turcia depinde la rândul ei de NATO, care îi oferă garanții de securitate, precum rachetele Patriot de la frontiera cu Siria. Nu trebuie uitate nici tensiunile dintre Turcia și Rusia în legătură, de pildă, cu persecuțiile prin care trece minoritatea tătară din Crimeea.

Ideea, neformulată explicit, este acum de a-i oferi lui Erdogan o ieșire din această situație în care s-a vârât singur. În același timp, SUA , cumpărând rachetele rusești de la Turcia, ar putea studia și testa tehnologia rusească folosită la S-400.

În privința celor șase avioane F-35 pe care Washingtonul este încă gata de a le furniza Turciei, ele vor putea fi modificate după voie, permițând Pentagonului să mențină un control asupra folosirii lor.

În decembrie, Erdogan trecuse la o treaptă superioară a amenințărilor, avertizând pe neașteptate că ar putea închide, „dacă se dovedește necesar“, cele două baze militare ale SUA din Turcia.

„Dacă e nevoie, voi închide și Incirlik, și Kürecik", a spus Erdogan într-un interviu cu canalul de televiziune guvernamental A Haber.

Situată în sudul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, baza aeriană de la Incirlik e folosită de aviația SUA pentru bombardamentele în Siria. Baza de la Kürecik, în sud-estul Anatoliei, adăpostește un foarte important radar al NATO.

Spre deosebire de baza de la Kürecik, care este a NATO, cea de la Incirlik este folosită doar de SUA și adăpostește armament nuclear. Acolo chestiunea se pune la un alt nivel şi e probabil că Erdogan ar ezita oricum înainte de a încerca în mod real să închidă acea bază.

Fantasma recurentă a ieșirii Turciei din NATO nu are încă vreo bază reală. Turcia depinde la rândul ei de NATO, care îi oferă garanții de securitate, precum rachetele de interceptare Patriot de la frontiera cu Siria, pe care Turcia însăși le-a solicitat de câte ori a avut nevoie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG