Linkuri accesibilitate

Talibanii afgani sunt acuzați că folosesc programele umanitare ONU în propriul interes


Luptători talibani stau de pază în timp ce oamenii așteaptă să primească saci de orez ca parte a ajutorului umanitar trimis de China, la un centru de distribuție din Kabul. (foto de arhivă)
Luptători talibani stau de pază în timp ce oamenii așteaptă să primească saci de orez ca parte a ajutorului umanitar trimis de China, la un centru de distribuție din Kabul. (foto de arhivă)

Într-un raport publicat de o organizație americană guvernamentală care monitorizează asistența acordată Afganistanului se susține că regimul nerecunoscut al talibanilor obține beneficii economice prin intermediul ajutorului internațional slab monitorizat, pe care îl consideră un „flux de venituri”.

Cel mai recent raport trimestrial al Inspectorului General Special al SUA pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), care acoperă perioada de până la 30 iulie, afirmă că talibanii își asumă meritele și exercită controlul asupra majorității asistenței internaționale, „în special a ajutorului din partea ONU”. În raport se spune că „considerația pe care o acordă ONU talibanilor... a făcut ca ONU să fie vulnerabilă la influența acestora”.

Guvernul de facto al talibanilor a preluat controlul Afganistanului după retragerea coaliției internaționale conduse de SUA în august 2021. El nu este recunoscut de mare parte din comunitatea internațională și este acuzat de încălcarea sistematică a drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor. Guvernul taliban le-a interzis femeilor să lucreze pentru organizațiile de asistență și a restricționat capacitatea acestor organizații de a opera în sectorul educației.

Potrivit raportului SIGAR, Statele Unite „rămân cel mai mare donator al poporului afgan, alocând peste 2,35 miliarde de dolari de la preluarea puterii de către talibani”. Citând un document întocmit de Institutul pentru Pace al Statelor Unite la cererea USAID, raportul SIGAR afirmă că guvernul taliban a înlocuit funcționarii publici din multe ministere-cheie cu „talibani loiali” și a supervizat „un val de imixtiune tot mai mare” în activitatea ONG-urilor.

În recentul raport întocmit de SIGAR scrie că „talibanii par să considere sistemul de ajutorare ONU ca pe o altă sursă de venituri” și caută „metode prin care să profite de de pe urma relației cu Națiunile Unite”.

„Potrivit mai multor oficiali ONU din diferite agenții”, se mai spune în raportul SIGAR, „talibanii s-au infiltrat și au influențat în mod decisiv cea mai mare parte a programelor de asistență gestionate de ONU”.

Purtătorul de cuvânt adjunct al talibanilor, Bilal Karimi, a negat acuzațiile în comentarii citate de agenția de știri afgană Tolo la 21 octombrie, spunând că acestea „sunt departe de adevăr”. „Emiratul islamic reglementează toate problemele și afacerile și tot ceea ce se întâmplă în Afganistan în conformitate cu principiile și interesele țării sale”, a declarat Karimi.

XS
SM
MD
LG