Linkuri accesibilitate

Pentru mulți oameni singuri, biserica poate fi ultimul sprijin, fără de care se pot afunda în depresie (Cătălin Sturza/Adevărul)


În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Traian Ungureanu e de părere că în situația gravă a pandemiei Uniunea Europeană nici măcar nu există. Nu e de acord cu afirmațiile unor lideri occidentali că „ne aflăm în plin război”. „Care război? În vremuri de război, totul e raţionalizat sau deloc. Munca e obligatorie în fabrici desemnate de prerogativele fioroase ale statului. În război, copiii sînt evacuaţi. Unii îşi regăsesc părinţii la întoarcere. Libertatea cuvîntului e astupată de o mie de cimenturi groase. Într-o singură zi de război adevărat, mii şi zeci de oameni sînt sfîrtecaţi de bucăţi încinse de metal. (…)Echivalenţa e falsă, dar măsoară ceva cuprinzător: germenii revoluţiei”. Traian Ungureanu crede că ea a și început, odată cu decizia guvernului britanic de a cheltui tot, până la ultimul ban. „Guvernul Conservator a început prost, legănat de superstiţii medicale care recomandau ca natura să fie lăsată să lucreze, cu coasa în mînă. La vederea proiecţiilor, acelaşi guvern a făcut virajul colosal (…). Conservatorii au preluat economia plus societatea şi au ucis stânga, după ce i-au furat baza socială. (…) Sindicatele îi aplaudă, în picioare(…). Viitorul ţării e amanetat pe cel puţin o generaţie. Aproape sigur, Banca Angliei va deveni cea mai mare tipografie a ţării”. Revenind la rolul Uniunii: „UE a aflat că, în vremuri de criză, toate statele sunt naţionale. La rândul lor, statele naţionale au remarcat că, în vremuri de criză, UE nu e.”

Tot în secțiunea de bloguri de la Adevărul, Cătălin Sturza își spune părerea față de închiderea bisericilor. Precizând că vorbește în nume propriu, reamintește că 50% dintre români merg măcar o dată pe lună la biserică. Bun, s-au închis bisericile, dar de ce rămân granițele deschise ? De ce erau deschise până mai ieri mall-urile și restaurantele ? În opinia acestui comentator, pentru mulți oameni singuri, biserica poate fi ultimul sprijin, fără de care se pot afunda în depresie. Altfel spus, se puteau stabili restricții, reguli. Măsurile luate în privința Bisericii sunt exagerate.

Și o opinie expusă pe larg pe site-ul G4Media de medicul endocrinolog Ioana Mihăilă. Domnia sa pornește de la două constatări discordante : „România a pierdut câteva trenuri: achiziția și distribuția din timp a materialelor de protecție, achiziția de platforme și kituri de testare, laolaltă cu testarea și izolarea tuturor cazurilor suspecte și a contacților. Pe de altă parte, România a și reușit să urce destul de rapid în alte trenuri: măsurile de distanțare socială, chiar dacă recomandate treptat, s-au luat însă destul de devreme în evoluția epidemiei”. Ce lipsește este o strategie pe termen scurt și mediu, în schimb se iau „decizii care au un impact economic imens și un impact pentru sănătatea publică insuficient”. Urmează exemple instructive. Amintim doar unul : România a refuzat achiziția de teste rapide pe motiv că nu ar da rezultate sigure. Totuși, ele sunt foarte ieftine, iar acuratețea rezultatelor a fost dovedită în proporție 80%. Doctorul Ioana Mihăilă propune o strategie axată pe medicul de familie, care cunoaște cel mai bine situația fiecărui pacient. Ar fi de dorit să poată emite rețete compensate direct către farmacie. Și, mai spune autoarea acestui text, să nu-i mai trimitem acasă la cei bolnavi, e esențial ca medicii de familie să nu fie contaminați.

XS
SM
MD
LG