Linkuri accesibilitate

Tarifele la gazele rusești cresc | Starlink, disponibil acum și în R. Moldova


Starlink este o constelație de sateliți operată de SpaceX, care oferă acces la internet de mare viteză în cea mai mare parte a globului.
Starlink este o constelație de sateliți operată de SpaceX, care oferă acces la internet de mare viteză în cea mai mare parte a globului.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

 • Tariful la gaze naturale pentru consumatorii casnici a crescut la 22,99 de lei cu TVA inclus pentru mia de metri cubi, relatează portalul Agora, citând o decizie din 4 august a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Noul tarif intră în vigoare de la 1 august. Majorarea a fost cerută de importatorul de gaze rusești Moldovagaz. Cererea a fost mai mare, de peste 27 de lei mia de metri cubi, dar nu a fost acceptată de ANRE. Moldovagaz a spus că, în situația actuală, va acumula în continuare datorii față de Gazprom.
 • Portalul Newsmaker scrie că Moldovagaz a adresat o cerere către concernul rus de stat în vederea amânării plății pentru consumul estimativ de gaze din luna august. Plata trebuie făcută până la data de 20 a fiecărei luni. O altă cerere în care este solicitată amânarea plății TVA a fost depusă la Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău. Responsabili de la Moldovagaz, citați de portalul Realitatea, au mai spus că prețul de achiziție a gazelor rusești va ajunge, în septembrie, la 1692 de dolari pentru mia de metri cubi sau cu 16 la sută mai mare față de luna august.
 • Milioane de lei din bugetul R. Moldova au ajuns în Rusia în fiecare an pentru procurarea rachetelor antigrindină „Alazani 6”, dezvăluie o anchetă a Ziarului de Gardă. Jurnaliștii au constatat că firma rusească de la care R. Moldova a cumpărat ani la rând rachete antigrindină, anume firma „Chapaev” din Ceboksarî, susține războiul în Ucraina. Achizițiile s-au făcut dintr-o singură sursă, prin negocieri directe. În 2022, rușii nu au mai livrat Moldovei rachete antigrindină, deoarece autoritățile de la Chișinău au anulat contractul. Achizițiile de rachete antigrindină sunt făcute acum, la fel, prin negocieri directe, de la o companie bulgară.
 • Reprezentanții Comratului au fost incluși în Comisia Națională pentru Integrare Europeană, relatează portalul Anticorupție. În acest scop, au fost operate modificări în componența Comisiei, recent creată la Chișinău, fiind completată cu nouă membri noi, printre aceștia regăsindu-se guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, și spicherul de la Comrat, Dmitri Konstantinov.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

 • Știrea că președinta Maia Sandu a împrospătat componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană se bucură de o mare popularitate în ultimele 24 de ore printre cei care se informează de pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
 • A mai devenit virală pe Facebook știrea că sistemul Starlink dezvoltat de firma SpaceX a miliardarului american Elon Musk este disponibil acum și în R. Moldova. Starlink este o constelație de sateliți pentru a oferi acces la internet de mare viteză, iar la începutul invaziei rusești din Ucraina autoritățile moldovene au ales sistemul pentru a conecta la internet punctele de trecere a frontierei și punctele de triere a refugiaților.
 • Pe Instagram-ul moldovean, este populară o postare a Europei Libere despre faptul că poliția fiscală din Italia a confiscat bunuri în valoare de peste 141 de milioane de euro ale unui arhitect, care a proiectat o proprietate de lux supranumită de către opozanții președintelui rus „Palatul lui Putin”.

 • 16x9 Image

  Eugen Urușciuc

  Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG