Linkuri accesibilitate

Tatăl unei eleve din Rusia care a făcut un desen anti-război a fost reținut la Minsk


Aleksei Moskaliov
Aleksei Moskaliov

Aleksei Moskaliov a fost condamnat la 28 martie la doi ani de închisoare în contumacie pentru discreditarea forțelor armate ale Rusiei pentru că fetița lui a făcut un desen anti-război.

Un bărbat din regiunea Tula, din vestul Rusiei, a cărui fiică a desenat anul trecut un desen împotriva războiului la școală, a fost arestat în capitala Belarusului, Minsk, după ce a scăpat din arestul la domiciliu în Rusia, a declarat avocatul său, Dmitri Zahvatov.

Aleksei Moskaliov a fost condamnat la 28 martie la doi ani de închisoare în contumacie pentru discreditarea forțelor armate ale Rusiei. Moskaliov a intrat în atenția poliției după ce fiica sa, Masha, elevă în clasa a șasea, a făcut un desen în decembrie în care cerea pace în Ucraina.

Acuzațiile împotriva sa au pornit de la o anchetă ulterioară privind propriile sale postări care condamnau invazia Rusiei în Ucraina. Zahvatov susține că nu mai poate lua legătura cu clientul. „La telefon nu răspunde. Nu pot confirma cu siguranță, dar, conform datelor indirecte, aparent, lucrurile așa stau”, a spus el.

Moskaliov a fost arestat pe 30 decembrie 2022 pentru „discreditarea” repetată a armatei ruse (partea 1 a articolului 280.3 din Codul penal al Rusiei), după o percheziție în apartamentul său. Forțele de securitate, potrivit politicianului Marina Litvinovici, ar fi confiscat toți banii care se aflau în casă. Bărbatul a fost apoi dus la interogatoriu, unde a fost bătut.

În luna aprilie a anului trecut, fiica lui Moskaliov, Masha, a desenat la școală o femeie care stătea în fața steagului Ucrainei, apărându-și copilul de rachetele lansate dinspre Federația Rusă. Directorul școlii a sunat la poliție: a doua zi, fata a fost scoasă din clasă și dusă la secție împreună cu tatăl ei și cu un reprezentant al departamentului de asistență pentru copii.

La 2 martie, un tribunal din orașul Efremov, regiunea Tula, l-a plasat pe Moskalev în arest la domiciliu până la 27 martie. La 1 martie, fiica sa a dusă la un centru de reabilitare socială pentru minori. La 28 martie, Aleksei Moskaliov a fost condamnat la doi ani într-o colonie penitenciară. Instanța a decis, de asemenea, ca fiica lui Moskaliov să fie transferată în grija serviciilor sociale.

În timpul anunțării verdictului, Moskaliov nu a fost prezent în sala de judecată, deoarece în noaptea de 28 martie a evadat din arestul la domiciliu.

XS
SM
MD
LG