Linkuri accesibilitate

Taximetrişti care se căpătuiesc la Palanca | Putin, nemulţumit de desfăşurarea războiului


În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
  • Un incendiu de vegetație, la Ialoveni, a fost stins ieri în jurul orei 14:00, înainte să afecteze casele oamenilor, scrie Jurnal.md. La fața locului au intervenit patru echipe de salvatori pentru localizarea focului. În ajutorul pompierilor au venit localnicii, dar și administrația publică locală, întrucât vântul puternic zădărnicea misiunea de stingere. Potrivit primelor estimări, incendiul a compromis terenuri pe o suprafață de 40 de hectare. Circumstanțele cazului se stabilesc.
  • Lucrările de reparaţie a două segmente din drumul naţional Hânceşti-Leova-Cahul-Giurgiuleşti avansează lent şi sunt executate în proporţie de doar 15%, susţine Administraţia de Stat a Drumurilor, citim în Mold-street.com. ASD s-a întâlnit cu antreprenorul din Turcia în vederea stabilirii acţiunilor necesare avansării lucrărilor.
  • În timp ce autoritățile oferă refugiaților ucraineni transport gratuit spre Chișinău, dar și spre câteva localități din România, la Palanca, taximetriștii companiei fiului fostului șef de la Vamă, dar și câteva companii private de transport, care operează curse peste hotarele țării, propun refugiaților călătorii contra cost, la prețuri mai mari decât cele de piață, citim într-un reportaj din Ziarul de Gardă. În goană după un ban în plus, taximetriștii le propun voluntarilor câte 20-30 de euro pentru a identifica clienți, în timp ce șoferii de curse ocazionale „pescuiesc” călătorii chiar la ieșirea din microbuzele gratuite ce transportă refugiații din vamă într-o autogară improvizată, aflată la circa patru kilometri de punctul de trecere a frontierei.
  • Încă un partid înregistrat oficial în Republica Moldova – Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei, ne informează Agora.md. Este al 71-lea partid din RM, iar preşedintele proaspetei formaţiuni e Alexandru Beschieru. Agora.md scrie că la alegerile parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului Şor, figura un candidat cu numele Alexandru Beschieru.
  • Ministerul Economiei anunţă facilităţi pentru agenţii economici care importă produse din Ucraina, scrie Ziarulnational.md. Aceştia nu mai sunt obligaţi să prezinte în original certificatele de origine a mărfurilor eliberate de autorităţile din Ucraina. Sunt suficiente prezentarea copiei certificatului şi o declaraţie prin care importatorul se obligă să prezinte mai târziu certificatul propriu-zis.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina. Cea mai vizualizată postare e un vox video cu vorbitori de limba rusă din Chişinău care comentează foarte diferit războiul din Ucraina. În opinia unuia, preşedintele ucrainean Zelenski e o marionetă căruia îi place valuta, pe când altul îşi cere scuze în faţa ucrainenilor pentru acţiunile Rusiei din Ucraina. O altă postare cu multe reacţii ne spune că Rusia bate în retragere: „Surse apropiate Kremlinului afirmă că Putin nu e mulţumit de cum au decurs lucrurile până acum”.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cele mai multe reacţii a provocat lista celor 10 filme nominalizate la categoria „cel mai bun lungmetraj”, la Oscar 2022.
  • Tot pe Instagram, e popular jurnalul săptămânal ţinut la Europa Liberă Moldova de Diana Dereveanko-Mazurova, o activistă care anul acesta, împreună cu Vladimir Ternavschi, activist civic pe probleme de mediu, protestează zilnic în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău, de când Rusia a invadat Ucraina. Acum o lună, a afişat o pancartă pe care scria în rusă: „Dacă ești împotriva războiului, claxonează!”.

XS
SM
MD
LG