Linkuri accesibilitate

Teatrul Bolșoi renunță la un balet despre viața lui Nureyev din cauza legii împotriva „propagandei gay”


Tratarea frustă, pe alocuri brutală, a relațiilor homosexuale ale lui Rudolf Nureyev în baletul cu același nume i-a indignat pe conservatorii ruși. (foto de arhivă)
Tratarea frustă, pe alocuri brutală, a relațiilor homosexuale ale lui Rudolf Nureyev în baletul cu același nume i-a indignat pe conservatorii ruși. (foto de arhivă)

Teatrul Bolșoi din Moscova a scos din repertoriu un balet despre legendarul balerin rus Rudolf Nureyev, pentru a se supune legii împotriva „propagandei homosexuale" care a fost recent înăsprită. 

Directorul teatrului, Vladimir Urin, a anunțat pe 19 aprilie că baletul Nureyev nu va mai fi jucat. El a legat această decizie de înăsprirea legii, spunând că unele scene din balet ar putea fi considerate propagandă LGBT.

Rudolf Nureyev, care a părăsit URSS cu 28 de ani mai înainte, a vizitat Leningrad/Sankt Petersburg pentru a dansa la teatrul de operă și balet Kirov 17 noiembrie 1989
Rudolf Nureyev, care a părăsit URSS cu 28 de ani mai înainte, a vizitat Leningrad/Sankt Petersburg pentru a dansa la teatrul de operă și balet Kirov 17 noiembrie 1989

Amendamentele la legea privind „propaganda homosexuală” din 2013, aprobate în decembrie, au lărgit interdicția privind „propaganda relațiilor sexuale netradiționale”. Autoritățile ruse au declarat că amendamentele au fost necesare pentru a contribui la apărarea moralității. Grupurile pentru drepturile omului și avocații comunității LGBT au criticat vehement legea.

În comentariile preluate de agențiile de știri rusești, Urin a mai spus că Bolșoiul l-a eliminat pe Nureyev din repertoriul său imediat ce președintele Vladimir Putin a semnat amendamentele în lege la 5 decembrie. Nu a oferit însă nicio explicație de ce această decizie a fost anunțată oficial abia pe 19 aprilie.

Rudolf Nureyev, unul dintre primii artiști sovietici care au fugit în Occident, a murit în 1993, la vârsta de 54 de ani, din cauza unei boli legate de SIDA. Dansatorul era printre cei mai importanți și cunoscuți artiști ai Uniunii Sovietice în momentul plecării sale, în 1961.

Baletul, bazat pe viața sa, a întâmpinat dificultăți încă de la premieră, din 2017. Utilizarea nudității și a limbajului licențios, precum și tratarea sinceră a relațiilor homosexuale ale lui Nureyev i-au indignat pe conservatorii ruși. Bolșoiul a anulat brusc reprezentațiile în iulie 2017, după ce regizorul său, Kirill Serebrennikov, a fost reținut într-o anchetă penală privind finanțarea artelor.

Serebrennikov, unul dintre cei mai inovatori și de succes regizori din Rusia, a fost găsit ulterior vinovat de deturnare de fonduri la teatrul Gogol Center din Moscova. Susținătorii săi au declarat că această condamnare era o răzbunare pentru criticile sale la adresa autoritarismului și a homofobiei sub conducerea lui Putin.

De asemenea, Serebrennikov și susținătorii săi au declarat că procesul împotriva sa a făcut parte dintr-o campanie de represiune motivată politic împotriva comunității artistice din Rusia, înainte de alegerile prezidențiale din anul următor.

Serebrennikov a părăsit Rusia anul trecut, la câteva luni după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. El a declarat atunci că teatrul a fost informat că nu se va mai juca Nureyev, dar că acesta a rămas în repertoriu.

XS
SM
MD
LG