Linkuri accesibilitate

Tendințele mondiale - până și după coronavirus


Un turist în Piața Duomo din Italia. Martie 2020
Un turist în Piața Duomo din Italia. Martie 2020

Coronavirus continuă să domine știrile și una dintre concluziile la îndemână este că globalizarea accelerează nu doar fenomene pozitive, ci și răspândirea rapidă a unor astfel de boli. Ce mai „spune” coronavirus despre tendințele mondiale, prezente sau în viitor?

Tendințele mondiale - până și după coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Coronavirus nu are încă o soluție și circulă diverse scenarii – unele optimiste, altele nu – cu privire la ceea ce va urmă. Dar nu există nici o îndoială că această epidemie, care s-a extins în toată lumea, va influență manieră în care privim anumite aspecte ale vieții.

Firmele chiar cer angajaților să lucreze la domiciliu...

Una dintre aceste consecințe și modificări comportamentale este legată de lucrul la domiciliu și reuniunile digitale, în America acestea dublându-se în ultimele săptămâni. Firme cum sînt Facebook sau Twitter își îndeamnă sau chiar cer angajaților să lucreze la domiciliu, pentru a reduce riscul contaminării, dar și în pregătirea unor situații posibile de carantină extinsă.

Experții spun că aceste schimbări forțate vor convinge lideri de firme și instituții că formulele digitalizate de contact nu reduc productivitatea și nu diminuează rezultatele. În afară de liniile aeriene, firmele care suferă cel mai mult de pe urmă virusului sînt cele ale căror linii de aprovizionare depind în mare măsură de China. Că o consecință va fi reexaminat rolul Chinei că centru vital manufacturier, încercându-se decuplare și diversificare.

Există și consecințe politice. Lideri de extremă dreapta din țări cum sînt Franța, Italia și Spania îndeamnă de acum la întărirea controlului de frontieră. În America administrația se mândrește că a oprit traficului cu China din timp, dar menționează, fără vreo legătură factuală cu coronavirus, măsuri de reducere a circulației la frontieră sudică, asta în condițiile în care cazurile în America Latină sînt deocamdată rare.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Criticii globalizării nu pierd nici această ocazie pentru a-și prezenta argumentele, uitând să amintească că asistăm la cooperare globală fără precedent, ajutată de date, vizând contracararea virusului. În Statele Unite, criză de sănătate publică este de-acum excesiv politizată. Pe de o parte, coronavirus scoate în evidență carențe majore ale sistemului de riposta, coordonat de autoritățile federale. Aici că și în alte țări, acest exercițiu de combatere a virusului va antrena o reevaluare a modalităților de răspuns.

În Statele Unite, criză de sănătate publică este de-acum excesiv politizată...

Un recent sondaj arată, pe de altă parte, că 70% dintre republicani cred că țară e pregătită să facă față virusului, în timp ce cifra la democrați este de 35%. În China, faptul că cifrele – dacă sînt reale – indică progres este prezentat că un triumf al regimului comunist. Un alt domeniu pentru care coronavirus este prilej de reevaluare e presă, la care se adaugă rețelele de socializare, care au datoria – la care răspund inegal - să-și articuleze vocile în așa fel încît epidemia panicii sau cea a indiferenței să nu molipsească planetă, char mai rău decît coronavirus.

XS
SM
MD
LG