Linkuri accesibilitate

Tenis și politică: Lupii Nopții de la Moscova, salutați de suporterii lui Djokovic de la Melbourne


Jucătorul de tenis Novak Djokovici. (Arhivă˝
Jucătorul de tenis Novak Djokovici. (Arhivă˝

Tatăl tenismenului sârb Novak Djokovici a fost filmat la Australian Open pozând cu suporteri care scandau lozinci pro-ruse și arborau cel puțin un steag rusesc cu fața lui Vladimir Putin, în scene calificate drept „rușinoase” de ambasadorul Ucrainei la Canberra.

Starul din Serbia tocmai își asigurase un loc în semifinala turneului învingându-l în trei seturi pe rusul Andrei Rubliov pe arena Rod Laver, miercuri seara. După meci, în afara stadionului, tatăl lui Novak, Srdjan Djokovici, s-a apropiat de suporteri zgomotoși, fluturând steaguri sârbești și rusești.

O înregistrare video plasată pe un cont de YouTube pro-rus din Australia arată cum unul dintre suporteri, un bărbat bărbos, îl oprește pe Djokovic-senior să pozeze cu un steag rusesc imprimat cu portretul lui Putin. Bărbosul, care purta un tricou negru cu litera Z, transmite, vorbind sârbește, un mesaj „fratelui Alexander Zaldastanov” la Moscova, spunând „Trăiască rușii” – iar tatăl lui Djokovic pare să repete urarea, înainte să se îndepărteze.

Alexandr Zaldastanov, cel salutat în video de la distanță, este liderul grupării de motocicliști Lupii Nopții, admiratori ai lui Vladimir Putin.

Prin Rusia spre Kosovo

Mila Giurgevici, de la serviciul sud-slavic al postului nostru de radio, ne-a spus că afișarea de steaguri rusești este frecventă la evenimente publice cu temă naționalistă în Serbia. „De obicei steagurile rusești, litera Z și portrete ale lui Putin apar mai ales la protestele legate de Kosovo”.

Date fiind legăturile bune ale Serbiei cu Rusia, care este membră permanentă în Consiliul de Securitate ONU, naționaliștii sârbi tocmai în ea își spun speranța într-o eventuală „reîntregire” a țării.

La Australian Open nu este permisă afișarea steagurilor Rusiei și Belarusului, din cauza războiului din Ucraina. Ele au putut fi văzute sporadic prin tribune din primele zile ale turneului, făcându-l pe ambasadorul ucrainean, Vasil Miroșnicenko, să ceară măsuri punitive. Ambasadorul a spus pe Twitter joi că ultimul incident a fost rușinos. „Tot tacâmul. Printre steaguri sârbești, iată-l: un steag rusesc, Putin, simbolul Z, așa-numitul steag al poporului din Donețk... Este o mare rușine”.

Jucătoarea de tenis ucraineană Lesia Țurenko a scris pe Twitter: „Nu am cuvinte”.

Imperiul contraatacă

Agenția France Press scrie că înaintea meciului, Simeon Boikov, cel cu canalul YouTube pe care a fost plasat video-ul cu Srdjan Djokovici, îndemnase suporterii să vină în număr mare la Melbourne Park ca să sfideze interdicția afișării steagurilor rusești. „E vorba de onoare și demnitate, acum. Este un atac asupra onoarei și demnității noastre. Asta n-are nimic de-a face cu războiul”, a spus el într-un mesaj video. „Imperiului rus i s-a interzis steagul” – a mai spus Boikov. „Ei bine, știi ce, Australia? Mult noroc, căci imperiul contra-atacă”.

Organizatorii turneului de Grand Slam au spus joi că le-au reamintit jucătorilor și echipelor lor de interdicție, dar nu au pomenit explicit incidentul cu tatăl lui Djokovici.

Tot joi, poliția australiană a informat că patru suporteri au fost scoși din arealul sportiv după ce au afișat steaguri rusești și au „amenințat” membrii pazei.

Sportivii ruși și belaruși pot participa la Australian Open, dar numai ca sportivi „neutri” – naționalitatea lor nu este menționată în documentația turneului, iar steagurile țărilor lor nu apar în grafica transmisiilor TV. În semfinale au ajus două jucătoare din Belarus, Victoria Azarenka și Arina Sabalenka, și un jucător din Rusia.

„Nole” și politica

Novak Djokovic nu a putut juca la ediția din 2022 a turneului de Grand Slam de la Melbourne, fiind deportat de australieni din cauza neclarităților legate de exceptarea lui de la vaccinare anti-COVID-19. În interviurile date de atunci, Novak a spus mereu că nu se amestecă în politică, menținându-și pe de altă parte poziția că este dreptul lui să aleagă dacă să se vaccineze sau nu.

Pe de altă parte, „Nole”, cum îl alintă sârbii, a apărut în mai multe rânduri cu naționaliștii sârbi de la Belgrad și din Bosnia.

Mila Giurgevici, de la serviciul sud-slavic al Europa Liberă, ne-a amintit că nici tatăl Srdjan nu este străin de asemenea controverse.

În ianuarie 2020, el a spus că și el, și Novak sunt „naționaliști”, și că nu este nimic rușinos în asta, și că vor susține mereu că Kosovo este parte din Serbia. Declarația a fost un răspuns la criticile față de cântecele naționaliste care însoțeau imagini de la sărbătoarea zilei de naștere a lui Novak.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG