Linkuri accesibilitate

Tentativa de a forma guvernul în Bulgaria a eșuat din nou


Liderul Partidului Socialist bulgar, Kornelia Ninova, a eșuat în încercarea sa de a forma un guvern de coaliție.
Liderul Partidului Socialist bulgar, Kornelia Ninova, a eșuat în încercarea sa de a forma un guvern de coaliție.

În Bulgaria vor avea în primăvară alegeri parlamentare, după ce a treia și ultima încercare posibilă de a forma un nou guvern a eșuat.

Lidera Partidului Socialist Bulgar (BSP), Kornelia Ninova, care a primit mandatul să formeze un nou guvern pe 16 ianuarie, a declarat că-i va spune președintelui Rumen Radev pe 23 ianuarie că a eșuat. A fost a treia tentativă de constituire a unei echipe guvernamentale.

Ninova s-a întâlnit pe 2 0 ianuarie cu liderii altor trei partide, dar nu au reușit să formeze o majoritate. Ea a declarat că partidele au fost „extrem de responsabile” în încercarea de a forma un nou guvern.

„Am căutat ceea ce ne-ar putea uni, nu ceea ce ne-ar putea diviza. Am căutat o soluție pentru a ieși din criza politică”, a declarat Ninova.

Conform Constituției, Radev trebuie să dizolve parlamentul și să programeze alegeri în termen de 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare, dar nu există nicio prevedere referitoare la momentul în care poate face acest lucru. Dacă Radev dizolvă parlamentul săptămâna viitoare, ar urma să aibă loc noi alegeri pe 26 martie.

Alegerile parlamentare din primăvară vor fi al cincilea tur de scrutin în Bulgaria, din aprilie 2021.

Radev a desemnat BSP pentru a forma guvernul deoarece a considerat că partidul are „cele mai bune șanse” pentru a obține susținerea și a păstrat „dialogul cu toate partidele politice reprezentate în parlament”.

Două partide - GERB și formațiunea reformistă Continuăm Schimbarea - au terminat pe primul și al doilea loc la ultimele alegeri parlamentare din 2 octombrie, dar nu au reușit să formeze un guvern de coaliție.

La reuniunea din 20 ianuarie au participat președinții partidelor GERB, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și Ridicarea Bulgariei (BV).

Reprezentanții partidelor Continuăm schimbarea (PP), Bulgaria Democratică (DB) și partidul pro-rus de extremă dreapta Vazrajdane (Renașterea) nu au participat la întâlnire.

Boiko Borisov, din partea partidului GERB, a declarat după întâlnirea celor trei partide că îi va întreba pe liderii GERB dacă vor fi de acord cu o negociere privind formarea unui guvern de experți, inclusiv cu BSP, într-o răsturnare a poziției anterioare a GERB de a nu purta negocieri privind formarea unui guvern cu socialiștii.

Borisov, care a petrecut trei mandate separate ca prim-ministru între 2009 și 2021, și partidul său GERB au fost ținta unor acuzații de corupție pe scară largă, iar majoritatea grupurilor au respins discuțiile privind cooperarea cu Borisov.

În ciuda eșecului tentativei de a obține un mandat, Ninova a declarat că socialiștii rămân „deschiși la discutarea problemelor importante pentru poporul bulgar”. De asemenea, ea a respins afirmațiile potrivit cărora partidul ar fi responsabil pentru eșecul formării unui guvern.

„Sugestia că al treilea deținător de mandat pentru constituirea cabinetului guvernamental, oricine ar fi el, este vinovat de ceva este o manipulare. După ce primul a eșuat, apoi al doilea, cu greu ar trebui ca responsabilitatea să fie purtată de al treilea", a spus ea.

XS
SM
MD
LG