Președinta Maia Sandu a semnat, miercuri, 28 aprilie, decretul privind dizolvarea actualului Legislativ și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Șefa statului a adăugat că data alegerilor pentru noul Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Adversarii ei au criticat dur ordinul semnat și fac un apel la unitate către partidele de stânga la viitoarele alegeri. Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț vorbește despre anularea stării de urgență de către Curtea Constituțională, care a deschis președintei Maia Sandu calea spre dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
Europa Liberă: Teo Cârnaț, expert în drept constituțional, în studioul Europei Libere de la Chișinău, tocmai după ce a fost anunțat verdictul Curții Constituționale (CC), starea de urgență este anulată. V-ați așteptat la această decizie a Înaltei Curți?
Teodor Cârnaț: „Da, dna Ursu, fiindcă la Dvs., în studiou, eram chiar în acele momente când s-a introdus starea de urgență de către Parlamentul R.Moldova. De aceea am spus când s-a introdus că este un viciu de procedură și subiecții care au dreptul de a sesiza CC s-o facă în regim de urgență, ca s-o declară neconstituțională. Și iată că astăzi CC a adoptat o hotărâre obiectivă, echidistantă și în conformitate cu Constituția R.Moldova, prin care a spus că se admit, parțial, sesizările depuse de dl Octavian Țâcu, dna Veronica Roșca și dl Sergiu Litvinenco.”
Europa Liberă: Acești deputați au înaintat două sesizări, una din partea PAS și alta din partea independentului Octavian Țâcu.
Teodor Cârnaț: „Și iată că CC a spus că se declară neconstituțională hotărârea parlamentului prin care se declară starea de urgență, ceea ce înseamnă că în R. Moldova, deja de vreo 10 minute nu mai avem stare de urgență, dar s-a respins la capitolul hotărârii promovate de Guvernul R. Moldova, mai ales că această hotărâre este absorbită de hotărârea parlamentului prin care s-a introdus starea de urgență.”
Europa Liberă: Și acum credeți că toți deputații vor fi de acord cu acest verdict? De ce vă pun această întrebare – pentru că atunci când s-a anunțat hotărârea Înaltei Curți că s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului, cel puțin cei 52(...3, ...4) deputați care spun că au majoritate nu au fost de acord.
Teodor Cârnaț: „N-au de ales. Fiindcă atunci când dna președinte Sandu încă nu era în albia constituționalității, eu am spus în felul următor: dacă nu respectă constituția, e pasibil să fie atras la răspundere, inclusiv penală, pentru uzurparea puterii în stat. De aceea și pentru actuală parlamentară dau un sfat, o consultație gratuită: nu e bine să vă jucați cu legea, odată ce s-au întrunit toate condițiile și este decretul de dizolvare și voi în continuare nu veți recunoaște acest decret și veți da legi, din momentul când veți ridica individual mâna pentru o lege, două, trei, voi veți uzurpa puterea în stat, iar aceasta este cea mai înaltă crimă care poate fi comisă împotriva poporului R.Moldova. Reiese din articolul 2, alineatul 2, Constituția R.Moldova și, în așa circumstanțe, Procurorul General trebuie să se autosesizeze și fiecare deputat care va participa la o astfel de acțiune e posibil să fie atras la răspundere penală în baza articolului, 339, Cod Penal.”
Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că toți actorii politici ar trebui să se pregătească să se înscrie în cursa electorală?
Teodor Cârnaț: „Da, fiindcă dreptul poporului de a-și alege reprezentanții în parlamentul R.Moldova este un drept fundamental, care reiese din Constituția R.Moldova. Și dacă o parte din deputați vor încerca să împiedice implementarea cât mai grabnică a acestui trend, în sens că ar încerca să conteste acest decret la CC – e pasibil să fie contestat la CC decretul președintelui de dizolvare a parlamentului – însă vor da dovadă de o agramație totală, neconstituțională, și de lipsă de respect față de poporul care așteaptă alegerile parlamentare anticipate, fiindcă s-ar putea să-și lungească viața cu o zi - două. CC ar putea ulterior să spună că o astfel de sesizare la CC este inadmisibilă, fiindcă la baza decretului emis de către președintele R.Moldova stă avizul CC emis pe data de 15 aprilie 2021.”
Europa Liberă: Dvs.ați spus că deputații nu mai pot vota legi?
Teodor Cârnaț: „Pot vota încă legi până când decretul va fi publicat în Monitorul Oficial, asta înseamnă încă o zi sau două. De aceea dna președinte emite acest decret. În punctul 1 se spune că se dizolvă parlamentul R:Moldova, de legislatura a X din momentul publicării în Monitorul Oficial, cred că va fi vineri. Punctul doi: se stabilesc alegeri parlamentare anticipate în iulie 2021 și s-ar putea să admit și punctul 3, că se obligă Guvernul R.Moldova să aloce 120 de milioane de lei în contul CEC pentru organizarea și petrecerea alegerilor parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Anterior PSRM, deputații socialiști, spuneau că fără votul lor nu vor putea fi găsiți banii necesari pentru organizarea și desfășurarea scrutinului anticipat.
Teodor Cârnaț:„Chiar dacă nu vine guvernul cu o asemenea rectificare, dar chiar deputații PAS să ridice această problemă în cadrul parlamentului, s-o pună la vot și să arate cine nu votează. Ulterior, ar putea să fie găsite mijloace financiare externe sau din alte surse, se organizează și se petrece alegerile parlamentare anticipate după ce se întorc înapoi, deoarece dreptul poporului de a-și alege parlamentului este un drept suprem.”
Europa Liberă: Dar în termeni legali cum se explică acest comportament al PSRM și acoliților lor, mă refer și la cei din Pentru Moldova, care include și Partidul Șor, că se opun cu atâta înverșunare acestei dizolvări a legislativului?
Teodor Cârnaț:„Este un joc inexplicabil din punct de vedere juridic, fiindcă din punct de vedere politic ei vor să arate că sunt aproape de popor în perioada pandemică. Vedem că nu rezistă de-acum motivarea pandemică și de aceea eu cred că vor purcede la executarea întocmai a decretului președintelui și vor intra în campania electorală așa cum prevede Codul Electoral. Și eu sunt mai mult decât sigur că parlamentul va găsi bani respectivi. Dar chiar dacă parlamentul nu va vota, spunând că dacă Maia Sandu vrea alegeri anticipate, să-și găsească singură bani, se vor identifica astfel de mijloace financiare, însă ulterior vor fi taxate persoanele respective. Care nu și-au onorat obligațiunile constituționale.”
Europa Liberă: Acel pas pe care l-au făcut ei atacând CC cum l-ați înțeles?
Teodor Cârnaț: „Eu am catalogat acest pas ca pe un atac la statul R.Moldova, un atac la legea supremă, un atac asupra poporului. Deoarece atacul la CC este o lovitură dată întregului popor. Odată ce legea supremă spune că CC este o instituție independentă și nu nu se supune nici guvernului, nici parlamentului, nici CSM, care i-a delegat pe judecători acolo, și uitați-vă cum , prin acest șiretlic, parlamentul a dorit să-și subjuge, să-și subordoneze CC, prin această remaniere, deputații care au făcut aceste acțiuni au discreditat totalmente parlamentarismul și eu cred că pe viitor poporul îi va taxa prin nealegerea lor în forul legislativ.”
Europa Liberă: Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a apărat totuși acțiunile întreprinse de PSRM și cei care sprijină demersul lor.
Teodor Cârnaț:„Nu văd nicio deosebire între Fadei Nagacevschi și PSRM, fiindcă sunt o apă și-un pământ, el este socialist, ministru numit în funcție de PSRM, de aceea înțeleg foarte bine, politicește, că el trebuie să apere acțiunile respective, însă nu cred că din punct de vedere juridic, profesional, el este totalmente de acord cu aceste acțiuni ale PSRM.”
Europa Liberă: Au venit mai multe reacții din partea partenerilor externi și din partea UE, și din partea SUA, și de la Comisia de la Veneția. Pe de altă parte, specialiștii spun că e un amestec în treburile interne și că Maia Sandu s-ar ghida mai degrabă de sfaturile celor din afară decât să ia de una singură aici decizii, pe interior.
Teodor Cârnaț: „R.Moldova este membru cu drepturi depline al ONU.”
Europa Liberă: Membră a Consiliului Europei.
Teodor Cârnaț:„În baza acestui drept, ea s-a obligat să introducă R. Moldova toate standardele ONU la capitolul drepturi și libertăți. Ea este membru cu drepturi depline în Consiliului Europei, în baza acestui drept ea s-a obligat să implementeze statul de drept, democrația, independența justiției. La fel, de fiecare dată când avem probleme ne adresăm la Comisia de la Veneția ca să ne dea un sfat, și uitați-vă, Comisia de la Veneția a spus că ceea ce au făcut parlamentarii este un atac direct la independenței CC și a judecătorilor CC. Lucrul acesta nu poate i tolerat de către comunitatea internațională. Odată ce ai devenit membru al acestor organizații ești obligat să implementezi toate aceste standarde internaționale, la capitolul stat de drept, democrație, independența CC, independența judecătorilor.”
Europa Liberă: Dar acest război politic va continua?
Teodor Cârnaț: „Da, abia se începe.”
Europa Liberă: Și care va fi finalitatea? Sau doar votul cetățeanului la urna de vot va foi verdictul pe care o să-l dea societatea acestei crize politice care a durat aproape jumătate de an?
Teodor Cârnaț: „Dacă poporul va vota corect, nu va vota hoții de miliarde și pe cei care au luat bani în „kullioace” sau din Bahamas, s-ar putea ca în viitorul parlament să avem oameni onești, oameni care sunt reprezentați autentici ai poporului și atunci când vor ieși la tribune să aibă interesul poporului și mai puțin interesul personal sau interesul de grup. De aceea eu sunt de părerea că războiul de către instituțiile politice ale statului poate fi rezolvat de cetățean, dacă va da un vot masiv pentru forțele democratice autentice ale poporului. Dar dacă se vor ghida din nou de interesele personale, de indemnizații, de merișoare sau de altceva, s-ar putea să avem un parlament pestriț și războiul politic dintre președinte și parlament să continue și să perpetueze criza de neînvestire a unui guvern încă mulți ani înainte. Și din ce cauză în același ani nu se poate dizolva parlamentul de două ori? Și dacă vom avea alegeri parlamentare anticipate și nu vom pune capăt crizei, s-ar putea ca această criză să continue încă mulți mulți ani înainte.”
Europa Liberă: Știți, se zice că nu ar trebui deputații să fie numiți hoți, contrabandiști până nu vor decide instanțele de drept cine și în ce măsură este certat cu legea.
Teodor Cârnaț: „Da sunt de acord cu principiul prezumției nevinovăției, este o valoare, că numai instanța de judecată, după ce a pronunțat o sentință definitivă și irevocabilă, poți să-i spui unei persoane că e certată cu legea, până atunci se bucură de toate drepturile. Însă dacă ai un sistem judecătoresc care a contribuit la contribuit la capturarea statului, dar tu acest sistem judecătoresc încă nu l-ai decapturat, ai un sistem de procuratură unde peste șase sute de procurori au spus că sunt de acord cu statul capturat și acești procurori sunt mai departe în funcțiune, atunci poporul cărui aparține această suveranitate s-ar putea pe unii deputați să-i catalogheze la general, dar nu la particular. Dacă mergem la particular, s-ar putea să-i afecteze cinstea și demnitatea care este o valoare în conformitate cu constituția și prin această catalogare să facă o presiune asupra sistemului judecătoresc și procuraturii ca să-i identifice pe acei deputați care sunt corupți și să fie deferiți justiției.”
Europa Liberă: Se zice că alegătorul îi va taxa pe cei care nu merită să vină în următorul parlament, dar pe de altă parte, sondajele arată că aproximativ aceiași actori politici ar putea să acceadă în legislativ. Și atunci prin ce se va deosebi situația de mâine de cea de astăzi?
Teodor Cârnaț: „Dna Ursu, în perioada pandemiei aceste sondaje sunt inexplicabile și imprevizibile. Sa-ar putea ca astăzi să ai un rating mare, dar mâine s-ar putea să se întâmple un cataclism de natură politică și rating-ul tău să fie egal cu zero. De aceea au șansele să ajungă în parlament 56 de deputați, contează mult campania electorală, cum vor convinge electoratul ca să-i voteze. Însă pentru ca să avem un electorat bine consolidat, e bine ca forțele pro-europene să facă front comun.”
Europa Liberă: Cum?
Teodor Cârnaț:„În sensul de a crea un bloc larg.”
Europa Liberă: Deocamdată am auzit că cei de stânga vor un bloc electoral.
Teodor Cârnaț:„S-ar putea ca cei de stânga să-i motiveze pe cei de dreapta ca la fel să creeze un bloc de centru-dreapta, ca în cele din urmă, electoratul R.Moldova, așa cum este el împărțit în două, proeuropeni și proruși, să aibă posibilitatea să voteze o listă de pe acel bloc și în cele din urmă să avem 51 de deputați în parlamentul R.Moldova. Dar dacă va interveni rânza moldovenească, fiecare cu bunzunarul lui, fiecare cu brânza lui, în cele din urmă s-ar putea să avem un rezultat care va perpetua criza din R.Moldova.”
Europa Liberă: Iar dacă e scenariul pozitiv, atunci foarte repede va fi învestit și un guvern, ca R.Moldova, în toamnă, să poată atrage asistență financiară din exterior?
Teodor Cârnaț: „Dacă ai un rezultat pozitiv, pro-european, într-o zi – două s-ar putea să ai și un guvern pro-european, și încet să implementăm statul de drept și să scoatem corupții și hoții din fruntea acestor instituții de stat și să plasăm în aceste funcții oameni pe principiul meritocrației.”