Linkuri accesibilitate

Terorism și „toleranță zero” | Cresc tensiunile între talibanii afgani și Pakistan


Ministrul pakistanez de interne, Rana Sanaullah, sugerează că Islamabadul ar putea fi forțat să întreprindă acțiuni unilaterale împotriva grupului militant Tehrik-e Taliban în interiorul Afganistanului
Ministrul pakistanez de interne, Rana Sanaullah, sugerează că Islamabadul ar putea fi forțat să întreprindă acțiuni unilaterale împotriva grupului militant Tehrik-e Taliban în interiorul Afganistanului

Guvernul condus de talibani în Afganistan acuză Islamabadul că pune în pericol relațiile bilaterale după ce ministrul pakistanez de interne a sugerat că autoritățile de la Kabul nu fac suficient pentru a contracara activitățile grupului militant Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP).

Ministerul taliban al apărării de la Kabul a declarat pe 1 ianuarie că locurile unde se ascund militanții TTP se află în Pakistan, nu în Afganistan.

Oficialul taliban a afirmat că „astfel de afirmații ale oficialilor pakistanezi dăunează relațiilor” și că orice problemă poate fi „rezolvată prin înțelegere”.

Continuând războiul cuvintelor, liderii pakistanezi au declarat pe 2 ianuarie că nicio țară nu are voie să protejeze militanții care comit atacuri în interiorul țării, fără a menționa în mod specific Afganistanul, potrivit AP.

Comitetul pentru Securitate Națională din Pakistan a promis „toleranță zero pentru terorismul din Pakistan” și a declarat că extremiștii vor fi tratați folosind „toată forța statului”.

Guvernul afgan condus de talibani, care a preluat conducerea după retragerea trupelor internaționale conduse de SUA și prăbușirea guvernului afgan susținut de ONU la mijlocul anului 2021, nu este recunoscut oficial de nicio țară, dar a găzduit discuțiile dintre oficialii pakistanezi și reprezentanții TTP care au dus la o nereușită încetare a focului anul trecut.

Pakistanul consideră TTP, cunoscut și sub numele de talibanii pakistanezi, ca fiind un grup terorist. Sanaullah a sugerat presei locale că Islamabadul ar putea fi forțat să ia măsuri unilaterale împotriva TTP în interiorul Afganistanului.

TTP a renunțat în noiembrie la un armistițiu de o lună cu Islamabadul, afirmând că armata pakistaneză nu a reușit să îndeplinească unele promisiuni pe care nu le-a numit.

Pakistanul acuză TTP pentru cel puțin 250 de atacuri care au ucis peste 400 de persoane în Pakistan între august 2021 și august 2022.

XS
SM
MD
LG