Linkuri accesibilitate

Referendum în California: un test electoral cu efecte pe termen lung


Guvernatorul statului California, Gavin Newsom
Guvernatorul statului California, Gavin Newsom

Aproape neobservat de presa internațională s-a desfășurat un scrutin cu semnificații politice in America – cel vizând demiterea, prin referendum a guvernatorului statului California, democratul Gavin Newsom.

Referendum în California, un test electoral cu efecte pe termen lung
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Procesul în sine nu e neobișnuit în California, baremul necesar pentru declanșarea unei astfel de consultări populare este relativ scăzut. Ceea ce e neobișnuit este ce s-ar fi întâmplat dacă cetățenii decideau să-l demită pe Newsom, în care caz o a doua întrebare a fost cine să-l înlocuiască, ceea ce ar fi permis unui republican să preia poziția cu relativ puține voturi.

Asta nu s-a întâmplat, californienii au decis cu o majoritate convingătoare să-l mențină pe guvernator în funcție. Ceea ce a făcut scrutinul mai interesant este că opoziția republicană a folosit strategii de campanie similare cu cele ale fostului președinte Trump, iar republicanul care ar fi putut să îl înlocuiască pe Gavin Newsom era sprijinit de Trump. Pe ansamblu, referendumul a fost considerat un test al viabilității lui Donald Trump, într-un stat dominat de democrați. Candidatul trumpian, un realizator conservator de emisiuni radio, Larry Elder – un vaccin sceptic – a contribuit prin însăși prezența sa la victoria guvernatorului, pentru că democrați s-au prezentat la urne, în număr mare, speriați de alternativă. În intervenția sa de după anunțarea rezultatelor, Newsom a spus că privește victoria ca pe un sprijin pentru politicile sale cu privire la combaterea virusului, justiție socială, protecția mediului și exercitarea neângrădită a dreptului la vot. ”Poate că l-am înfrânt pe Trump, dar trumpismul nu este mort în această țară. Marea minciună cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale, insurecția de la 6 iaanuarie, toate eforturile de a îngrădi dreptul la vot se întâmplă în țara noastră”. În favoarea menținerii lui Newsom au votat 5.7 milioane de persoane, adică 64.7% din cei care s-au prezentat. Într-o intervenție de campanie, președintele Biden i-a avertizat pe californieni că dacă guvernatorul este înlăturat, statul va fi condus de o ”clonă a lui Donald Trump”.

Referendumul a fost organizat ca urmare a frustrării republicanilor cu restricțiile impuse de Newsom, în contextul luptei împotriva pandemiei și ceea ce s-a considerat lipsă de transparență, cu privire la acțiunile menite să pună capăt incendiilor care au afectat California. Peste 45 de candidați s-au înscris, inclusiv Elder, cea mai mare amenințare la adresa lui Newsom. A fost pentru a două oară când un astfel de referendum se materializează în Caalifornia, în cel precedent alegătorii l-au înlăturat pe democratul Gray Davis, în 2003, înlocuindu-l cu Arnold Schwarzenegger.

XS
SM
MD
LG