Linkuri accesibilitate

Theresa May demisionează din funcția de premier pe 7 iunie


Premierul britanic Theresa May după anunţul din 24 mai 2019

Plecarea lui May crește riscul adâncirii crizei Brexit, precum și șansele unor alegeri anticipate, conform Reuters.

„Voi demisiona din poziția de lider al partidului conservator și unionist vineri, pe 7 iunie, pentru ca un succesor să poată fi ales. Voi părăsi în curând slujba care a fost onoarea vieții mele”, a declarat Theresa May, cu lacrimi în ochi.

Theresa May și-a anunțat demisia, cu ochii în lacrimi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:16 0:00

Anunțul premierului britanic va declanșa o cursă pentru alegerea unui nou lider care să reușească să ducă la bun sfârșit un acord pe Brexit.

„Am fost a doua femeie prim-ministru, dar cu siguranță nu voi fi ultima. Fac asta fără rea-voință, ci cu o enormă recunoștință că am avut ocazia să servesc țara pe care o iubesc”, a mai spus theresa May.

Theresa May nu a reușit să convingă parlamentul britanic să îi susțină niciun plan propus pentru un acord Brexit cu UE. Plecarea lui May crește riscul adâncirii crizei Brexit, precum și șansele unor alegeri anticipate, conform Reuters.

Poziţia Uniunii Europene referitoare la Brexit nu s-a modificat în urma anunțatei demisii, de pe 7 iunie, a premierului de la Londra Theresa May. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, „a urmărit anunţul din această dimineaţă al premierului (Theresa May) fără nicio bucurie personală”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Mina Andreeva. La un briefing de presă, ea a spus și că președintele Comisiei Europene „va stabili relaţii de lucru cu orice alt nou prim-ministru”, și că poziţia Bruxellesului față de acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană rămâne neschimbată – acordul nu va fi renegociat, însă ar putea fi amendată numai declaraţia politică însoţitoare. „Ipoteza de lucru este că Brexit-ul va avea loc, după cum s-a stabilit, pe 31 octombrie”, a mai spus purtătoarea de cuvânt de la Bruxelles.

XS
SM
MD
LG