Linkuri accesibilitate

Thriller: cine dorește să se afle legăturile extremiștilor europeni cu Rusia lui Putin?


Matteo Salvini cu Marine Le Pen, președinta formațiunii de extremă draptă din Franța, Rassemblement National (RN)
Matteo Salvini cu Marine Le Pen, președinta formațiunii de extremă draptă din Franța, Rassemblement National (RN)

Să fie oare o coincidență faptul că și italianul Salvini și extremiștii austrieci au fost dați de gol prin înregistrări și că și unii și alții întrețin relații strânse cu Rusia?

În Italia a izbucnit un mare scandal guvernamental, după ce site-ul american BuzzFeed a publicat miercurea trecută transcrierea a peste o oră de conversații mai mult decât compromițătoare între trei trimiși ai omului care conduce de facto guvernul italian, ministrul de interne și șef al partidului La Lega, Matteo Salvini, cu trei oameni ai lui Putin, la Moscova, în saloanele hotelului Metropol situat imediat lângă Piața Roșie și Kremlin.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Miezul discuției, așa cum e transcrisă de BuzzFeed, este furnizarea de către Rusia a unei cantități de petrol și gaze trustului italian ENI, în valoare de circa un miliard și jumătate de dolari, prin care s-ar permite realizarea unui câștig de 65 milioane dolari (4% din total) pentru Lega. În Italia, finanțarea din străinătate a partidelor politice este interzisă.

La fel, în Austria, înainte de alegerile europene din 26 mai, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă dreapta FPÖ (Partidul Libertății) a trebuit să-și dea demisia, ducând la căderea guvernului, după publicarea unor imagini filmate cu camera ascunsă în care era surprins promițând-i unei presupuse rusoaice milionare contracte guvernamentale în schimbul unui sprijin financiar.

În Italia, cotidianul Corriere della Sera a revelat că în momentul în care oamenii lui Salvini discutau cu cei ai lui Putin finanțarea ilegală, agenda lui Salvini, aflat în vizită oficială la Moscova, arată o gaură inexplicată de 10 ore. Nimeni nu știe ce a făcut Salvini în acele 10 ore.

În orice caz, este un fapt verificabil acela că unul din cei trei italieni, Gianluca Savolini, președintele asociației culturale Lombardia-Rusia, l-a adus de mai multe ori în Italia, pentru conferințe, pe ideologul Kremlinului, Aleksandr Dughin. Pe înregistrarea din BuzzFeed, Savolini (căsătorit cu o rusoaică) e auzit cum le spune rușilor, cu șapte luni înainte de alegerile europene: -- „Noi vrem să schimbăm Europa. Europa nouă trebuie să fie apropiată de Rusia, cum era, trebuie să ne recăpătăm suveranitatea. Salvini e primul om care vrea să schimbe Europa. Împreună cu aliații noștri: Freiheitliche Partei Österreichs în Austria, Alternative für Deutschland, Madame Le Pen în Franța, dar și în alte țări, Ungaria cu Orban, iar în Suedia, Sverigedemokraterna."

Multă lume își pune acum întrebarea dacă acele dezvăluiri, ambele în presa străină, sunt o simplă coincidență. Adevărul este că relațiile întreținute cu Rusia de către Lega italiană și de partidul austriac de extrema dreaptă FPÖ sunt identice. Ambele formațiuni politice, și cea italiană a lui Salvini și cea austriacă a lui Strache, sunt singurele partide din Europa care au încheiat un acord formal semnat cu partidul Rusia Unită al lui Putin.

În ambele cazuri, textul acordului e identic, ceea ce duce la concluzia că textele n-au fost negociate, ci impuse de Kremlin. Dar, altă similitudine e tocmai aceasta: că singurele două partide politice europene (ambele de extrema dreaptă) care au stabilit acorduri formale cu Rusia au fost victima unor revelații mai mult decât compromițătoare, de fiecare dată în presa străină: în SUA pentru Lega italiană, în Germania (revista Der Spiegel şi cotidianul Süddeutsche Zeitung) pentru formațiunea austriacă.

Fără a cădea în plin roman polițisto-politic și de spionaj, e limpede că cineva veghează ca adevăratele legături ale extremiștilor europeni cu Rusia lui Putin să se afle.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG