Linkuri accesibilitate

TikTok în America: va fi interzisă sau cumpărată de Microsoft?


Președintele american Donald Trump, august 2020.
Președintele american Donald Trump, august 2020.

Rețeaua de socializare TikTok se află în atenția celor care gestionează disputa sino-americană, care ia diverse forme în aceste zile.

Corespondență de la Washington: TikTok
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Președintele Trump acuză rețeaua de socializare, extrem de populară în rândurile tinerilor, TikTok, că ar face parte din „intrumentele nefaste” cu care regimul comunist de la Beijing încearcă să domine pe plan global. Administrația americană argumentează că TikTok este un mecanism de extragere a informațiilor personale ale membrilor și un potențial de propagandă, deghizat în amuzament, atunci când condițiile o vor impune.

Firma neagă aceste alegații și scoate în evidență prezența sa americană și faptul că nu servește interesele regimului chinez și crează locuri de munca în Statele Unite.

Donald Trump a spus vineri, 31 iulie, că va interzice TikTok în America – așa cum guvernului Modi a făcut în India - și deși nu are prerogative directe în acest sens, poate face activitățile companiei foarte dificile și nerentabile, prin diverse pârghii pe care executivul le are la dispoziție.

Între timp, firma americana Microsoft s-a arătat interesată să achiziționeze sucursala americană a TikTok. De obicei, administrația americană nu are prerogative decizionale când vind vorba despre achiziții sau extinderi, în sectorul privat. Dar exista o agenție federală – Comitetul pentru Investiții Străine (CFIUS) – în cadrul Ministerului de Finanțe, care investighează de-acum, din rațiuni de securitate, achiziția din 2017 când ByteDance, propietarul chinez al TikTok, a cumpărat aplicatia americana Musical.ly, care a devenit sucursala TikTok în America. Prin CFIUS, Statele Unite pot anula acea tranzacție. Nu se știe dacă în varianta Microsoft, ByteDance rămâne implicată sau nu.

Administrația americană dorește o ruptură totală cu linia de proprietate chineză. Surse de la Microsoft cred ca această separare e posibilă și gigantul american are capacitatea tehnologică și financiară să susțină tranzacția. Deși Trump nu are autoritate directă să interzică TikTok, o poate face prin CFIUS, invocând rațiuni de securitate.

Președintele poate opta între interzicere, cu riscul de a-i irita pe cei 100 de milioane de utilizatori americani, cu puțin înainte de alegeri sau poate lăsa Microsoft să cumpere TikTok în America, dacă criteriile care elimină amestecul chinez sunt îndeplinite.

XS
SM
MD
LG