Linkuri accesibilitate

Tinereţea faţă cu pandemia


Realitatea (nemachiată) și cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

Tinereţea faţă cu pandemia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Da, ţinta predilectă a COVID-ului sunt vârstnicii, oamenii cu boli cronice, dar mărturisesc că îmi este milă, la fel de mult, de tineri. Toate aceste norme antiepidemice, care durează deja un an de zile, sunt un soi de închisoare pentru energia şi non-conformismul tinerilor. Tinerii nu se mai pot distra ca altădată, nu se mai pot întâlni cu semenii aşa cum o făceau înainte de COVID. Dar dragostea dintre doi tineri nu are şi ea de suferit din cauza pandemiei? Şi e de presupus că şi întemeierea unei noi familii e acum mult mai complicată. Sincer, mi-e milă de tineri. Complicată perioadă şi nu se ştie când se va termina.

Pe de altă parte, nu avem încotro, nici noi, cei mai bătrâni, nici tinerii. Şi trebuie să încercăm să traversăm această perioadă aridă cu mai puţine pierderi. Da, e greu, dar trebuie să respectăm nişte restricţii, totuşi. Altminteri, cum spuneam, pierderile vor fi mari.

Am văzut deunăzi, pe Internet, cum au descins poliţiştii într-un club de noapte. Erau acolo zeci de tineri care chefuiau în dricul nopţii, ca şi cum afară nu exista nici o pandemie. Văzând poliţiştii, mulţi dintre tinerii petrecăreţi şi-au pus în grabă măşti. În final, petrecerea le-a fost compromisă, iar clubul de noapte a fost închis.

Aşadar, o petrecere nocturnă în timp ce COVID face ravagii în RM, în timp ce zilnic avem circa 1500 de persoane infectate şi câte un mort pe oră, în timp ce spitalele sunt arhipline, iar mulţi bolnavi trebuie să aştepte în secţiile de internare. Şi mă întreb: tinerii aceia chiar nu înţeleg ce se întâmplă în jur, chiar nu simt nici o responsabilitate? Chiar nu admit că de pe urma unor asemenea petreceri ar putea să le sufere părinţii şi bunicii? Repet, înţeleg că tinereţea are nevoie de distracţie, de o viaţă normală, dar avem acum o situaţie excepţională, mor mulţi oameni şi tinereţea ar trebui şi ea să-şi înfrâneze anumite dorinţe. Ştiu că le este greu, dar suntem toţi în aceeaşi barcă şi trebuie să ne respectăm unii pe alţii. Şi mai e ceva: cineva acolo sus, pe piscurile înzăpezite ale puterii, se gândeşte la pericolul pe care îl prezintă chefurile nocturne cu zeci de participanţi?

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG