Linkuri accesibilitate

Tineri înşelaţi de o piramidă financiară  | Ziarul de Gardă despre promotorii din Moldova ai războiului lui Putin


În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
  • „Promotorii războiului lui Putin din politica Moldovei”, este titlul unui reportaj din Ziarul de Gardă. În primele zile de după invadarea Ucrainei de către Rusia, promotorii Kremlinului din politica R. Moldova s-au retras într-o tăcere, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi înșelătoare. Cel care a „spart gheața” a fost unionistul de altădată, Iurie Roșca. Fostul viceprim-ministru, preocupat în ultimii ani de așa-zise dezvăluiri despre teoriile conspiraționiste și de promovarea politicilor de la Kremlin, salută, fără reticențe, războiul pornit de Putin în Ucraina. Serviciul de Securitate și Informații a calificat mesajele lui Roșca ca fiind instigatoare la ură și război. În consecință, profilul de Facebook al fostului deputat, precum și site-urile pe care le gestiona, au fost blocate.
  • Procuratura Anticorupție a oferit detalii despre perchezițiile efectuate pe 29 martie la biroul şi domiciliul unui magistrat al Curții Supreme de Justiție. Potrivit presei, persoana vizată este chiar președinta interimară a CSJ, Tamara Chișca-Doneva, citim în Newsmaker.md. Sus-pomenitului magistrat i se impută că, în anii 2014-2021, când exercita funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și membrilor familiei sale, mărire ce nu are o justificare rezonabilă, ţinându-se cont de veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.
  • Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au reţinut doi angajaţi ai unei companii mixte, specializate în transportul feroviar, angajaţi suspectaţi de abuz în serviciu şi spălare de bani, scrie Mold-street.com. Potrivit CNA cei doi ar fi însuşit ilegal peste 600 mii de dolari, în chip de comision, dintr-un contract de prestare a serviciilor. Astfel, întreprinderea, al cărei asociat e şi Calea Ferată a Moldovei, a fost prejudiciată de sume foarte mari.
  • Maia Sandu convoacă miercuri, 30 martie, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, citim în Jurnal.md. Subiectul discuțiilor va fi combaterea corupției mari. Instituțiile de stat responsabile vor prezenta informații despre măsurile întreprinse de către organele abilitate pe cazurile de combatere a corupției mari, se arată într-o notă informativă a Președinției. Consiliul Suprem de Securitate se va întruni la ora 8.00, la Președinție.
  • Oamenii legii i-au percheziționat pe organizatorii unei piramide financiare, în care mai mulți tineri au investit sume de la 80 la 1.500 de euro și au rămas fără nimic, citim în Unimedia.md. Escrocii ar fi promovat pe rețelele de socializare o aplicație de tip „cashback”, denumită „Swittips”, cu scopul colectării mijloacelor bănești.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi repercusiunile acesteia asupra Moldovei. Cele mai multe reacţii a provocat reportajul „Promotorii războiului lui Putin din politica R. Moldova”. Mai multe postări se referă la negocierile de ieri de la Istanbul dintre Ucraina şi Rusia: Pe lângă renunțarea la NATO, Ucraina ar urma să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său și să nu încerce să dezvolte arma nucleară. Rusia, pe de altă parte, ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la UE…”
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cele mai multe reacţii a provocat următoarea ştire: „Forțele ruse au fost blocate în mai multe zone ale Ucrainei, a declarat un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN”.
  • Tot pe Instagram, citim că scumpirea carburanților continuă. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, miercuri, 30 martie, benzina se va scumpi cu tocmai 6 bani, iar motorina cu 28 de bani. Astfel, benzina ba ajunge să coste 27 de lei și 17 bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 25 bani.
  • Dintr-o altă postare pe Instagram aflăm că potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, actualmente, în toată țara sunt înregistrate 9.332 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe locuri vacante - 7.640 - sunt pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați.

XS
SM
MD
LG