Linkuri accesibilitate

Tiraspol: Suveranitate, paradă militară, deficit bugetar


Tiraspol
Tiraspol

Regiunea separatistă transnistreană marchează duminică 28 de ani de la proclamarea separării de Republica Moldova. Nici în acest an administrația de la Tiraspol nu a renunțat la tradiționala paradă militară festivă menită să etaleze capacitățile militare ale regiunii secesioniste.

În discursul ținut cu această ocazie, liderul separatist Vadim Krasnoselski a reiterat că Transnistria este un stat independent cu toate atributele specifice. „Scopul nostru este trasat la referendumul din 2006 – construirea unui stat independent cu aderarea lui ulterioară la Rusia. În toți acești ani alături ne-a fost marea Rusie care a devenit pentru noi un apărător, un garant al păcii și stabilității pe Nistru”, a spus Krasnoselski. El a adăugat că „astăzi sarcina este de a face din republica moldovenească nistreană o țară modernă, atractivă pentru investițiile interne și externe, pentru turism și care să fie un loc bun pentru viață”.

În ajun, în cadrul unei reuniuni festive, Krasnoselski a recunoscut însă că regiunea este nevoită să cheltuiască peste 70 la sută din buget pentru educație, sănătate și protecție socială a populației. „Suntem un stat social. Volumul facilităților acordate populației pentru serviciile de întreținere, împreună cu banii destinați acoperirii deficitului fondului de pensii ajunge la 900 milioane de ruble – este o sumă egală cu trei bugete ale sănătății”, a spus Krasnoselski. Prin aceste cifre, care arată de fapt că regiunea are un buget profund deficitar, Krasnoselski a încercat să pună în lumină pozitivă grija pe care o poartă administrația sa domeniului social.

Regiunea separatistă din stânga Nistrului este dependentă politic și economic de Federaţia Rusă, primind anual din partea Moscovei subvenții sub diferite forme în valoare de 1 miliard de dolari.

Cu un deficit bugetar care se menține de decenii la peste 50 la sută anual, cu prezență militară rusească, sărăcie, cu un proces accentuat de îmbătrânire a populației, un exod masiv al tinerilor și o administrație care este o continuare directă a structurilor economice oligarhice din regiune, Transnistria este total dependentă de asistența din Rusia și exporturile către UE.

Administrația secesionistă nu achită concernului rus Gazprom gazele pe care le consumă, toate plățile colectate pentru gaze rămânând în Transnistria pentru acoperirea necesităților interne. În schimb datoria la gaze, care a depășit deja șase miliarde de dolari, este trecută în contul Republicii Moldova. Rusia acordă masiv cetățenia sa în regiune, încurajează tendința ca o parte dintre pensionarii transnistreni să primească pensii din bugetul rusesc și acordă bani pentru reabilitarea drumurilor și a infrastructurii sociale din regiune.

În schimb, Moscova are susținerea totală a administrației de la Tiraspol pentru menținerea în regiune a trupelor militare din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse și a misiunii de pacificare de pe Nistru conduse de Rusia. Susținere importantă, în condițiile în care Chişinăul insistă de ani de zile ca misiunea militară de pacificare să fie schimbată pe una civilă cu mandat internațional, iar trupele rusești – evacuate.

În pofida acestor relații preferențiale, Rusia nu a recunoscut Transnistria, chiar dacă Tiraspolul a făcut nenumărate demersuri în acest sens. Și nici din punct de vedere comercial Rusia nu pare să fie o piață atractivă pentru producătorii transnistreni – anul trecut aceasta a absorbit sub 10 la sută din exporturile din regiune.

În schimb, piața principală de desfacere, și deci sursa principală de venit, este pentru regiunea separatistă Uniunea Europeană, unde sunt exportate peste 65 la sută dintre mărfurile transnistrene. Pentru a putea exporta pe piața europeană, producătorii transnistreni au nevoie de acceptul Chişinăului. Toate întreprinderile exportatoare sunt înregistrate la autoritățile centrale de la Chişinău, de unde iau autorizații de export, iar impozitele le plătesc în bugetul regiunii separatiste.

Pe parcursul anilor de independență administrația de la Tiraspol nu a renunțat niciodată la retorica militaristă, care se accentuează în special la evenimentele dedicate așa-numitei zile a independenței, iar Republica Moldova, România și Occidentul în general au fost constant prezentați ca agresori și forțe ostile care atacă interesele Rusiei în regiune, Transnistria fiind în prima linie de apărare a acestor interese.

Și în acest an la evenimentele festive de la Tiraspol au participat delegați din Federaţia Rusă, membri ai asociației avocaților de la Moscova și deputați din Duma de stat. Adjunctul Comitetului din Dumă pentru relațiile cu țările din CSI, Kostantin Zatulin, a spus că Rusia vede că asupra Transnistriei se fac presiuni mari și că Moscova nu susține regiunea doar declarativ. „Căutăm metode de a ajuta Transnistria, în pofida faptului că suntem separați de Ucraina benderovistă”, a declarat Zatulin la Tiraspol.

În ajunul zilei de 2 septembrie la Tiraspol a fost lansat și un volum de analize și studii semnat în principal de experți ruși și transnistreni, menit să demonstreze că Transnistria este un stat de facto împlinit și trebuie recunoscut pe plan internațional.

Previous Next

XS
SM
MD
LG