Linkuri accesibilitate

Cum este văzut în Transnistria anunțul reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2


Grigore Volovoi: Un cuvânt greu de spus a avut Rusia.




Vladimir Iastrebciak, ministrul de externe al auto-proclamatei republici nistrene, citat de Agenţia oficială tiraspoleană Olvia-press, adresează mulţumiri Federaţiei Ruse, dar şi Ucrainei şi OSCE pentru interesul faţă de „identificarea unei soluţii corecte a reglementării relaţiilor moldo-transnistrene prin mijloace politice paşnice”.

Reacții la Tiraspol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct


Comunicatul de presă publicat pe pagina de internet a instituţiei conduse de Iastrebciak, anunţă că o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” ar putea să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

Europa Liberă l-a întrebat pe jurnalistul de la Bender, Grigore Volovoi dacă există semne ce ar arăta că negocierile „au revenit pe făgaşul normalităţii”?

„În opinia mea, atât poziţia Tiraspolului cât şi cea a Chişinăului nu s-a schimbat, de aceea este prematur să vorbim la modul serios despre reluarea oficială a negocierilor şi mai ales că unele probleme ar putea fi abordate într-o manieră constructivă. În primul rând, pentru că nu am văzut să se fi semnat un document în care s-ar vorbi despre rezolvarea problemei transnistrene. De asemenea, Tiraspolul insistă asupra recunoaşterii independenţei, iar Republica Moldova vrea un model de stat unitar. Nici o variantă şi nici alta nu presupune o rezolvare reală a conflictului transnistrean.”

În opinia lui Volovoi, negocierile în formatul „5+2” au fost reluate datorită implicării ţărilor garante şi a observatorilor, însă un cuvânt greu de spus a avut Federaţia Rusă: „Sunt sigur că Igor Smirnov nu ar fi acceptat reluarea negocierilor dacă nu ar fi existat un ordin de la Kremlin. Cred că partea leului aparţine Moscovei care a negociat subiectul cu reprezentanţii Uniunii Europene.”

În ce măsură sînt hotărîţi liderii de la Tiraspol să găsească o soluţie pentru rezolvarea conflictului transnistrean? Este întrebarea pe care am adresat-o şefului reprezentanţei agenţiei Itar-Tass la Chişinău, Valerii Demideţchi:

„Trebuie să ţinem cont de faptul că deşi negocierile au fost reluate pe hârtie, în practică va dura până părţile se vor aşeza la masa de tratative. Un impediment poate fi campania pentru alegerea preşedintelui din regiunea transnistreană. Acolo urmează să se schimbe sistemul politic, prin urmare starea de spirit la Tiraspol nu va fi din cele mai bune. Pe de altă parte, încă nu este clară situaţia politică la Chişinău. Liderii transnistreni sunt în drept să se întrebe cu cine vor negocia? De aceea cred că este prematur să vorbim despre o reluare reală a dialogului.”

Într-un comunicat de presă emis de Ambasada Ucrainei la Chişinău, autorităţile de la Kiev salută reluarea procesului oficial de negocieri, adăugând că această decizie crează premizele necesare pentru progrese în luarea deciziilor pentru rezolvarea problemei transnistrene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG