Linkuri accesibilitate

Tiraspolul așteaptă ajutoare de la Moscova, dar sprijinul vine din UE


Ajutoare oferite de UE sectorului de sănătate de pe cele două maluri ale Nistrului
Ajutoare oferite de UE sectorului de sănătate de pe cele două maluri ale Nistrului

O emisiune moderată de Lina Grâu.

Din sumarul ediţiei:

Criză acută de medici în regiunea transnistreană – după ce nu a reușit să găsească prea mulți voluntari pentru combaterea epidemiei de Covid-19, Tiraspolul cere Rusiei medici și teste pentru diagnosticarea noului tip de virus. Deschiderea unui laborator de testare la Tiraspol este contestată de Chişinău. Piața de internet din regiunea transnistreană poate intra complet pe mâna unei singure companii – administrația de la Tiraspol încearcă să scoată din joc una dintre puținele companii private care oferă servicii alternative de conexiune la internet. Și, cum și când ieșim din pandemie?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

***

Pentru început, buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Uniunea Europeană a acordat vineri un lot de ajutoare umanitare pentru ambele maluri ale Nistrului, destinate combaterii epidemiei de Covid-19. Echipamentele de protecție și cele medicale, consumabilele și dezinfectanții achiziționate din fonduri europene sunt destinate unor centre medicale și spitale locale și vor ajuta la reducerea riscului de infectare a celor din prima linie: personalul medical, autorităţile publice locale, dar și voluntarii şi persoanele din grupurile vulnerabile.

În Republica Moldova de luni, 27 aprilie, sunt relaxate parțial restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Este permisă ieșirea în aer liber, cu asigurarea distanței sociale și în grupuri de cel mult trei persoane. Rămân închise terenurile sportive și locurile de joacă pentru copii. Se deschid unitățile comerciale nealimentare de toate tipurile, cu excepția piețelor și centrelor comerciale. Majoritatea angajaților publici vor rămâne acasă și după 27 aprilie, cel puțin până la 4 mai, cu excepția celor din anumite instituții de stat care prestează servicii publice esențiale, inclusiv legate de combaterea pandemiei. Rămân deocamdată închise hotelurile, restaurantele, barurile și cafenelele.

În regiunea transnistreană starea de urgență a fost prelungită până la 15 mai. Duminică, Tiraspolul anunța 388 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 18 decese. Pe tot teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 3408 cazuri de îmbolnăvire și 96 de decese.

În acest an de Paștele Blajinilor creștinii nu pot merge în cimitire din cauza epidemiei. Poliția a îndemnat oamenii să stea acasă. Sărbătoarea a fost amânată oficial până la începutul lunii iunie.

Povara singurătăţii. Monolog la cimitir, într-un sat ce moare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00


Și în regiunea transnistreană cimitirele sunt închise, iar teritoriul acestora este monitorizat de miliție cu drone dotate cu camere video de rezoluție înaltă, anunță presa de la Tiraspol. Cei care vor încerca să încalce interdicția vor fi sancționați cu o amendă de 736 de ruble transnistrene (echivalentul a 45 de dolari) sau cu închisoare de până la 30 de zile. Se menține și interdicția de a merge la biserici, impusă încă înainte de Paști, iar slujbele vor continua să se țină în regim închis, fără participarea enoriașilor.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a repetat, marți, poziția Rusiei față de conflictul transnistrean, spunând că Moscova sprijină un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove unitare, integre teritorial și suverane, care își asigură respectarea neutralității. Lavrov a răspuns unei întrebări primite la un forum organizat prin videoconferință de o fundație rusă a diplomației publice (Fundația Alexandr Gorchiakov): „Cu alte cuvinte, a spus oficialul rus, nu vom sprijini încercările de a târî Moldova, evident, împreună cu Transnistria, în NATO. Este categoric exclus. Și nu vom susține încercările de a lipsi Moldova de statalitate”, a spus Lavrov, într-o aluzie la ideea unirii cu România.

În Rusia, zeci de comuniști ruși au încălcat restricțiile de circulație impuse din cauza pandemiei de coronavirus la Moscova pentru a marca a 150-a aniversare a nașterii lui Vladimir Ilici Lenin, liderul revoluției bolșevice. Membrii Partidului Comunist al lui Ghennadi Ziuganov au depus flori la Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie. În ajun, Ziuganov îi îndemnase pe comuniștii din toată Rusia, dar și din alte foste republici sovietice, să depună flori la statuile lui Lenin care au mai rămas în picioare. Liderii comuniștilor din regiunea transnistreană s-au plâns că au fost împiedicați de miliția locală și reținuți în momentul în care au încercat să depună flori la monumentul lui Lenin de la Tiraspol.

Ghennadi Ziuganov (dreapta) la Mauzoleul lui Lenin, Moscova, 22 aprilie 2020
Ghennadi Ziuganov (dreapta) la Mauzoleul lui Lenin, Moscova, 22 aprilie 2020


Prețul petrolului a scăzut luni, 20 aprilie, pe piața americană la un nivel record sub zero, mai precis la minus 37,63 de dolari barilul. Este cel mai scăzut nivel din momentul în care Bursa din New York a deschis tranzacțiile futures pe petrol, în 1983, informează CNN. Prăbușirea piețelor petroliere continuă din cauza cererii reduse, provocate de pandemia de coronavirus, și, respectiv, lipsei spațiilor de stocare pentru petrolul în exces.

Ministerul rus al apărării a informat că aproximativ 15 mii de militari au fost puși în carantină pentru două săptămâni, după ce au participat la repetiții pentru parada de 9 Mai. În timpul repetiției, militarii nu au respectat distanța fizică recomandată. Ministerul apărării a continuat repetițiile pentru paradă chiar și după ce au fost introduse restricțiile de circulație la Moscova, unul din epicentrele epidemiei în Rusia.

Președintele Vladimir Putin a aprobat simplificarea procedurilor de dobândire a cetățeniei ruse. Acum, moldovenii vor putea cere cetățenie rusă fără să fi avut reședință în Federația Rusă. Aceeași facilitare se aplică ucrainenilor, belarușilor și kazahilor. Noua formă a legii elimină obligația străinilor de a renunța la cetățenia anterioară după ce o primesc pe cea rusă. Presa rusă scrie că schimbările vin în cadrul unui plan al autorităților ruse de a atrage 10 milioane de cetățeni noi în țară.

Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au difuzat sâmbătă o rară declarație comună prin care marchează întâlnirea de pe râul Elba a trupelor sovietice și americane acum 75 de ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, spunând că este un exemplu al faptului că cele două țări pot coopera. Cei doi președinți vorbesc despre „spiritul Elbei” ca despre un exemplu de „depășire a divergențelor, construire a încrederii și de cooperare în urmărirea unei cauze mai importante”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat spune că sezonul de iarnă 2019-2020 în Republica Moldova a fost anormal de cald și secetos. Datele Stației Meteorologice Chișinău, care activează de 125 de ani, arată că temperatura medie a aerului în iarnă a fost de +3,5 grade Celsius, cu peste 5 grade mai ridicată decât normalul, fiind cea mai înaltă din toată istoria Stației.

***

Uniunea Europeană a acordat vineri un lot de ajutoare umanitare pentru ambele maluri ale Nistrului, destinate combaterii epidemiei de Covid-19. Echipamentele de protecție și cele medicale, consumabilele și dezinfectanții achiziționate din fonduri europene sunt destinate unor centre medicale și spitale locale și vor ajuta la reducerea riscului de infectare cu care se confruntă oamenii din prima linie: personalul medical, autorităţile publice locale, dar și voluntarii locali şi persoanele din grupurile vulnerabile.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a mulțumit UE și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și a spus că „pe termen scurt, preocuparea Guvernului de la Chişinău este să se asigure că sistemul de sănătate își poate face munca în siguranță, iar pe termen mediu și lung – să fie evitate efectele negative asupra economiei”.

Peter Michalko și Cristina Lesnic
Peter Michalko și Cristina Lesnic


Șeful Delegației UE, Peter Michalko, a subliniat că ajutorul acordat pentru personalul medical din prima linie, care îşi pune în pericol propria siguranţă pentru a salva vieţi pe timp de pandemie, este oferit suplimentar la asistenţa pe care Uniunea Europeană o va acorda statelor membre ale Parteneriatul Estic, anunţată recent. Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro din această asistență.

În regiunea transnistreană duminică erau anunțate 388 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 18 decese. 341 de persoane suspecte de contaminare sunt internate la secțiile specializate din spitalele din centrele raionale și orașele din stânga Nistrului.

Cea mai afectată localitate din stânga Nistrului continuă să rămână Tiraspolul, urmat de orașul Bender. Un nou focar de îmbolnăviri a fost înregistrat săptămâna trecută la Dubăsari, cu 30 de îmbolnăviri.

În aceste condiții, starea de urgență a fost prelungită în regiunea transnistreană cu încă două săptămâni, până la 15 mai, iar în perioada 28-30 aprilie au fost declarate zile libere cu plată pentru bugetari. Starea de urgență a fost instituită în regiunea transnistreană la 17 martie.

De Paștele Blajinilor cimitirele sunt închise în regiunea transnistreană, iar teritoriul acestora va fi monitorizat de miliție cu drone dotate cu camere video cu rezoluție înaltă, anunță presa de la Tiraspol. Cei care vor încerca să încalce interdicția vor fi sancționați cu o amendă de 736 de ruble transnistrene (echivalentul a 45 de dolari) sau cu închisoare de până la 30 de zile. Se menține și interdicția de a merge la biserici, impusă încă înainte de Paști, iar slujbele vor continua să se țină în regim închis, fără participarea enoriașilor. La fel ca și pe malul drept al Nistrului, Paștele Blajinilor a fost amânat și va fi sărbătorit la începutul lunii iunie, dacă până atunci epidemia va scădea din amploare.

Din 13 mii de cadre medicale din regiunea transnistreană care nu sunt în prima linie de combatere a Covid-19, doar 8 persoane s-au înscris ca voluntari pentru a merge în spitalele unde sunt tratați pacienții afectați de noul tip de virus, a anunțat joi la Tiraspol șeful statului major pentru combaterea epidemiei, Ruslan Mova. El a criticat astfel cadrele medicale care nu au dat curs unei campanii de recrutare de voluntari lansate de administrația de la Tiraspol. Mova a spus că mulți dintre medici nu lucrează acum, odată cu suspendarea majorității serviciilor medicale.

Spitalul clinic din Tiraspol
Spitalul clinic din Tiraspol


În aceste condiții, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat recrutarea de voluntari în rândul structurilor de forță. 30 de voluntari înscriși săptămâna trecută sunt din miliția transnistreană, dar numai opt dintre ei au studii medii medicale. Au fost de asemenea mobilizați pentru două luni medicii în rezervă din rândurile așa-numitei armate transnistrene, dar și aici rezultatul a fost sub așteptări. „Mobilizarea medicilor din rezervă a fost o măsură forțată de lipsa acută de cadre medicale, măsură la care nu au vrut să apelăm până în ultimul moment”, a spus Ruslan Mova. Aceasta a arătat că majoritatea cadrelor medicale în rezervă din evidența comisariatelor militare nu sunt gata de recrutare. „Mulți sabotează deschis, se ascund sau nu vor să se știe locul în care se află. Eu sunt convins că îi vom găsi și le vom aplica pedepsele prevăzute de legislație”, a avertizat șeful miliției transnistrene.

Miercuri, șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, a emis o dispoziție prin care dă indicații ca medicii din prima linie să primească o hrană mai bogată, iar meniul lor să fie diversificat cu fructe, legume, carne, lactate și cereale.

În condițiile lipsei acute de medici, dar și de medicamente, Tiraspolul a cerut Federaţiei Ruse ajutor în combaterea noului tip de virus. Șeful executivului transnistrean, Alexandr Martînov, a declarat că discută cu responsabili de la Moscova trimiterea unei noi partide de teste, dar și trimiterea în regiunea separatistă de medici ruși – epidemiologi, virusologi și infecționiști.

Asta în condițiile în care și Federaţia Rusă se confruntă cu un mare val de îmbolnăviri, cu peste 70 de mii de cazuri, iar spitalele și medicii nu fac față fluxului mare de bolnavi. Într-un recent reportaj al postului de televiziune Current Time se relata că ambulanțele stau în rând și câte nouă ore pentru a aduce bolnavii la spitalele din Moscova.

Tiraspolul de asemenea vrea să ia legătura cu mai multe spitale de la Moscova „pentru a primi consultații privind tratamentul bolnavilor de Covid-19”.

Până în prezent, toate testele suspecților de infectarea cu noul virus din regiunea transnistreană erau procesate la Chişinău. Însă de marți, 21 aprilie, la Tiraspol și-a început activitatea un laborator de testare pentru coronavirusul de tip nou. Evenimentul a fost salutat de liderul regimului separatist, Vadim Krasnoselski. S-au făcut însă auzite și voci care spun că tehnologia folosită la Tiraspol nu este performantă, că în practică tot va fi nevoie de verificare de la Chișinău și că, până la urmă, autoritățile centrale ale Republicii Moldova, în acest fel, nu fac decât să piardă o parte din capabilitatea de a monitoriza pandemia pe tot teritoriul țării. Valentina Basiul are detalii:

Până în această săptămână, specialiștii epidemiologi de la Chișinău și Tiraspol erau în permanentă legătură, comunicând zilnic și chiar de mai multe ori pe zi. Și acum acest dialog este oarecum menținut, dau asigurări decidenții din domeniu, mai ales atunci când e vorba de absolvenți ai aceleași facultăți de la Universitate de Medicină de la Chișinău. Numai că intervin diverse controverse politice, cu acuzații de ambele părți, care inevitabil dau bătăi de cap doctorilor, iar o problemă medicală capătă dimensiunile unei război al declarațiilor.


Intenția deschiderii laboratorului de la Tiraspol, fără acreditare OMS și care, potrivit presei din regiune, ar procesa doar teste rapide, nu a fost salutată la Chișinău, mai ales că Chișinăul a dezaprobat utilizarea de teste rapide pe motiv că le consideră nerelevante. Din start se spunea că, după ce că autoritățile constituționale nu controlează situația în regiune, vor apărea probleme de transparență și acuratețe a datelor.

Oricum, în zilele de după inaugurarea acestui laborator, teste prelevate în raioanele de est ale R. Moldova sunt aduse și la Chișinău, la fel se procedează când există pacienți în stare de gravitate severă. În primul rând, pentru că la Tiraspol există o capacitate modestă de procesare a testelor – maxim 60 de probe într-o zi, în timp ce numărul de suspecți este mult peste acest plafon. Apoi, precizia testelor expres sau rapide este mai problematică, așa că unele probe sunt analizate repetat la Chișinău.

Experți din domeniu spun că Organizația Mondială a Sănătății nu cunoaște nimic despre laboratorul de la Tiraspol, teste oficiale fiind transmise doar laboratorului de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Chișinău. La fel cum nimeni de la OMS nu a mers în regiune și nu cunoaște mai nimic despre sistemul spitalicesc transnistrean. În același timp, reprezentanți ai regimului secesionist spun că au testele expres dintr-o donație a Rusiei, pe ajutorul căreia contează și în continuare, atât în ceea ce privește asigurarea cu teste, cât și cu specialiști virusologi, epidemiologi și infecționiști.

Tiraspolul acuză Chișinăul că a politizat subiectul, calificând absurdă afirmația precum că medicii din Transnistria ar ascunde informații despre situația epidemiologică. „Asta în timp ce partea moldovenească este bănuită de tentativa de a manipula cu datele ce vizează cazurile celor contaminați de coronavirus”, se spune într-o declarație a așa-zisului minister de externe al autoproclamatei republici de peste Nistru.

Pe de altă parte, oficiali de la Chișinău acuză autoritățile de facto ale Transnistriei că re-tensionează situația în zona de securitate, că resping o colaborare oficială cu specialiștii din dreapta Nistrului, că recurg la manipularea opiniei publice și că au îngrădit circulația cetățenilor, inclusiv a circa 100 de lucrători medicali din regiunea necontrolată de autoritățile constituționale, dar care activează în localitățile administrate de Chișinău.

Vineri ar fi trebuit să aibă loc o ședință online dintre responsabilii de sănătate reprezentând cele două părți, cu participarea șefului Oficiului de țară al OMS, dedicată măsurilor de control și combatere a riscurilor generate de noul tip de coronavirus, doar că Tiraspolul, dar și mediatorii și observatorii internaționali nu și-au confirmat participarea la ședința cerută de Chișinău, spune șeful Biroului de Reintegrare, Alin Gvidiani.


Directoarea Liceului „Evrika” din Râbnița, Eugenia Halus, spune că cetățenii moldoveni domiciliați în regiunea transnistreană sunt ostaticii situației. Dacă ar avea loc acest dialog, oamenii ar avea de câștigat, se arată ea convinsă.

„Nu se vrea să se găsească acel compromis între autorități, cred că nu se vrea ca să se conlucreze, dar suferă cetățenii. Noi tot suntem cetățeni ai Republicii Moldova și numai noi, sunt foarte mulți. Doamne ferește și mi-i groază să mă gândesc la situația asta, dar dacă te prinde aici boala și aici trebuie să te lecuiești. Te ia groaza, să vrei să te adresezi la un medic nici nu ai la cine te adresa”.

În ultimii ani, din cauza salariilor mici și a resurselor insuficiente alocate sănătății, zeci de lucrători medicali din stânga Nistrului au ales să facă naveta spre localități administrate de Chișinău. În consecință, în regiune se înregistrează lipsa acută de specialiști. Iar pacienții din localitățile ce fac parte din regiunea transnistreană se arată îngrijorați de calitatea asistenței medicale și de condițiile de spitalizare în instituții cândva închise și reactivate pe timp de pandemie. Iată de ce factori decizionali de la Chișinău insistă ca femeile însărcinate, copiii și pacienți în stare mai gravă să fie preluați de serviciile de urgență de pe malul drept al Nistrului.

***

În stânga Nistrului multe domenii sunt monopolizate de companii care, chiar dacă formal sunt private, fie sunt apropiate de grupările de la putere, fie fac parte din holdingul Sheriff care deține afaceri în mai toate domeniile – de la petrol și telecomunicații la comerțul cu alimente. Puținele companii care încearcă să intre pe domenii mai importante au șanse minime să se dezvolte, inclusiv din cauza persecuțiilor din partea puterii.

Este și cazul companiei LinkService de la Bender, singurul provider de internet și cablu alternativ monopolistului InterDnestrCom, o companie-fiica a Sheriff-ului. LinkService anunță pe site-ul său că marți, 28 aprilie, o instanță de la Tiraspol va examina recursul companiei prin care aceasta contestă ordinul de suspendare a licenței emis pe 20 decembrie 2019 de Serviciul pentru comunicații de la Tiraspol.

Compania LinkService spune că nu există motive pentru suspendarea licenței și califică drept ilegale acțiunile Serviciului pentru comunicații de la Tiraspol, mai ales în condițiile în care majoritatea populației este izolată acum acasă din cauza epidemiei de coronavirus și are nevoie de internet mai mult ca oricând.

LinkService își avertizează clienții că nu exclude o decizie defavorabilă a instanței, ceea ce va duce la deconectarea tuturor clienților companiei de la internet și cablu TV.

„În prezent, serviciile companiei noastre sunt folosite de zece mii de abonați din orașul Bender și din satele din apropiere. Acest lucru înseamnă că prin intermediul structurilor de stat monopolistul încearcă să „elibereze” complet piața”, se spune în comunicatul LinkService.

Larisa Tarasova, care a fondat compania în 2005, scrie pe pagina sa de Facebook că încă în aprilie 2019 Serviciul pentru comunicații a prezentat un șir de pretenții care „semănau mai mult a încercare de a îndeplini ordinul de a găsi motive pentru retragerea licenței”. LinkService a eliminat rapid obiecțiile de natură tehnică, cele legate de distanța dintre crengile copacilor și cabluri sau de modificarea schemei de funcționare a unor servere. Una dintre obiecții viza faptul că o parte dintre liniile construite de companie nu fuseseră date în exploatare.


Larisa Tarasova scrie că instituțiile administrației transnistrene au încercat să pună piedici și să tergiverseze îndeplinirea de către LinkService a obligațiilor prescrise. În aceste condiții, compania a decis să elimine obiectul disensiunilor și să demonteze liniile care nu fusese date în exploatare pentru a putea demonstra astfel că din punct de vedere juridic cerințele autorităților au fost îndeplinite. Planul era ca ulterior, după ce se va asigura că își păstrează licența, LinkService să construiască din nou liniile respective, cu respectarea tuturor normelor care vor fi solicitate oficial.

Acum însă, administrația de la Tiraspol invocă faptul că LinkService nu are rețele și folosește acest argument pentru a lipsi compania de licență.

„Este culmea cinismului să oprești internetul pentru oameni acum, în condițiile izolării, când toți stau acasă, copiii învață on-line, informația vine tot de pe internet, oamenii comunică sau comandă produse pe internet”, scrie Larisa Tarasova pe pagina sa.

Mesajul a generat multe reacții și comentarii pe rețelele de socializare. Unul din utilizatori a scris:

„Din câte înțeleg, judecata deja a avut loc și a luat partea administrației, iar acum se examinează contestația. Așa că șansele, cred, sunt minime. Din păcate. Nici pentru noi, simplii utilizatori, situația nu este prea roză – nu există alternative reale pentru LinkService. InterDnestrCom vine cu modem propriu la conectare, care costă 664 de ruble. Când va dispărea și concurența, vom sta cu toții în rând după acest tip de modem.”

Compania InterDnestrCom nu are capacitatea tehnică de a conecta noi utilizatori în perioada următoare, susține unul dintre utilizatorii de pe FB:

„M-am interesat la InterDnestrCom când aș putea fi conectat la internet dacă după 28 aprilie LinkService va fi oprit. Mi-au spus că nu mai devreme de 25 mai, adică va trebui să stau fără internet minim o lună. În plus, acum va trebui să cumpăr pachetul de 180 de ruble pentru doi ani – acestea sunt condițiile. Acum plătesc 125 de ruble și sunt mulțumit.”

La Tiraspol
La Tiraspol


Corespondenții noștri la Tiraspol și Bender au ieșit în stradă pentru a întreba oamenii întâlniți dacă sunt mulțumiți de actuala stare de lucruri, când accesul la internet este asigurat practic de o singură companie monopolist, și dacă ar fi nevoie de concurență și alternativă în acest domeniu.

Vox:

„În principiu, sunt mulțumită, dar e mult mai interesant când exista dreptul de a alege…

- Dacă ar exista și alți operatori, oamenii ar apela la ei. Dacă nu e decât unul, e bun și acela.

- Mie îmi convine totul, eu nu prea stau pe telefon au în internet, așa că îmi convine ce este.

- În ceea ce privește monopolul nostru, noi ne-am obișnuit cu asta. Dar am vrea, desigur, calitatea să fie mai bună. Și e foarte bine să existe alternativă. Dar să fie și calitatea bună.

- Se poate examinat posibilitatea de avea o alternativă, de ce nu? Avem nevoie de operatori și din Ucraina, și din Moldova – avem rude acolo și vrem să ținem legătura. Cu opțiunile care le avem acum este foarte scump.

- E suficient pentru un utilizator simplu, să privești ceva de exemplu. Eu nu lucrez pe internet. Poate cei care lucrează au nevoie de trafic mai mare.

- Pentru mine nu e suficient. Plătim bani mulți pentru internet și e aproape imposibil să-l folosești. Nu știu de ce – viteza e mică, calitatea… Totul e rău. Și mai și costă foarte mult.

- În principiu, sunt mulțumită, dar e mult mai interesant când exista dreptul de a alege. Iată de ce ar trebui să fie măcar o alternativă cât-decât ca să ai posibilitatea să-și faci alegerea.

***

Aflate sub presiuni economice și sociale tot mai mari, ratând cu fiecare zi noi și noi încasări la buget din taxe și impozite, autoritățile de la Chişinău spun că a venit timpul ca activitatea economică să fie repornită treptat. Tot treptat trebuie ridicate restricțiile impuse pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19. Relaxarea poate avea loc, spune guvernul, pentru că restricțiile au dat deja rezultate. Asta, chiar dacă numărul de noi infectări înregistrează în fiecare zi cifre tot mai mari.

De luni, 27 aprilie, este permisă ieșirea în aer liber, cu asigurarea distanței sociale și în grupuri de cel mult trei persoane. Rămân închise terenurile sportive și locurile de joacă pentru copii. Se deschid unitățile comerciale nealimentare de toate tipurile, cu excepția piețelor și centrelor comerciale. Rămân deocamdată închise hotelurile, restaurantele, barurile și cafenelele. Ce scenarii de relaxare examinează autoritățile? Revine la microfon, Valentina Basiul:


Un scenariu optimist descris chiar pe premierul Ion Chicu, scenariu ce ia în calcul înregistrarea a maxim câte 120 de cazuri noi de coronavirus în următoarele zile, presupune o foarte posibilă relaxare spre sfârșitul lunii a unor restricții impuse unităților de comerț și de alimentație publică. Nu e vorba de piețe și centre comerciale mari, acestea ar urma să reînceapă activitatea în ultimul rând. Posibilul scenariu s-ar adeveri numai în condițiile în care efectele slujbelor de Paște și a reuniunilor de familie nu vor spori numărul celor contaminați, sugerează pe de altă parte unii epidemiologi.

Despre un ritm de creștere lent și o situație ce poate fi ținută sub control a vorbit astăzi și ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce a prezentat un raport despre evoluția pandemiei din ultima săptămână.

„Din analiza care a fost prezentată, se deduce că măsurile care au fost întreprinse sunt efective, pentru că s-au pus accente în mod special pe anumite grupuri de risc”.

Ministra sănătății a insistat pe date ce arată incidența mică de contaminare din R. Moldova, de 75 de persoane la 100 de mii de oameni, precum și rata joasă a deceselor, în comparație cu alte țări europene. Asta în condițiile în care s-au făcut în total 14 mii de teste. Or tocmai criticii guvernării spun că testarea cu acoperire mai mult decât moderată face ca statistica oficială să fie mai bună decât realitatea.

Oricum vârful epidemiologic încă urmează, spune medicul Alexei Ceban de la Centrul de Sănătate Publică. În scenariul pozitiv el ar trebui să fie ca o creștere lentă. Sunt prea multe necunoscute în această ecuație însă, chiar dacă e bazată pe anumite formule, dar peste o săptămână de la Paște se va vedea cum evoluează lucrurile mai departe, mai afirmă medicul epidemiolog Alexei Ceban, luând ca bază perioada medie de incubare a virusului în Republica Moldova de șase zile.

„Dacă, de exemplu, pe data de 25, 26, 27 și tot așa până pe 1 mai menținem același ritm de creștere, înseamnă că noi mergem bine. În cazul în care o să avem o tendință de creștere de două ori mai mare sau de trei, atunci înseamnă că prognozele la scenariul pesimist sau în cazul în care măsurile nu au fost respectate, atunci e clar că vârful epidemic pe noi ne așteaptă la mijlocul lunii mai”.

Prognozele pesimiste ale specialiștilor Centrului de Sănătate Publică arată circa 3000 de cazuri testate pozitiv către 1 mai și peste 5600 de cazuri confirmate de laborator pe la mijlocul lunii mai. Asta în condițiile în care vor fi respectate în măsură convingătoare cerințele impuse de autorități.


Atât medicul epidemiolog Alexei Ceban, cât și consilierul pentru comunicare al șefului guvernului Vitalie Dragancea spun că deciziile executivului țin cont de opiniile experților epidemiologi. Astfel decizia de a relua, din 27 aprilie, activitatea oficiilor teritoriale ale Agenției Servicii Publice, pentru eliberarea actelor de stare civilă, înmatriculare auto ș.a., nu va fi urmată de o noua relaxare, ci dimpotrivă se va aștepta până la două săptămâni să se vadă efectele măsurii. Mai ales că unele întreprinderi mari din domeniul auto au reluat zilele trecute producția.
Abia după o săptămână-două se va examina dacă este cazul să urmeze noi pași pentru a reveni la normal, precizează Vitalie Dragancea.

„Noi observăm că într-adevăr au apărut deprinderi noi și asta este un factor îmbucurător, oamenii stau mai departe unii de alții și oamenii au învățat să se protejeze și pe dânșii, și pe alții. Acum întrebarea e câți cu au învățat asta? Odată ce avem oameni care fug din spital știind că ei sunt infectați. Guvernul nu este adeptul restricțiilor, restricțiile lovesc extrem de grav asupra economiei. În genere, fiecare pas spre relaxare contribuie la aceea că oamenii vor reveni în drum, în zona unde ei se infectează”.

Specialiști din toate țările afectate de coronavisurs spun că ieșirea din regimul de autoizolare va presupune și o regândire a unor domenii economice. Astfel în Franța se spune că nu vor mai fi posibile călătorii în mijloace de transport aglomerat sau lecții în săli de clase cu peste 30 de copii. În Italia se prezice un drum spre normalitate lung și lent, cu respectarea regulilor de distanțare socială, purtarea mănușilor și măștilor până nu va fi descoperit un vaccin. Prin urmare este vorba și de educație, țintind cont de niște deprinderi la care oamenii cu greu renunță și altele pe care au nevoie de timp le însușească.

Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG