Linkuri accesibilitate

„Toate sunt intenții bune, dar pentru a le realiza este nevoie de foarte multă muncă”


Prof. univ. dr. Valeriu Cușnir
Prof. univ. dr. Valeriu Cușnir

Jurnalul săptămînal al lui Valeriu Cușnir.

Valeriu Cuşnir s-a născut la 7 septembrie 1954 in Chilia, județul Ismail. Doctor habilitat, profesor universitar. Președinte al Societății Oftalmologilor din Municipiul Chișinău, Vicepreședinte al Asociației Obștești a Oftalmologilor din Republica Moldova, membru al Consiliului Internațional de Experți în domeniul studiului Glaucomului, membru al Societății Oftalmologilor, Glaucomatologilor din România și Rusia. Este șeful catedrei Oftalmologie și Optometrie USMF și conduce clinica de oftalmologie la spitalul „Sfânta Treime”.

Jurnalul prof. univ. dr. Valeriu Cușnir
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:10 0:00
Link direct

Luni

Un început de săptămînă complicat, după două zile de „rupere” relativă de clinică, pacienți, doctori și studenți. Relativă fiindcă având în clinică atâția colaboratori, asistenți universitari, doctori, asistente și infirmiere, care 24 din 24 ore muncesc, nu mă pot detașa de problemele cotidiene nici în zilele de sâmbătă și duminică și nici de sărbători.

Zilnic e darea de seamă a personalului de gardă, vizita înainte de ziua de operație, vizita pacienților operați ieri și a celor internați în mod de urgență în ziua și noaptea precedentă. La necesitate, în cazuri complicate și greu de efectuat diagnosticul diferențiat, doctorii apelează telefonic colegii de muncă, în orice oră a zilei sau nopții, cerând adesea participarea lor în procesul de diagnostic și operație în clinică.

Ziua de luni am început-o cu vizita în secția de Oftalmologie a Spitalului Ministerului Sănătății, una din bazele clinicii universitare. Este o secție specializată în tratamentul patologiilor retiniene (dezlipirilor de retină, retinopatiei diabetice, distrofiilor de retină) și cataractei. Am trasat sarcinile secției pentru toată săptămâna conform planului de internare. La ședința cu colaboratorii secției și medicul șef al Spitalului MSRM Gh. Țurcanu, am stabilit necesitatea de a finaliza planul înaintat de CNAM până pe 15 decembrie.

Mai târziu, am făcut vizita pacienților împreună cu colegii de la catedra de Oftalmologie și Optometrie și secția de Oftalmologie a Spitalului „Sfânta Treime”. Au fost prezentate dările de seamă pentru zilele de sâmbătă și duminică – traume la domiciliu, inflamații oculare acute de etiologie nestabilită, bolnavi mai gravi după operații complicate de transplant cu afecțiuni corneene, pacienți internați planic pentru intervenție chirurgicală. Tot mai des pacienții se internează în staționar pentru o singură zi și după intervenție sunt externați. Ajutorul medical este calificat, adaptat necesităților pacientului, legalizat prin ordine ale Ministerului Sănătății.

Ziua de muncă se termină departe după ora 18.00, după câteva operații de cataractă, printre care și cu implant de cristalin „toric”.
Operațiile au decurs ușor, prin incizii foarte mici, fără aplicarea suturilor.

Tot după 18.00 am discutat cu colegii de la USMF despre necesitatea implicării mai active a medicilor din teritoriu în procesul de educație continuă, prin cursuri, conferințe și alte modalități.

Acasă mă așteaptă cina, cărțile și revistele.

Marți

Am început ziua imediat după ora 7.00 cu vizita pacienților operați luni. Apoi am efectuat mai multe operații ambulatorii cu laserul de pol anterior.

La 10.00 am avut întâlnire cu directorul CNAM în privința metodelor de excelență implementate în instituțiile de stat. Am rugat mărirea numărului de cazuri oferite pentru pacienții cu retinopatie diabetică și dezlipire de retină, pentru că din cauza acestora pacienții își pierd vederea în mod ireversibil.

Am consultat un pacient dificil în incinta policlinicii Cancelariei de Stat.

După ora 12.00 am examinat documentele sosite în clinică și catedră prin Internet, de la secretariatul directorului de spital. Am aflat că după 3 decembrie din Norvegia vor sosi colaboratori ai Universității de Optometrie pentru a ne ajuta să adaptăm programul nostru analitic pentru studenții optometriști la cerințele internaționale. Acestea ne vor ajuta într-un final să obținem acreditare și diplomă internațională. Toate sunt intenții bune, dar pentru a le realiza este nevoie de foarte multă muncă.

Am consultat pacienți complicați din secție, care au venit de la doctorii din teritoriu. I-am înscris în rând pentru intervenții chirurgicale, le-am indicat tratament conservator.

Succes mare! Am obținut un laser de pol anterior drept donație din Norvegia. Prețul lui rămâne foarte mare chiar dacă el nu mai este nou. În toate acestea am fost ajutați de către prietenii noștri din organizația norvegiană „Help Moldova”, avându-l vicepreședinte pe Hans Bjorn Bakketeig. Să fie sănătoși colaboratorii ca să putem fi de folos pacienților.

Miercuri

Zi de vizită generală în ambele clinici. S-ar părea că e ceva banal, dar în această rutină adesea se ascunde soarta cuiva. Un tânăr foarte simpatic, care a pierdut cândva un ochi pe motivul decolării de retină, s-a căsătorit ulterior și împreună cu soția au dat naștere unei fetițe care-i seamănă leit. El suferea de miopie și într-un final a făcut dezlipire de retină și la cel de-al doilea ochi. A fost operat, apoi reoperat cu succes și cu restabilirea funcției vizuale într-o măsură care-i permitea să muncească puțin. Din păcate, soarta a fost dură cu el și a făcut o colagenoză, care i-a opacifiat corneea și a redus funcția vizuală la limită. Fiica sa suferă și ea de miopie... Soarta acestei familii se rezumă la susținerea pe care o poate asigura numai soția – mămică și doctorii.

În secția de Oftalmologie la spitalul „Sfânta Treime” sunt peste 60 de pacienți, majoritatea operați de cataractă, care se arata mulțumiți și bucuroși de rezultatele obținute, însă
în secția de Oftalmologie a spitalului MS și PS pacienții sunt internați într-o stare foarte gravă, cu multiple complicații sistemice. Fiecărui pacient, pre- și post-operator, îi explicăm necesitatea comportamentului și tratamentului absolut adecvat, necesitatea vizitelor la medicul oftalmolog, endocrinolog, internist cu scopul de a regla tensiunea arterială, glicemia, nivelul colesterolului și a altor parametri biologici vitali.

După ora 14.00 a fost întâlnirea cu directorul spitalului, Oleg Crudu, în privința reparației din secția de Oftalmologie și laboratoarele de optometrie. Am convenit să solicităm prin intermediul secției „Relații internaționale” USMF suport de la partea norvegiană, care dotează laboratoarele cu utilaj, parametrii tehnici de amenajare și exploatare.

Mai târziu am elaborat schițe pentru iconografia la Congresul de Glaucom din Moscova, Rusia. Glaucomul este o patologie foarte complicată, iar audiența este destul de serioasă, ceea ce denotă că nu este deloc ușor să apari și să vorbești în fața ei, ba este un adevărat act de responsabilitate.

În sfârșit e seara! Împreună cu soția mea, Raisa (de altfel un om şi un doctor extraordinar, fosta mea colegă de curs şi mama copiilor mei), mergem la concertul unui artist emerit, opera căruia trezește cele mai frumoase amintiri ale tinereții noastre, ne provoacă emoții pozitive și pline de sens care sunt legate de copiii noștri Vitalie și Valeriu. Dar, înainte de concert mergem să vizităm nepoțeii noștri iubiți – Monica, Gabriel și Miron, nurorile Ariadna și Cristina și desigur că pe feciorii noștri dragi – Vitalie și Valeriu, pe care nu i-am văzut de câteva ore... A fost o seară superbă!

Joi

Este zi de examen final pentru rezidenții clinicii de Oftalmologie care au fost instruiți și ghidați de noi la această specialitate timp de patru ani. Citind lista examinatorilor, am realizat faptul că din cei șapte, cinci sunt discipolii mei – conferențiari și unul este șef de secție la clinica pe care o conduc. Acest fapt m-a bucurat enorm.

La fel de mândru și bucuros am fost datorită faptului că rezidenții instruiți în clinica noastră timp de patru ani au demonstrat cunoștințe profunde în domeniu, atât la nivel teoretic – examinat prin test grilă, cât și la nivel practic – testat la primele două etape ale examenului. Acești tineri cu vârsta de până la 30 de ani, unii dintre ei cu câte doi copii, s-au dovedit a fi doctori cu responsabilitate sporită față de sănătatea și viața pacienților. Majoritatea dintre ei, inclusiv cei care au copii, pe lângă lucrul din cadrul clinicii, au demonstrat măiestrie și devotament față de profesia lor, fapt confirmat prin participare activă în proiectele guvernamentale „Un doctor pentru tine” și „Edelweiss”, unde au investigat și indicat corecția corespunzătoare, la necesitate au consultat și alți specialiști sau pedagogii lor.

Pe parcursul acestor ani, ei au participat la Conferințe municipale, cu implicarea specialiștilor de peste hotarele țării, Congrese ale Tinerilor Învățați și Studenți, care au avut loc în incinta USMF cu genericul „MedEspera”. Au reușit să-și etaleze rezultatele investigațiilor petrecute în străinătate (România, Rusia) sub forma unor prezentări individuale. Au participat activ la elaborarea Protocoalelor clinice pentru diverse patologii oftalmologice.
Toate aceste realizări au la bază munca necontenită, cu dăruire de sine, a colectivului pedagogic USMF „Nicolae Testemițanu”. Suntem fericiți și mândri că am pregătit așa discipoli, le urăm forțe și dorință aprigă pentru a profesa cu dragoste, putere și răbdare pentru a depăși toate obstacolele și primejdiile acestei vieți.

Vineri

Un sfârșit de săptămână zbuciumată a unui an zbuciumat, de altfel similar tuturor anilor pe care mi-i amintesc de la absolvirea facultății de medicină generală și a internaturii la specialitatea de oftalmologie până în prezent. Ea începe și se termină cu întrebările pacienților:


1. „De ce nu văd dacă a trecut doar o săptămână din momentul în care mi s-a înfipt în ochi o crenguță?” Aceasta este întrebarea unui muncitor de la o întreprindere privată din Chișinău, care a fost internat în mod de urgență în secția de oftalmologie a spitalului „Sfânta Treime”.


2. „De ce nu văd măcar 30% dacă sunt bolnav de Diabet zaharat de doar zece ani (în realitate 30) și în afară de hipertensiune arterială, obezitate, ateroscleroză și glucoza nu mai mare de 10-11 mmol/l nu mai am nimic?”

3. „De ce nu văd dacă sunt tânără, învăț la facultate și nimic vădit nu mă supără în afară de acest fapt?”


4. „De ce nu văd dacă am numai 76 de ani și în general mă simt binișor și în afară de disfuncția encefalopatiei și alte mărunțișuri nu mai am nimic?”

Toate aceste întrebări cu „De ce”-uri încep dimineața la 8.00 și se termină seara după 18.00.

Mie, în calitate de director de clinică universitară și profesor, astfel de întrebări îmi sunt adresate zilnic, pe parcursul întregului an.
Nu este deloc ușor să explic fiecărui în parte, copiilor lor, nepoților, părinților, că toate problemele de sănătate pe care le au provin din modul de viață pe care îl au, adesea „lejer”, fără limite, cu abuzuri alimentare și alcoolice, perioade de stress emoțional, nopți nedormite și absența consultațiilor medicale timp de mai mulți ani, din diverse motive.

Am discutat la telefon cu un demnitar foarte important despre intensificarea educației specialiștilor oftalmologi din teritoriu, ignorând faptul dacă au sau nu stagiu de muncă, dacă sunt chirurgi sau activează cu profil terapeutic, dacă sunt tineri sau pensionari care activează.

Tot astăzi am primit două invitații la Cursuri Internaționale de Transplant de Țesuturi care va avea loc pe 10-14 decembrie la Istanbul cu participarea a circa 50 de țări și la Congresul a 16-a a Societății de glaucom din Rusia cu participare internațională, care va avea loc pe 7-8 decembrie și se va finaliza cu un internet-simpozion global. Desigur, voi participa.

Închei aceste notițe cu gândul că nu putem să ne dorim mai mult decât sănătate, astfel încât toți doctorii să putem acumula cât mai multe cunoștințe, să tratăm cu iscusință și rafinament dragii și scumpii noștri concetățeni.

În ajunul Zilei Naționale a României sunt cu gândul la bunelul meu Iacob Cuşnir, care a fost 20 de ani primar al satului Chitai, județul Ismail. Cât de mult avem nevoie de oameni ca el care prețuia Unirea ca ideal de veacuri al românilor.

XS
SM
MD
LG