Linkuri accesibilitate

Tot mai mulți cetățeni ruși solicită cetățenia R. Moldova | PAS are un nou deputat în Parlament


Sediul Parlamentului este iluminat în culorile drapelului UE, după anunțarea deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Moldova pe 14 decembrie 2023.
Sediul Parlamentului este iluminat în culorile drapelului UE, după anunțarea deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Moldova pe 14 decembrie 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • TV8 scrie că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-a ales cu un nou deputat în actuala legislatură. Magistrații Curții Constituționale (CC) au examinat sesizarea depusă de Comisia Electorală Centrală (CEC) și au validat mandatul candidatului supleant Ion Poia. Mandatul de deputat al fracțiunii a fost declarat vacant ca urmare a demisiei deputatului Gheorghe Agheorghiesei. Ion Poia are 39 de ani, este originar din municipiul Ungheni și e de specialitate contabil.
  • Ultimele trei școli moldovenești din regiunea Odesa și-au redenumit limba maternă în română, titrează ziarul Dumskaia din Odesa, citat de IPN. Astfel, sintagma „limba moldovenească” nu mai este folosită în niciuna dintre cele 16 școli cu predare în limba română din regiune.
  • Termenul de examinare a cererilor pentru cetățenia Moldovei ar putea crește. 70% dintre solicitanți sunt ruși, notează Newsmaker.md. Cancelaria de Stat a supus consultărilor publice un proiect de lege care prevede extinderea termenelor de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni, iar pentru recunoașterea solicitanților drept cetățeni ai țării noastre – din ziua adresării până la 6 luni. Inițiativa este argumentată prin faptul că, odată cu ridicarea stării de urgență și continuarea invaziei ruse din Ucraina, procedura actuală de dobândire a cetățeniei moldovenești nu asigură un nivel eficient de siguranță. Datele statistice arată că 70% din numărul cererilor depuse în ultimii doi ani vin din partea cetățenilor ruși, iar 20% – ucraineni.
  • Se scumpesc țigările în R. Moldova. Cu 3,5 lei mai mult vor scoate din buzunare fumătorii pentru cel mai ieftin pachet de țigări. Mai mult, comercianții care nu vor aplica noul preț de referință vor fi penalizați, comunică Serviciul Fiscal de Stat, citat de Agora.md. Modificările de prețuri vor avea loc până la 1 aprilie, iar începând de atunci prețul minim și de la care va începe costul unul pachet de țigări va fi de 38,5 lei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este a Ziarului de Gardă despre desemnarea luptătoarei Anastasia Nichita drept cea mai bună sportivă a anului 2023 din Republica Moldova.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea TV8 despre întârzierile rutelor de troleibuz din Chișinău. Potrivit sursei, circulația transportului public a fost afectată din cauza condițiilor meteorologice actuale, în special formarea ghețușului pe mai multe tronsoane de drum.
XS
SM
MD
LG